Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Dva gola i asistencija kod trećeg lansirali su Filipa Kostića u evropski vrh, jer je njegov ples usred Barselone nešto nesvakidašnje.

Srbin dao dva gola Barseloni posle 10 godina? Još od Dejana Lekića dok je igrao za Osasunu? Ma daj, sigurno se šališ. Ovako je možda izgledao razgovor neka dva prijatelja u petak, dan nakon što je Filip Kostić zadivio fudbalsku Evropu.

Dao je dva gola i asistirao saigraču za treći, dok su se Katalonci češali po glavi i gledali kako im na semaforu stadiona Kamp Nou piše 0:3.

PROČITAJTE JOŠ

Nije im bilo jasno odakle se baš sada pojavio ovaj 29-godišnji krilni igrač iz Kragujevca, kad su ih svi već pre utakmica četvrtfinala Lige Evrope sa Ajntrahtom proglasili pobednicima.

Pitali su se možda i zašto to niko nije rekao Nemcima i Filipu Kostiću. Srpski reprezentativac je „hladan kao led“ pogodio penal u četvrtom minutu, posle duela Erika Garsije i Jespera Lindstroma u šesnaestercu Barselone.

Onda je u 67. minutu uhvatio odbranu domaćina na spavanju i kroz noge čuvara pogodio dalji ugao gola Mark Andre ter Štegena levicom. Da se ne svede sve na napad, pokazivao je u više navrata i kada se vraćao uz liniju, shvativši da samo ako maksimalno „zagrize“ može da napravi senzaciju.

I postao je čovek sa naslovnica u Španiji, verovatno je usput i zaradio sebi neki bolji transfer na leto, mada u Nemačkoj „pliva kao riba u vodi“. Izašao je iz senke Luke Jovića, Sebastijena Alea, Anta Rebića i postao je glavni u Frankfurtu.

Put dotle mu nije bio nimalo lak. Naprotiv. Poput nekih drugih velikih srpskih igrača, Nemanje Matića i Dušana Tadića, nije išao put inostranstva preko Crvene zvezde i Partizana.

Filip Kostić dok je igrao za Radnički iz Kragujevca; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Štaviše, posle mlađih kategorija kragujevačkog Radničkog, otišao je put Groningena 2012. godine. Bio je tada zamena baš za Tadića, koji tek što se opraštao od kluba i odlazio u Tvente.

Kostić je još tada znao da mora maksimalno da zagrize da ne bi uprskao priliku.

Išao je postupno, pa je nakon što je Radničkom doneo 1,25 miliona evra, Groningenu posle dve godine u klubu doneo čak šest miliona.

Štutgart i Hamburger su bili klubovi u kojima je igrao dobro, pa se mnogi danas pitaju zašto su ga pustili relativno lako.

Istina, Štutgart je duplirao uloženi novac i inkasirao 14 miliona evra, što je bio klupski rekord Hamburgera, ali je HSV bio na gubitku jer ga se olako odrekao.

Kostić dok je igrao za HSV; Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Zbog toga se sada i na zvaničnom sajtu Bundeslige pitaju zbog čega je to urađeno, nazivajući Kostića „kriminalno potcenjenim talismanom“.

Valjda su njegovi klubovi imali preče probleme, pošto su dvaput ispadali u Cvajtu, gde Filip nije odigrao nijednu utakmicu.

Ajntraht ga je u julu 2018. dočekao raširenih ruku na pozajmici. Odmah se isplatio sa deset golova i 13 asistencija u svim takmičenjima.

Još bolje je igrao u narednoj sezoni gde je imao 12 golova i 21 asistenciju. Košarkaški rečeno, dabl-dabl.

PROČITAJTE JOŠ

Ove sezone u Bundesligi beleži 167 centaršuteva iz igre, što je najviše u nemačkom prvenstvu, dok u Ligi Evrope ima pet asistencija, takođe najviše.

Dao je i tri gola u tom takmičenju, pa je učestvovao kod ukupno osam, čime se smestio na vrh uz Džejmsa Tavernijea, Karla Toko Ekambija i Rikarda Ortu.

Dobre partije Kostić je prikazivao i u nacionalnom timu, gde je prvi put upisao asistenciju još protiv Azerbejdžana 2014.

Odigrao je i sve mečeve na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine i tada je pobrao i deo kritika, nakon što je Srbija ispala u grupi.

U ovim kvalifikacijama za Katar, bio je jedan od igrača koji su doprineli plasmanu na Mundijal, a nema sumnje da će i ubuduće biti teško zamenljiv na svojoj poziciji duž cele leve aut linije.

BONUS VIDEO Gol Filipa Kostića protiv Bajerna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar