Foto: EPA-EFE/Olaf Kraak

Veoma dobar učinak imali su srpski reprezentativci u svojim klubovima tokom vikenda, a u prvom planu našao se kapiten Ajaksa Dušan Tadić.

U Holandiji su na programu bila dva velika derbija, Fejenord je sa Urošem Spajićem na klupi slavio protiv PSV (3:1), a Ajaks je u Alkmaru protiv AZ demonstrirao silu (0:3) uz dve asistencije Tadića.

„Desetka“ Srbije je ovim asistencijama ispisala istoriju holandskog fudbala.
Brojni velikani prošli su kroz Erediviziju, ali niko nije ostavio takav trag.

PROČITAJTE JOŠ

Tadić je upisao ukupno 88 asistencija, što je rekord holandskog prvenstva u 21. veku, računajući i njegove prethodne partije u Groningenu. Srpski reprezentativac nadmašio je rekord bivšeg saigrača iz „kopljanika“ Hakimea Zijeha.

Ukupno gledano, Tadić za Ajaks odigrao 126 utakmica uz 68 golova i 55 asistencija, što znači da gotovo na svakom meču doprinese pogotku u proseku.

U petak su 20. kolo Serije A otvorili Torino Saše Lukića (igrao do 76. minuta) i Fjorentina za koju su nastupali Dušan Vlahović i Nikola Milenković. Duel je okončan rezultatom 1:1 uz isključenje našeg defanzivca, dok je gostujući napadač na terenu bio do 84. minuta.

Bolonja našeg trenera Siniše Mihajlovića poražena je kod kuće od Milana (46 bodova) 1:2 uz isključenje srpskog stručnjaka, a Inter (44 boda) je deklasirao Benevento 4:0 i nastavio da prati gradskog rivala koji je na vrhu Kalča, što je Aleksandar Kolarov ispratio sa klupe nero-azura.

Lacio se revanširao Atalanti u Bergamu (1:3) za nedavni poraz u Kupu Italije, u čemu je svih 90 minuta učestvovao i Sergej Milinković-Savić.

Foto: Dppi/Federico Proietti / Zuma Press / Profimedia

Filip Đuričić je igrao do 78. minuta za Sasuolo koji je izborio bod na Sardiniji protiv Kaljarija (1:1) golom u nadoknadi vremenu. Starter je bio i Darko Lazović na Olimpiku, kao i mladi reprezentativac Ivan Ilić (igrao do 56. minuta), a Verona je poražena od Rome (3:1).

Srpski defanzivac Nikola Maksimović igrao je od 77. minuta za Napoli u trijumfu nad Parmom kod kuće od 2:0.

U Premijer ligi je Luka Milivojević bio starter u pobedi Kristal Palasa protiv Vulverhemptona 1:0, a Aleksandar Mitrović je asistirao za bod Fulama na gostovanju VBA (2:2), u 21. kolu.

Foto: EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Monpelje našeg Mihaila Ristića poražen je kod kuće (1:2) od Lensa u Ligi 1. Dan kasnije viđen je međusobni susret naših igrača, a duel Strazbura za koji je igrao Stefan Mitrović i Remsa srpskog golmana Predraga Rajkovića pripao je gostujućem sastavu (0:1).

Nemanja Radonjić nije igrao za Olimpik Marselj, jer je odložen meč sa Renom i krilni napadač će po svemu sudeći pojačati Hertu.

PROČITAJTE JOŠ

U Bundesligi je srpski tandem nastavio da niže pobede sa Ajntrahtom. Filip Kostić je asistirao, dok je ovaj put izostao pogodak Luke Jovića (ušao u 61. minutu) u trijumfu upravo nad Hertom 3:1. Tim iz Frankfurta ima četiri pobede u poslednjih pet utakmica i posle 19 kola je četvrti na tabeli sa 33 boda, dva manje od Volfsburga i pet iza drugoplasiranog Lajpciga.

Mijat Gaćinović je igrao do 58. minuta u porazu njegovog Hofenhajma na gostovanju Bajernu u Minhenu (4:1), a međusobni duel Verdera Miloša Veljkovića i Šalkea Matije Nastasića (obojica starteri) okončan je bez pobednika – 1:1.

U La Ligi Marko Dmitrović nije mogao da spreči poraz Eibara od Sevilje (0:2). Za goste nije igrao Nemanja Gudelj zbog kartona.

Nije se radovao ni Nemanja Maksimović (odigrao ceo meč) čiji Hetafe nije uspeo da savlada Alaves (0:0).

Poljska Legija, za koju je svih 90 minuta odigrao Filip Mladenović, doživela je neočekivan poraz od poslednjeplasiranog Podbeskidzea (1:0) u 15. kolu, a u Belgiji Strahinja Pavlović je do 66. minuta igrao za Serkl Briža i zaradio žuti karton u porazu na gostovanju Sent Trudenu (3:0).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar