Zvezda i Partizan i bonus igrači
Nade večitih: Eraković i Jović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ozbiljna suma novca je u opticaju, pitanje je samo ko i koliko dobija.

FIFA je još 2015. odlučila da klubovi dobiju udeo od učešća svojih igrača na Mundijalu, očekuje se da se ovaj put, baš kao i pre četiri godine u Rusiji, raspodeli suma od 209.000.000 dolara.

PROČITAJTE JOŠ:

Dalje sve zavisi od broja klubova, nastupa individualaca i samih reprezentacija, konačni obračun se pravi kada se spusti zavesa na događaj u Kataru.

Prošli put, 2018. je tek u decembru bilo poznato tačno koliko je koji klub zaradio od učešća igrača na turniru, iako je turnir završen 15. jula pobedom Francuske nad Hrvatskom u finalu sa 4:2, a u Srbiji su profitirali Crvena zvezda, Partizan i Čukarički.

Tada je Crvena zvezda dobila 328.280 dolara, Partizan 246.210, a Čukarički sumu od 82.070 dolara.

Prihod klubova zavisi od više faktora, ne zavisi samo od broja „dnevnica“ koje su iznosile tada 8.530 dolara. FIFA ima posebnu klauzulu gde udeo zavisi od toga koliko dugo igrač pripada klubu u poslednje dve godine, zaključno do poslednjeg dana učešća na Mundijalu.

Ovaj put, Zvezda će sigurno zaraditi određenu sumu za Milana Borjana, koji se kvalifikovao za Mundijal sa Kanadom.

Foto: Tanjug/Nathan Denette/The Canadian Press via AP

Kolika će suma biti u pitanju, zavisiće od tri faktora – procentualne raspodele celog „kolača“, trajanja učešća Kanade i Borjanovog boravka u klubu.

Borjana ugovor veže do kraja juna 2023. godine, pa je izvesno da će na Mundijal otići kao Zvezdin golman, ukoliko ne dođe do velikog preokreta.

Želeo je da ode zimus, ali mu je klub stavio do znanja da je potreban crveno-belima i do transfera nije došlo.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Ovaj put, sigurno će ljubitelje fudbala u Srbiji više zanimati da li može da se stvori još neki adut za reprezentaciju iz tabora večitih, a za sada se kao takve opcije izdvajaju Nemanja Jović i Strahinja Eraković.

Partizanova 19-godišnja nada, Nemanja Jović, prošle godine je dobio poziv Piksija i igrao je kao starter prijateljske mečeve protiv Japana i Jamajke, dobio je dodatnu motivaciju i signal da Stojković na njega računa. Na njemu i Partizanu je sada da se dodatno afirmiše u završnici ove i na početku nove sezone, kako bi eventualno došao do sna i mesta na spisku od 23 igrača.

Na radaru je i Strahinja Eraković, koji sve brže napreduje u Crvenoj zvezdi uz Aleksandra Dragovića. Mladi štoper igra već drugu ozbiljnu seniorsku sezonu, ima dosta evropskih mečeva u nogama i čak ga je i Stojković javno hvalio.

Strahinja Eraković, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Dok još nisam ni postao selektor, rekao sam Dejanu Stankoviću za Erakovića. Rekao sam mu da sam ga gledao na nekim utakmicama i da dečko zaista pokazuje odličan potencijal. Drago mi je da nisam pogrešio i da on strašno dobro napreduje. Vidi se to iz utakmice u utakmicu. Razvija se u dobrom pravcu i to je dobar benefit za srpski fudbal. On je i sada reprezentativac, nosi dres mlade reprezentacije“, rekao je Stojković nedavno.

Sada je sve na klubovima i momcima koji dolaze – imaju priliku da se nametnu za Katar do zime i od toga bi profitirali oni, klubovi i reprezentacija u budućnosti.

BONUS VIDEO Gol Kameruna u 124. minutu za Kamerun, Alžir ispustio Mundijal

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar