Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Konačno se dogodila revolucija u Evroligi koja je najavljivana već dugo i od sezone 2027/28 stupiće na snagu nova pravila u vezi finansijskog fer-pleja.

Evroliga će nalik na NBA ligu uvesti novi finansijski pravilnik sa „salary cap“ principom i porezom na luksuz.

Pošto ti propisi neće stupiti na snagu do sezone 2027/28, teško je pretpostaviti kako će uticati na Crvenu zvezdu i Partizan, koji nemaju još uvek A licencu u Evroligi.

PROČITAJTE JOŠ

Novi propisi pokrivaju minimalnu i maksimalnu svotu novca koju klubovi smeju da potroše na plate igrača, uz određene izuzetke, što će se dobijati na osnovu proseka prihoda svih klubova.

Ekipe sa A licencom će morati da potroše na igrače minimum 32 odsto novca prosečno zarađenog u poslednje dve godine, plaćaće porez na luksuz ukoliko pređu 40 odsto potrošenog novca u skladu sa zaradama.

„Uskladiti ciljeve zainteresovanih strana upućivanjem na minimalne i maksimalne nivoe plata sa kolektivno ostvarenim prihodima klubova, jačanjem komercijalnog partnerstva između njih. Promovisati održivost i konkurentsku ravnotežu uspostavljanjem raspona troškova igrača koji su jednaki za sve timove u takmičenju na osnovu kolektivnih prihoda klubova. Da spreči neprikladne prakse praćenjem usklađenosti svakog kluba sa unapred utvrđenim nivoima pre registracije igrača svake sezone. Povećati transparentnost među timovima koji učestvuju. Takođe je važno napomenuti da će gornja granica plata koegzistirati sa već aktivnim propisima o finansijskoj stabilnosti i fer-pleju, kao što je sistem zaostalih obaveza ili kontrole ukupne finansijske pozicije klubova“, navodi Evroliga.

BONUS VIDEO Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar