Real Madrid vs Panathinaikos Athens Foto: Andreas Gora/dpa via AP

Nova sezona Evrolige zvanično počinje 3. oktobra, a pred nama je mnogo košarkaških uzbuđenja i kvalitetnih utakmica.

Alba Berlin imaće tu čast da u prvoj utakmici nove sezone ugosti ekipu Panatinaikosa (četvrtak od 18.45), koja je prošle sezone osvojila titulu pobedivši Real Madrid u finalu. Iako PAO nije sjajno otvorio prethodnu sezonu, ekipa Ergina Atamana pokazala je kvalitet i veliku želju da se domogne trofeja, što joj je na kraju i pošlo za rukom – sasvim zasluženo.

Prethodna sezone bila je i te kako uzbudljiva, Real Madrid je dominirao tokom ligaškog dela, ali se kasnije u finalu „okliznuo“, baš kada su ga svi videli kao šampiona.

Daleko od titule nisu bili ni Olimpijakos (trećeplasirani) i Fenerbahče, dok su u plej-ofu bili još i Barselona, Monako, Makabi i Baskonija, a u plej-inu su ispali Efes i Virtus.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom leta dogodili su se veliki transferi, mnogo igrača iz NBA lige je prešlo u Evropu, pa su sada praktično svi timovi i te kako promenili izgled u odnosu na prošlu sezonu.

U centru pažnje košarkaške javnosti na ovim prostorima biće Partizan i Crvena zvezda, koji će pokušati da odu makar stepenik iznad u odnosu na prošlu sezonu i domognu se barem plej-inu, zašto ne i plej-ofa, a onda je sve moguće…

Crno-beli su tokom leta promenili čitav tim, ostao je samo Balša Koprivica u odnosu na prošlu sezonu, dok je Zvezda zadržala nekoliko bitnih igrača i onda nadogradila tim.

Iako ni Zvezda ni Partizan ne spadaju u prvi, a verovatno ni u drugi krug favorita za trofej, jasno je da bi trebalo da budu ozbiljan protivnik svakome, pogotovo u Beogradu, a zašto se onda ne bi sanjali i veliki snovi.

PROČITAJTE JOŠ:

Ko su favoriti ove godine?

S obzirom na to da je PAO samo nadogradio prošlogodišnji tim, nema sumnje da je grčki gigant jedan od prvih favorita za odbranu titule.

U toj priči odmah ćemo pomenuti i Olimpijakos, koji je zbog uspeha najvećeg rivala „nateran“ da se pojača, pa se tako u Pirej vratio Saša Vezenkov, stigao je i Evan Furnije, čeka se oporavak Kinana Evansa…

Kao i svake godine, u glavne favorite spada i Real, koji trenutno ne izgleda sjajno, jer je izgubio od La Korunje u prvenstvu Španije, a kuburi i sa povredama igrača. U ovom trenutku deluje da če Real morati dodatno da se pojača, videćemo samo s kim…

Foto: Alter Photos / ddp USA / Profimedia

Možda i najbolji prelazni rok imao je Fenerbahče, koji je doveo Vejda Boldvina, Bonzija Kolsona, Bobana Marjanovića, Devona Hola… Turski tim je na čelu sa Šarunasom Jasikevičusom ozbiljno naciljao titulu, a Litvanac ima mnogo motiva da se konačno maksimalno dokaže kao trener i pojuri trofej Evrolige.

U prvi krug favorita možemo svrstati i Barselonu i Monaku, koji su takođe tokom leta pojačali svoje timove (tipa KEvinom Panterom ili Nikom Kalatesom), pa će borba za vrh i prednost domaćeg terena u plej-ofu biti i te kako uzbudljiva i nadamo se neizvesna.

Ko će se boriti za plej-of i plej-in?

U ovu grupu ekipa svrstaćemo Partizan i Zvezdu. Iako ni jedni ni drugi nisu uspeli da se domognu plej-in pozicija prošle sezone, ove godine timovi deluju jače i spremnije, pa navijači u Srbiji s pravom očekuju uspehe na evropskom nivou.

KK Partizan
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Stvar oko „večitih“ je poprilično jasna – uspešnom sezonom u Evropi može se smatrati ona u kojoj se igra plej-of (plej-in već diskutabilno), a neuspešna onoj u kojoj se zauzelo neko od 11. do 18. mesta na tabeli.

Trenutno, stručnjaci nešto više veruju u Partizan, mada Zvezda treba da iskoristi prednosti koje vuče iz prošle sezone.

U prvom kolu Partizan gostuje Baskoniji, a Zvezda Parizu u rasprodatoj hali, tako da nas očekuju dva spektakla odmah na startu. Već u drugom kolu Partizan će ići na noge Realu, dok će Zvezda ugostiti tim iz Vitorije, tako da se može reći da ima nešto lakši raspored od večitog rivala.

Nikola Kalinić, KK Crvena zvezda
Foto: Dubai/ABA league

U grupu ekipa koje će se boriti za plej-of i plej-in spadaju još i Olimpija Milano, Efes i Virtus, dok će neki drugi vrebati iz drugog plana.

Ko vreba iz drugog plana?

Ovim klubovima se ne daju velike šanse u sezoni koja predstoji, ali je jasno da se ovi timovi nikako ne smeju otpisivati, pogotovo u borbi za Top 8.

Žalgiris sa trenerom Andreom Trinkijerijem ima nikad veći budžet, Makabi je promenio veći deo tima, a opet će igrati kao domaćin u Beogradu, dok je Pariz ušao kao osvajač Evrokupa i u planu mu je da se predstavi u najboljem svetlu, iako se ekipa nije mnogo menjala u odnosu na prošlu sezonu.

Andrea Trinkijeri Partizan vs Bayern Foto:Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Tu je i Bajern sa novim trenerom Gordonom Herbertom, ali su Minhen napustili Serž Ibaka i Leandro Bolmaro, pa ekipa deluje nešto slabije.

I Baskonija će sigurno želeti da u najmanju ruku ponovi uspeh iz prošle sezone, ali ovog puta bez najboljeg asistenta Kodija Milera-Mekintajera, koji je prešao u Zvezdu. Lideri tima ponovo će biti Markus Hauard i Čima Moneke, a pridružio im se i Timoti Luvavu-Kabaro, koji je prethodno napustio Asvel.

Ko je progniziran za dno tabele?

Na dnu tabele ponovo su viđeni Alba i Asvel i pravo bi iznenađenje bilo da zauzmu neka druga mesta, koja nisu 17. i 18.

Alba je prelazni rok odradila bez pokazivanja ambicija za bilo kakav evropski uspeh, pa bi sve osim jednocifrenog broja pobeda u Evroligi bilo ravno čudu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ni Asvel ne deluje mnogo bolje, mada je s vremena na vreme i prošle sezone pokazivao zašto je u Evropi. Ti periodi jesu bili kratki, ali nije nemoguće da Asvel nekim jačim ekipama pomuti planove.

Regularna sezona u Evroligi trajaće do 11. aprila 2025. godine, a plej-in bi trebalo da bude odigran 15. i 18. aprila. Plej-of će početi 22. aprila, dok je Fajnal-for na programu od 23. do 25. maja, domaćin će naknadno biti odlučen i nije nemoguće da to bude Beograd.


Parovi 1. kola Evrolige

Četvrtak

Alba-Panatinaikos 18.45

Monako – Olimpija Milano 19.00

Žalgiris – Barselona 19.00

Baskonija – Partizan 20.30

Bajern-Real Madrid 20.45

Makabi – Asvel 21.00

Petak

Fenerbahče – Olimpijakos 19.30

Pariz – Crvena zvezda 21.00

Virtus – Efes 21.00

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar