Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Plejmejker prioritet, Srbin će tek da proradi.

Fudbaleri Juventusa doživeli su debakl u Ligi šampiona, pošto su u revanš meču osmine finala poraženi od Viljareala sa 3:0, čime je nastavljena crna serija kluba u evropskim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, Juventus u 21. veku nije osvojio nijedno evropsko takmičenje, a poslednji „ušati trofej“ koji je „stara dama“ stavila u svoje vitrine bio je onaj iz sezone 1995/96.

Ono što mnogo više zabrinjava njihove navijače je podatak da je klub doživeo poraz u osmini finala Lige šampiona već treću godinu zaredom.

Zanimljivo je da je „stara dama“ bila prva u grupi u svakoj od poslednje tri sezone, što znači da su išli na potencijalno slabije rivale.

Ove godine Viljareal je nakon remija u prvom meču 1:1 demonstrirao zašto važi za uvek nezgodan tim i da trofej iz Lige Evrope prošle sezone nije bio slučajan.

Pre Viljareala, Juventus su u ovoj fazi zaustavljali Porto i Lion, koji svakako ne spadaju u red najuspešnijih timova u Evropi.

Porto je prošle sezone slavio nakon produžetaka u ukupnom skoru 4:4, ali uz pravilo gola u gostima.

Foto EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Pre toga, Lion je nadigrao Juve u prvom meču sa 1:0, dok je italijanski predstavnik u revanšu slavio sa 2:1, ali je gol u gostima ponovo odlučio.

Kada bismo otišli još dalje u prošlost, došli bi i do dva uzastopna poraza Juventusa u četvrtfinalima Lige šampiona u sezonama 2017/18 i 18/19. Na osnovu toga nije teško zaključiti da već nekoliko godina nešto ne štima u ekipi kada dođu oni najveći i najvažniji mečevi.

Čak ni Kristijano Ronaldo nije uspeo da ekipu odvede do evropskog trona, a sada teret na leđima nosi Dušan Vlahović.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Juventusova dominacija u Italiji prekinuta je prošle godine, kada se Inter domogao titule. Od tada, „stara dama“ ne sija starim sjajem, ali dolaskom Vlahovića navijači se nadaju svetlijoj budućnosti.

Po svemu sudeći, Juventus neće osvojiti Skudeto (četvrti na tabeli, deset bodova manje od Milana), ali će šansu za trofej tražiti makar u Kupu Italije, gde igraju polufinale protiv Fjorentine (prvi meč dobili 1:0).

Srpski golgeter je pojačao „staru damu“ u zimskom prelaznom roku i od tada je na osam nastupa četiri puta tresao mrežu riavla.

Ipak, evidentno je da bi ekipa na leto trebalo da doživi osveženje u igračkom kadru. Kjelini, Bonuči, Ščešni, Aleks Sandro, Danilo, kao i mnogi drugi igrači su u poznim igračkim godinama, pa se očekuje da „stara dama“ na leto odradi dodatno renoviranje mladom snagom.

Alvaro Morata se solidno snašao u nešto drugačijoj ulozi od kada je Vlahović stigao, ali pitanje je koliko će to biti produktivno i da li Španac želi da zaigra u nekom drugom klubu gde bi mogao da bude jedini špic.

Pored Morate, neizvesna je sudbina i Paula Dibale, koji još uvek dogovara uslove ostanka, a problem je plata. Dibala je prvi kreator tima, dugo je bio u senci Ronalda, ali svoj raskošni kvalitet i talenat ne pokazuje stalno usled odsustva zbog povreda.

U slučaju njegovog odlaska Juve će morati da „pojuri“ nekog kreativca na poziciji ofanzivnog veznog ili krilo koje bi se uklopilo sa Vlahovićem u formaciji.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Očekuje se i povratak Federika Kjeze, koji je sa Dušanom igrao u Fjorentini, pa se nade polažu da će njihiva saradnja ponovo biti na visokom nivou.

Juventusu je neophodan i pravi vezista, pošto ta pozicija najviše „škripi“ u timu.

Adrian Rabio s vremena na vreme pokaže zašto je na najvećoj sceni već godinama, ali pored njega retko ko iskoči. Nedavno je u klub stigao i Denis Zakaria, koji je odmah pokazao da je pouzdan u sredini, ali nije plejmejker i trenutno je van terena zbog povrede.

Ono što zapravo najviše zabrinjava je to što je „stara dama“ često neubedljiva i što ne stvara mnogo šansi u poslednje vreme.

Problem se javlja i kad je posed lopte u pitanju, a u defanzivi se dešavaju mnogobrojni kiksevi i propusti.

Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Trener Masimilijano Alegri često ne može da se odluči da li da igra sa dva ili tri štopera, a Matijas de Liht još uvek nije izrastao u lidera, koji može da odmeni Leonarda Bonučija i Đorđa Kjelinija. Shodno tome ne bi bilo loše da Juventus na leto potraži i sigurnijeg štopera.

Dovođenje Vlahovića na zimu je više nego dobar potez kluba i definitivno zalog za budućnost, ali bez dobro osmišljenog plana za leto, problemi tima mogli bi se samo dodatno produbiti.

Pre toga, Juventus se mora potruditi da izbori mesto u prvenstvu koje vodi u Ligu šampiona i naredne sezone. Prva naredna prepreka na tom putu je Salernitana u nedelju od 15 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Navijači Crvene zvezde i Rendžersa se gađaju stolicama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare