Barak Bahar
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Mesec dana, toliko dugo će Barak Bahar možda još imati posao, posle čega može da bude ili pukovnik ili...

Zvuči dramatično, ali je svestan toga i izraelski trener i njegov stručni štab jer su mesecima pravili tim za Ligu šampiona, a sapliću se u Superligi Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Prethodni dani pokazali su nam koliko to domaće takmičenje, kakvo god ono kvalitetom fudbala bilo, ima primat u odnosu na Evropu, jer u Zvezdu i Bahara neće mnogo ljudi upirati prstom ako izgube 3:1 od Mančester sitija

Ili ako sa Jang Bojsom odigraju nerešeno na Marakani 2:2. Ali, ako prime tri gola od Voždovca, isto toliko od Radničkog i dva gola od Čukaričkog, ili kad u Ljutice Bogdana vide da Partizan drži vrh tabele sa četiri boda više, to im onda jeste razlog za brigu.

Voždovac je za ekipu šampiona Srbije bio kao neka vrsta prekretnice, s jedne strane jer je taj okršaj prethodio dovođenju tri skupa pojačanja i što su tada u ofanzivi bili Žan-Filip Kraso i Piter Olanjinka, koje smo dovođenjem Šerifa Endiajea, In-Bom Hvanga i Nasera Đige uglavnom gledali kao rezerviste.

Foto: Starsport

Prvo, „zmajevi“ su pokazali da Zvezda nije nepobediva. Marko Stamenić je nagovestio kako može da ispusti igrača iz vida za metar, dva, dok Miloš Degenek greši u predaji lopte i da to skupo košta. Pokazalo se i kako odbrana ima rupa, jer kontre i ubacivanja sa krila u međuprostore mogu da škode.

Drugo, čitava forma Zvezde i „kriza“ koja je usledila, možda je stala u bukvalno jedan minut, ako se sećate kada je Lučić u 42. promašio zicer za 1:1, a onda Nešković odmah u sledećem napadu Voždovca pogodio za 2:0. Da to ne bude sve, pogrešio je i Aleksandar Dragović, onaj kome to nije smelo da se desi.

Ovde može da se povuče paralela i sa reprezentacijom Srbije, koja ima potencijala u napadu, ali džaba kad u odbrani ima mnogo problema.

Zvezda je gubila i od Čukaričkog 2:1, kada je Sandej Adetundži bio koban po Baharovu odbranu. Tu je i Uroš Spajić odreagovao loše na povratnu loptu, napravio je penal, a kasnije je Stamenić „ispao iz voza“ kad je Adetundži vukao loptu pre šuta za 2:1. Zvezda je kasnije Radnički iz Kragujevca na terenu pobedila sa 4:3, što je preinačeno u 3:0 za „zelenim stolom“. Tu je i Srđan Mijailović loše reagovao kod prva dva gola Kragujevčana, dok je Luka Zorić pored petorice u odbrani dao gol u nadoknadi.

Srđan Mijailović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sve ovo se Zvezdi dešava u vreme kad trener Partizana Igor Duljaj izlazi javno s kritikama na račun sopstvenog kluba vapeći jer njegovim fudbalerima prete izbacivanjem iz stanova, što ne primaju plate i nemaju za hranu deci.

Kad imamo klub koji je za jedan dan platio desetak miliona evra da bi doveo tri kapitalna pojačanja za Ligu šampiona, a sa druge strane klub koji ne plaća igrače i kad ne biste znali o kojim klubovima je reč, za koga biste tipovali da je prvi na tabeli?

Pa teško da bi to bio ovaj klub što duguje „i Bogu i narodu“, a to je, složićemo se, ozbiljan paradoks. Zato je Baharu takva „omča“ oko vrata u Zvezdi i u narednih mesec dana će odigrati sedam utakmica koje mogu da odrede dalji tok sezone crveno-belih, ali i izraelskog stručnjaka

Ako tu prođe sve kako treba što bi značilo prolaz dalje i pobede u Superligi, Bahar bi lako mogao da spase i sebe i sezonu. U suprotnom ga verovatno nećemo još dugo gledati na klupi srpskog prvaka.

I sada za vikend mu je fotelju sačuvao Jovan Mijatović, Zvezdin klinac koji je pogodio glavom za 3:2 protiv Javora u 79. minutu kad nijedno drugo skupo pojačanje „nije radilo“. Kao što je protiv Jang Bojsa igra promenjena i osvežena kad je ušao Aleksandar Katai, dok je pozadi Milan Rodić pokazivao znake slabosti. U narednih tridesetak dana Bahar mora da poradi pre svega na defanzivi da bi mogao da se nada pozitivnom ishodu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Prva od ključnih utakmica na redu je Lajpcig u gostima i nema ni previše potrebe da se objašnjava zbog čega. Ako su u Ljutice Bogdana poručili da je cilj da se prođe grupa, da li u nokaut fazu Lige šampiona, ili sa trećeg mesta u Ligu Evrope, to je realno manje bitno. Bitno je da se prođe i da se igra dalje.

Zato bi i bod u Nemačkoj značio, a tri bi bila kao kuća. Samo, pita se nešto i taj Lois Openda, koji je za vikend dao Dramštadu dva gola, a pre tri nedelje dao je jedan i Bajernu i podelio je asistenciju. Pitaju se i Poulsen, Forsberg i ostali koji će zapeti verovatno iz petnih žila smatrajući da su Zvezda i Jang Bojs idealna prilika da se domognu eliminacione faze.

Potom slede IMT i Radnik u Superligi (28. oktobar i 5. novembar), onda Lajpcig sedmog novembra, pa Železničar iz Pnačeva i Vojvodina (11. i 25. novembar) i kao verovatno najbitnija utakmica jeseni – Jang Bojs u Bernu 28. novembra.

Bahar može da bude zadovoljan što u Superligi, izuzev Vojvodine, neće igrati s ekipama iz gornjeg ešalona srpskog fudbala, pa će moći da maksimalno utegne ekipu za Ligu šampiona kako bi se tu ostvario cilj, samo ne sme da zapostavi domaće prvenstvo jer otkaz zbog neuspeha u LŠ i otkaz zbog posrnuća u Superligi jednako košta.

BONUS VIDEO „Bahar posle poraza u Mančesteru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar