Foto: BETAPHOTO/KK Partizan/KK Real Madrid

Crno-beli imaju tri meč lopte, ovu šansu ne smeju da prokockaju

Košarkaši Partizana napravili su podvig za divljenje, pošto su u tri dana dva puta savladali Real u Madridu i tako došli do tri meč lopte za Fajnal-for i put u Kaunas krajem maja.

Ono što je za mnoge navijače, ali i igrače bio san godinama, sada je postala java, a Željko Obradović na putu je da pobedi i u 21. plej-of seriji od ukupno 22 odigrane. Još jednom je najtrofejniji stručnjak Evrope potvrdio koliko dobro može da spremi ekipu, kako na taktičkom i motivacionom planu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon trojke Kevina Pantera za pobedu u prvoj utakmici u seriji, pritisak je umnogome prešao na stranu Reala, koji je u drugom duelu potpuno razbijen, te je rezultat u trenutku prekida zbog tuče bio 95:80.

Crno-beli su već u prvoj deonici imali dvocifrenu prednost, koja im je značila do kraja utakmice, dok je Real imao nekoliko ozbiljnih naleta, ali ne i snage i kvaliteta za preokret.

Kada se saznalo da će Valter Tavares propustiti drugi meč, Partizan je izašao sa jasnom idejom da napada reket i obruč preko Dantea Egzuma, koji je u prvoj deonici već stigao do 11 poena, a na kraju je imao 19. Kada se Australijanac zaigra i razleti po terenu praktično da ne postoji igrač u Evropi koji može da ga odbrani u igri jedan na jedan, a on preko prodora dolazi do samopouzdanja i onda je u stanju da zaređa i trojke, što smo takođe videli na terenu.

Za razliku od prethodnih mečeva sa Realom, Partizan je u četvrtak počeo sa Matijasom Lesorom na centru, a to se isplatilo lakim poenima iz reketa. Alen Smailagić možda nije počeo utakmicu, ali je u drugoj četvrtini imao atraktivno zakucavanje uz faul pored dva rivala, te je digao „grobare“ na noge.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Lesor i Smailagić su i protiv Tavaresa bili odlični, sada su nadigrali i Vensana Poarje, koji jeste ubacio 12 poena, ali nije bio previše bitan faktor na terenu, pogotovo ne u odbrani.

Jam Madar je održao svoju agresivnost na bekovima, Aleksa Avramović je primogao sa četiri poena iz prodora, kao i aktivnom defanzivom, dok su Ledej, Naneli i Panter pronašli pravi ritam, pre svega šuterski.

Ključan period utakmice bila je sredina treće četvrtine, kada je Real prišao na jednocifreni zaostatak, ali je Naneli pogodio trojku uz faul na isteku napada i vratio prednost na devet poena. Naneli je igrao veoma pametno i staloženo, šutnuo je samo četiri puta iz igre, ali je zato izvukao pet faulova i to sve za bacanja, koja je šutirao besprekorno – 10/10.

Panter je isporučio ‘ono svoje’ u vidu četiri trojke, odnosno 14 poena, dok je Ledej postigao bitnu trojku pred kraj, nakon koje koje je sve bilo rešeno. Krilni centar je pre tuče upisao pet uzastopnih poena, a meč je završio sa 15 uz šest skokova, a mnogo bolje je branio Gabrijela Deka nego u prvoj utakmici.

PROČITAJTE JOŠ:

Real je u prvom meču uspevao da pravi prednost sa niskog posta u igri jedan na jedan, ali mu to sada nije prolazilo i Partizan je u nekoliko situacija čak i udvajao igrače na koje bi se spustila lopta, što se pokazalo kao veoma uspešno.

Obradović je nakon prvog meča akcenat stavio na to da je Real mnogo skakao u napadu i da je imao devet poseda više, što je za ovaj nivo previše. Upravo su i ta dva segmenta popravljena, pa su Madriđani uhvatili samo osam ofanzivnih skokova (ukupno 29-28 za crno-bele u skokovima), dok je odnos u šutevima bio 84-78 za Partizan.

Ono što je veoma bitna stavka jeste to da su crno-beli zadržali visok procenat sa penala (25/28), a i trojke su bile više nego dobre 12/28. Kada imate tako raspoložen Partizan sa energičnim Lesorom ispod koša i marljivim Ledejom, onda je teško da pobedite, pa makar bili i Real.

Partizan je u Madridu ukazao na sve mane Reala i ogolio istinu kada je reč o toj ekipi. Trener Ćus Mateo nikako ne uspeva da nadmudri Obradovića, ekipa Reala nema pravog lidera, a ni organizacija nije baš na visokom nivou.

Željko Obradović Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Mario Hezonja je pokazao u nekim situacijama koliko može da bude opasan i u šutu za tri i iz prodora, ali nekada uzima preteške šuteve sa ne baš mnogo smisla. Džanan Musa je cele sezone bio lider, najbolji je strelac tima na dva fronta, ali protiv Partizana nikako nije uspevao da dođe do izražaja, čak je bio tragičar u prvoj utakmici.

Ni minutaža nije dobro raspoređena u Realu, a čak ni „starci“ poput Rudija, Ljulja i Rodrigeza nisu uspeli da izvuku nešto u drugom meču protiv crno-belih.

Pokušao je domaćin da iznenadi crno-bele i sa zonskom odbranom u trećoj četvrtini, ali su se Obradovićevi momci brzo prilagodili i krenuli da razbijaju takvu odbranu.

Meč ili dva koja nam slede u Beogradu biće veoma zanimljiva, jer će odnos snaga biti potpuno drugačiji, a teško je reći ko je u prednosti. Kevin Panter dobio je dva meča suspenzije, Geršona Jabuselea neće biti još dugo, ali ni Dek ni Lesor neće igrati na prvom meču u Beogradu.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Jasno je koliko će Partizan biti oslabljen neigranjem Pantera i Lesora u narednom meču, jasno je i da Real ima „dublji“ roster i da će pokušati da se ne oseti izostanak Deka i Jabuselea, dok je još uvek nejasno šta će biti sa povređenim igračima – Egzumom i Tavaresom.

Oba tima su „naložena“ za nastavak serije, sve će „grmeti“ u Areni u utorak, a „kralju“ je vreme da se pogleda u ogledalo i uhvati poslednji voz za spas. Međutim, Partizan je pokazao koliko je moćan i da se više pita u ovoj seriji, pitanje je samo da li Real ima odgovor ili će morati da prizna da je u ovom trenutku slabiji tim.

Put Partizana u Evroligi zaista jeste bajkovit, sezona je već za pamćenje, ali nju treba ukrasiti trofejima, a zašto tu ne bi bio i evropski?

BONUS VIDEO Drugi ugao tuče u Madridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar