Foto: Printscreen Nova.rs

Fudbalska reprezentacija Srbije u utorak od 17 časova kreće put Nemačke gde će igrati na Evropskom prvenstvu posle 24 godine.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Možda deluje kao da nema euforije među navijačima, ima i više onih koji nisu takvi optimisti kakvi su bili pred Mundijal u Kataru, pa to možda malo skida pritisak s leđa Dragana Stojkovića Piksija i ekipe.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok se u Srbiji priča o dometima srpskog tima koji se nije proslavio ni u kvalifikacijama, a ni u prijateljskim mečevima u mesecima pred Evro, iz Engleske kao protivnika Srbije u grupi C stižu drugačije priče.

Englezi se već danima bave profilom ljudi koji navija za Srbiju i mešaju „babe i žabe“, opisujući paušalno srpske navijače kao huligane.

U utorak je stigla priča koju su preneli Gardijan i Dejli Mejl, sa procenom da bar do 500 srpskih huligana stiže u Nemačku na meč svog nacionalnog tima protiv Engleske u Gelzenkirhenu.

Ovaj meč se smatra onim iz reda visokog rizika, više pripadnika srpske policije će stoga biti i podrška svojim navijačima u Nemačkoj, ali i ispomoć nemačkoj policiji da se spreče neredi.

Peter Bot, šef policije u Gelzenkirhenu, gde Srbija i Engleska svoj prvi meč na Evru igraju 16. juna od 21 sat, kazao je da će biti izazov sprečiti grupu srpskih navijača pre nego što se sudari s Englezima.

Očekuje se da oko 40.000 Engleza dođe na meč, a da bude od 5.000 do 8.000 Srba. Po svoj prilici, biće i više zbog blizine Nemačke, ali i brojnosti srpske dijaspore.

Bot kaže da nemačka policija nema konkretne dokaze, ali da veruje kako će bar 400, 500 navijača biti spremno za vandalizam, dok će na dužnosti u nedelju biti oko 1.000 nemačkih policajaca.

Foto: Starsport/Marko Djokovic

Huligani iz Engleske, bar 1.600 njih, će biti blokirani jer su im pasoši oduzeti do četvrtog juna, navodi Gardijan.

S druge strane, Dejli Mejl „potpaljuje vatru“ pričajući o tome kako će navijačke grupe „Hed hantersi“, „grobari“ od „kojih se i policija plaši“, doći sa ne baš dobrim namerama u Nemačku.

Ne treba ni napominjati da spomenute grupe ne prate organizovano reprezentaciju Srbije, dok Britanci pišu kako pripadnici huliganskih grupa iz Srbije imaju istoriju nasilničkog ponašanja i prestupa.

Dovode navijačke grupe iz Srbije u vezu sa organizovanim kriminalom, ubistvima, silovanjima i otmicama, spominjući čak i Ivana Bogdanova kao najozloglašenijeg među huliganima.

Bogdanov je bio jedan od aktera nereda u Đenovi pre više godina tokom utakmice Italije i Srbije.

Britanci spominju i kriminalnu grupu Veljka Belivuka dok pričaju o srpskim navijačima, dok navijačke grupe Zvezde poput „delija“ dovode u vezu sa reketiranjem, političkim nasiljem i organizovanim kriminalom.

Bilo je skorašnjih primera kada se pisalo da su navijači Zvezde bili deo incidenata između navijačkih grupa Olimpijakosa i Panatinaikosa tokom Fajnal-fora Evrolige u Berlinu, ali to opet nije imalo nikakve veze sa reprezentativnom pričom.

BONUS VIDEO: Konferencija za medije FSS Dragan Stojković Piksi pred EURO 2024

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare