Trofej Evropskog prvenstva
Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Utakmicom Nemačke i Škotske od 21.00 počinje Evropsko prvenstvo u fudbalu, a taj susret kao i sve ostale informacije, detalje, informacije i ono što niste mogli da vidite u prenosima moći ćete da pratite na Nova.rs.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Euro 2024 konačno kreće. „Alijanc arena“ će biti domaćin otvaranja 17. Evropskog prvenstva koje će se odigrati od 14. juna do 14. jula, kada je zakazano veliko finale. Takmičiće se 24 ekipe, a samo se Gruzija vodi kao debitant jer se Srbija vodi kao naslednik Jugoslavije, Češka i Slovačka kao naslednici Čehoslovačke (obema državama se piše titula prvaka Evrope).

PROČITAJTE JOŠ

Titulu brani Italija koja je slavila pre tri godine u finalu protiv Engleske posle boljeg izvođenja penala.

Srbija će nastupiti po prvi put na šampionatu Starog kontinenta pod tim imenom i Nova.rs je za vas pripremila sve najzanimljivije detalje. U Nemačkoj se nalazi Žikica Babović, urednik sportske rubruke, koji će izveštavati o svemu što se dešava i pobrinuće se da jedno toplo leto bude u znaku fudbala. Na jednom mestu ćete uvek moći da pogledate čitav raspored i sve rezultate u grupi Srbije.

Foto: Starsport

Selektor Dragan Stojković Piksi se odlučio za sledeće momke koji će predstavljati boje zemlje.

Golmani: Vanja Milinković Savić (Torino), Predrag Rajković (Majorka), Đorđe Petrović (Čelsi).

Odbrambeni igrači: Nikola Milenković (Fjorentina), Strahinja Pavlović (Salcburg), Miloš Veljković (Verder Bremen), Srđan Babić (Spartak Moskva), Uroš Spajić (Crvena zvezda), Nemanja Stojić (Crvena zvezda).

Vezni igrači: Nemanja Gudelj (Sevilja), Dušan Tadić (Fenerbahče), Andrija Živković (PAOK), Sergej Milinković Savić (Al Hilal), Filip Kostić (Juventus), Saša Lukić (Fulam), Filip Mladenović (Panatinaikos), Ivan Ilić (Torino), Nemanja Maksimović (Hetafe), Mijat Gaćinović (AEK), Lazar Samardžić (Udineze), Srđan Mijailović (Crvena zvezda), Veljko Birmančević (Sparta Prag).

Napadači: Aleksandar Mitrović (Al Hilal), Dušan Vlahović (Juventus), Petar Ratkov (Salcburg), Luka Jović (Milan).

Ipak, nije ovo prvenstvo samo reč o „orlovima“, pa ćete i sve rezultate i tabele svih grupa Evropskog prvenstva moći da pratite u posebnoj vesti.

Utakmice se igraju u 10 gradova, a svaki stadion ima svoju posebnu priču. Od Berlina, preko Minhena, Dortmunda, Štutgarta, Gelzenkirhena, Frankfurta, Hamburga i Diseldorfa, sve do Kelna i Lajpciga mečevi će ostavljati bez daha.

Prvi deo takmičenja se sastoji iz mečeva u šest grupa koje broje po četiri tima. Iz svake grupe prolaze dva najbolja tima uz četiri najbolje trećeplasirane selekcije, nakon toga počinje nokaut faza (od osmine finala).

Grupa A: Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska.

Grupa B: Španija, Hrvatska, Italija, Albanija.

Grupa C: Slovenija, Danska, Srbija, Engleska.

Grupa D: Poljska, Holandija, Austrija, Francuska.

Grupa E: Belgija, Slovačka, Rumunija, Ukrajina.

Grupa F: Turska, Gruzija, Portugal, Češka.

Najuspešnija selekcija na Starom kontinentu je Nemačka koja je tri puta osvojila titulu (1972, 1980. i 1996. godine), dok je tri puta još stigla do finala (1976, 1992. i 2008. godine).

Srbija se, kao naslednica Jugolsavije, vodi kao 11. najuspešnija na kontinentu sa dva finala (1960. i 1968. godine).

Ukoliko vam je nešto promaklo, ovde možete pogledati sastave svih reprezentacija na Evropskom prvenstvu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

BONUS VIDEO Drugi trening reprezentacije Srbije u Augzburgu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare