Foto: Nova.rs

Mi Srbi smo veoma osetljiv narod. Postali smo nekako tanani i skloni da u svemu vidimo provokaciju. Dobro, šta su nam sve radili i kakve prijatelje imamo, neprijatelji nam i nisu potrebni.

Foto: Promo

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Foto Nova .rs

Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.

Evo, od kako smo došli u Nemačku skloni smo da pomislimo kako su Nemci okačili po Augzburgu ukrajinske zastave „kako bi nas provocirali zbog ruske braće“, zatim su ispred hotela srpske reprezentacije postavili neki saobraćajni znak „U“ i sad se Hrvati pitaju i podbadaju nas kako ćemo to da shvatimo, a onda dolaze Albanci da mlate rukama ispred hotela simulirajući neke orlove, da bismo se na kraju šokirali i zbog zastave Augzburga.

PROČITAJTE JOŠ

Već treći dan smo pod stresom da li će nam nemačka policija konačno odobriti akreditacije jer ih bune naša slova u imenu, mada koliko rastežu rešavanje problema lagano su mogi do sada i da nauče srpski jezik. Na glagoljici da su nam napisana imena skontali bi do sada da smo to mi, te bi nas ostavili da na miru radimo naš posao.

I tako dok čekamo ausvajs da bismo konačno znali da li ćemo utakmicu u Gelzenkirhenu gledati na stadionu ili u nekom pabu s mirnim Englezima koji poslednjih dana samo šire ljubav i pribojavaju se 500 ludih Srba koji dolaze da ih dezintegrišu, odlučili smo da se ne nerviramo.

Odlučili smo da popijemo kafu i bar sat vremena između konferencije za novinare i treninga Srbije uživamo.

Izađemo mi tako iz hotela „Maksimilijan“, gde su smešteni fudbaleri Srbije, pa Maksimilijan ulicom prođemo pored Maksimilijan muzeja i dođemo do trga Maksimilijan, i tu sednemo u, pazi sad, kafe „Maksimilijan“.

A, na trgu se vijori „bugarska zastava“.

Augzburg Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Evo opet neke provokacije, otkud sad Bugari u Augzburgu, i da li nam to Nemci namerno rade da ni kafu ne možemo na miru da popijemo već moramo da se prisećamo mučnih kvalifikacionih utakmica u kojima nismo mogli da pobedimo komšije u dva meča.

I dok se „bugarska zastava“ lagano vijori na vetru, pokušavamo da budemo smireni i da ne uzimamo sve zdravo za gotovo. Pa nije baš ceo svet protiv Srba i nema pametnija posla osim da nas provocira.

„Možda su Zlatni pjasci rodno mesto Maksimilijana“, „možda se Augzburg nekada zvao Bugarburg“, „da se ne održavaju neki dani Bugarske u Švabiji“, lagano kreću nagađanja, a onda u jednom trenutku između dva srka kafe stade vetar, zastava se okrenu i redosled boja više nije imao smisla.

Shvatili smo da nam propadaju „atraktivni naslovi“ kako nas Švabe provociraju, ali bar smo naučili da je obrnuta bugarska zastava zapravo zastava ovog simpatičnog grada u blizini Minhena.

Foto: Nova.rs

Za Maksimilijana smo, naravno, znali ko je, u pitanju je samo pokušaj da budemo duhoviti, ali za zastavu – jok.

Maksimilijan II je bio kralj i Švabe ga izuzetno poštuju, jer je stabilizovao državu, i dao maksimalan doprinos da Bavariju učini centrom obrazovanja, kulture i umetnosti. Grad sa oko 300.000 stanovnika upisan je u svetsku baštinu UNESKO, jer je augzburški sistem upravljanja vodama nastao pre sedam vekova. Ako je suditi po tome, najbolja voda za piće nalazi se upravo u Augzburgu.

U rodnom gradu čuvenog nemačkog pisca, pesnika i teoretičara, Bertolta Brehta, po poslednjem popisu od stranih državljana najviše ima Turaka, pa onda Rumuna, Ukrajinaca, Italijana, Hrvata… Dosta ljudi ima i sa Kosova i Metohije, a iz centralne Srbije i nije tako veliki broj.

I naravno da smo prve večeri završili u restoranu čiji je gazda iz Hrvatske. Nismo to znali dok nije stigao meni, a na njemu vina iz Dalmacije, dalmatinsko varivo, pršut… Dobro, bilo je i ćevapa, jasno je i zašto, ali domaćini jesu bili divni, uslužni i nisu nas na računu „otkinuli“ zbog tri podignuta prsta tokom slikanja.

Pa, moramo i mi, sto mu gromova, nekog malo da podbodemo.

Važno je da se šala razume, račun plati i svi budu zadovoljni.

BONUS VIDEO Trening reprezentacije Srbije pred Evropsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare