Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde ispunili su jedan od glavnih zadataka ove sezone, ušli su u Ligu šampiona po drugi put zaredom, a na tome ne žele da se zaustave.

Bodo Glimt bio je težak rival, nakon 2:1 u Norveškoj, bilo je 2:0 na Marakani, pa je Zvezda sa 3:2 u ukupnom skoru prošla dalje i imala razloga za veliko slavlje.

Kako to biva u sportu, ali u životu, vremena za ovakve proslave nema mnogo, jer pred crveno-belima su tek važne borbe u ovoj sezoni.

Iako je plasman u Ligu šampiona sam po sebi uspeh za Zvezdu, sigurno da na Marakani ne žele da im to bude „plafon“, pa će se napasti i nokaut faza elitnog takmičenja, ili makar plej-of runda u potpuno novom formatu.

PROČITAJTE JOŠ:

Trener Vladan Milojević sa Crvenom zvezdom na Marakani nastavio je perfektan niz, pošto nikada nije izgubio u evropskim kvalifikacijama, a do sada je upisao devet pobeda i četiri remija.

Zvezda je ovog leta doživela velike promene u sastavu, pa još uvek nije na maksimumu, pravo uigravanje tek sledi, a Milojević slaže kockice u nadi da će u narednim mesecima pronaći pravi tim spreman čak i za ozbiljan evropski iskorak, kao i napad na sve domaće trofeje.

U ovom trenutku Zvezda ima tim koji je pokazao da je vredan Lige šampiona, ali prelazni rok još uvek nije gotov i veliko je pitanje koliko će crveno-beli biti aktivni na tržištu.

ODBRANA

Pozicija golmana u Zvezdi je popunjena, Omri Glazer se uskoro vraća iz povrede, dok je Marko Ilić pokazao da je dostojna zamena, pa je sa svega nekoliko treninga branio u dva najvažnija meča za plasman u LŠ.

Kada je reč o štoperima, kapiten Uroš Spajić se odlično pokazao u tandemu sa Naserom Đigom, kome su navijači skandirali nakon pobede nad Bodeom.

Nedavno je doveden i Vanja Drkušić, slovenački reprezentativac, koji je ispunio dečačke snove, a u sastavu je još i mladi Stefan Leković, koji bi mogao da dobija šansu najviše u Superligi Srbije.

Vanja Drkušić Foto: FK Crvena zvezda

Što se tiče bekova, deluje da Ognjen Mimović izrasta u ozbiljnog igrača po desnoj strani terena, dok je Jung Vu Seol fudbaler koji može da pokrije obe strane terena. Tu je i dalje i iskusni Milan Rodić, ali će u Ligi šampiona zbog godina uglavnom biti u drugom planu.

Nije nemoguće da se Zvezda dodatno pojača nekim bekom tokom sezone, ali deluje da to u ovom trenutku nije fokus sportskog sektora.

SREDINA

In-Bom Hvang ne prestaje da oduševljava navijače svojim partijama u crveno-belom dresu, ali je posle utakmice sa Bodeom istakao da nije siguran da li će ostati u Beogradu. Za njega je navodno zainteresovan Ajaks, kao i još neki klubovi u Evropi, ali bi Liga šampiona mogla da bude faktor zbog koje će Korejac ostati na Marakani.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Svakako da bi odlazak Hvanga oslabio Zvezdu u igračkom smislu (bez obzira na finansijski dobitak), pa bi u tom slučaju bilo potrebno i još neko pojačanje u veznom redu.

Ono što je sigurno jeste da će Timi Maks Elšnik ostati, a Slovenac je već kroz nekoliko utakmica pokazao da je ozbiljno pojačanje i sigurno da još mnogo toga imamo da vidimo od njega, pogotovo na evropskom nivou.

Sa klupe su tu i Dalsio Gomeš, Gelor Kanga i Luka Ilić, kao i neki mlađi igrači (Nikola Knežević, Jegor Prucev, Jovan Šljivić), pa deluje da bi ostankom Hvanga i taj deo terena bio sjajno pokriven.

NAPAD

Zvezda je tokom leta mnogo radila na dovođenju krilnih igrača, a revanš meč protiv Bodea počeli su Felisio Milson i Piter Olajinka, koji je bio na pragu odlaska iz Zvezde, ali je ipak ostao i izgladio odnose na vreme.

Milson je iznudio i penal u prvom poluvremenu, pre nego što je Bruno Duarte dao gol, što je možda i ključni detalj dvomeča, uz gol Mimovića u gostima.

Foto: FK Crvena zvezda

Vidi se da Milsonu treba još vremena da se privikne na sve u Srbiji, ali je već tresao mrežu, vidi se da ima kvalitet i mogao bi da bude jedno od glavnih oružja u Ligi šampiona.

Olajinka je već proveo celu sezonu u Srbiji, shvatio je šta znači igranje za Zvezdu, ali se od njega očekuje još veća konstantnost i efikasnost.

Nešto drugačija situacija je sa Pumom Rodrigezom, koji nije oduševio u dosadašnjem toku sezone, pa je na njemu da se pokaže u nastavku i dokaže da može da igra na nivou Lige šampiona.

Nije isključeno da se Zvezda u narednom periodu posveti dovođenju nekog krilnog igrača, saga oko Nemanje Radonjića traje već mesecima, ali ne treba zaboraviti da su u rosteru još i Vladimir Lučić, Aleksandar Katai i mladi Lazar Jovanović, koji bi takođe trebalo da dobijaju šansu.

PROČITAJTE JOŠ:

Na poziciji prednjeg veznog zakucan je Mirko Ivanić, od koga mnogo zavisi Zvezdina igra i kreativnost u napadu.

Što se tiče samog špica, Bruno Duarte se nametnuo kao prvi izbor ispred Šerifa Endiajea, oko kog vlada podeljeno mišljenje. Nesumnjivo da Endiaje ima taj napadački instinkt, dobar je u skok igri i čuvanju lopte u nekim trenucima, ume da radi za tim, ali tehnički nije baš najbolje potkovan, a često svoje mane ne ume da sakrije.

Ipak, u ovom trenutku deluje da Zvezdi napadač nije preko potreban, jer je tu i Uroš Sremčević, koji će morati da se kroz Superligu nametne i koristi prilike koje mu se ukažu.

Duarte jeste fudbaler na koga crveno-beli treba da se oslone u Ligi šampiona, a ukoliko Endiaje bude prihvatio ulogu rezerviste i sa klupe doprinosio na pravi način, Zvezda bi mogla zaista da bude efikasna u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ:

Dugo se priča i o tome da bi Marka Arnautović mogao na Marakanu, pa ćemo videti da li će Zvezda odrešiti kesu i pokušati da dovede „pakleno“ pojačanje pred Ligu šampiona, ili je Milojević ipak zadovoljan onim što ima trenutno na raspolaganju.

Da sumiramo, jasno je da bi odlazak Hvanga značio i da je potrebno dovođenje novog igrača, bar sličnog kvaliteta. U priči su još i krilno pojačanje, a možda čak i jedan bek i napadač, ukoliko se otvori prostor za tako nešto.

U ovom trenutku deluje da bi Zvezda čak i sa ovom postavom mogla da se nosi sa mnogim ekipama u Ligi šampiona, a ukoliko se ubode „džekpot“ još sa nekim pojačanjem, zašto se ne bi sanjali još veći snovi.

Kako sada više nema ispadanja u Ligu Evrope, sve snage treba uložiti u borbu za neko od prva 24 mesta na tabeli Lige šampiona, koja će po prvi put brojati 36 timova.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare