Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Neke stvari se polako kristališu.

Nakon duplog kola u Evroligi, takmičenje je prešlo četvrtinu odigranih utakmica u ligaškom delu i neke stvari su polako počele da se kristališu.

Pojedini timovi se profilišu kao ozbuiljne napadačke ekpie, drugi lome defanzivom, dok su retki koji su u vrhu na oba kraja terena. Zanimljivo je i da je situacija na tabeli izuzetno neizvesna.

PROČITAJTE JOŠ

Real je neprikosnoven na prvom mestu, dok ga donekle prate Barselona i Virtus, a na drugom kraju spektra kao timovi koje mnogi već sada otpisuju su ostali Asvel i Alba.

Koliko je neizvesno nakon devet kol, pokazuje i stanje na tabeli. Partizan je sa četiri pobede na 11 mestu, dok je Panatinaikos sa pobedom više na petoj poziciji, a Bajern sa pobedom manje na 16. mestu.

Standings provided by Sofascore

Situacija je u ovom trenutku takva da tri pobede ili tri poraza u nizu mogu da vas lansiraju u vrh ili zakucaju za dno.

A kada su u pitanju statistički parametri, Partizan i Zvezda su uspeli da se izbore i budu u vrhu u određenim kategorijama.

PArtizan je drugi najbolji napad po broju postignutih poena i toj kategoriji s eod početka sezone smenjuje na vrhu sa Real Madridom.

Španski itm u proseku postiže 86.9 peona po meču, a Partizan 86,2, a fascinantno je da Partizanu to uspeva kao tim koji postiže najmanje trojki, jer crno-beli briljiraju u šutu za dva poena.

Crvena zvezda je po tom parametru sedmi najbolji tim u Evroligi sa 81,6 poena. Ako bi se gledale napredne statistike, Partizan je najbolji napad po ofanzivnom rejtingu, ispred giganta iz Madrida, dok je Zvezda na četvrtom mestu.

Partizan je jedini tim koji ove sezone iz igre šutira preko 50 posto, tačnije 52,1 i po tome je najbolji u ligi, dok je Zvezda tek na 16. mestu sa 43,7 posto pogođenih šuteva. Ipak, zahvaljujući velikom broju pokušaja za tri, napad je blizu elitnog nivoa.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvezda pokušava ubeljivo najviše trojki po meču, čak 31 i pogađa ih 10,9 i u oba segmenta je lider u takmičenju. Iako je po procentu tek 12. sa 35,1, na broj pokušaja uspeva da bude napadački efikasna.

Sa druge strane, Partizanov procenat je 13. u ligi, Partizan je pretposlednji i po broju pokušaja i po broju pogodaka, a u oba segmenta je lošija Valensija.

Partizan je efikasan i zbog slobodnih bacanja, pošto je drugi u Evroligi sa procentom od 84,2, odmah iza Albe, a četvrti po broju pokušaja sa 20,3 šutnih penala. U toj kategoriji, crveno-beli su sedmi najprecizniji tim po procentima, a tek 10. po broju pokušaja.

Koliko je Partizan dobar ofanzivno, toliko je loš defanzivno. Partizan je treći najlošiji tim Evrolige po broju primljenih poena sa 85,7 koliko im rivali ubacuju po meču, a treći i najgori su po defanzivnom rejtingu i u obe kategorije su lošiji samo Asvel i naredni rival crno-belih Efes.

Zvezda je sedma najbolja odbrana lige po primljenim poenima sa 78,3, a na 10. mestu ako se gleda defanzivni rejting. Koliko je Ral Madrid dobar ove godine pokazuje da osim što su najbolji napad lige su i najbolja odbrana po defanzivnom rejtingu, a druga najbolja po broju primljenih poena.

Foto: Starsport

Kada su u pitanju kategorije u kojima je Zvezda u vrhu, crveno-beli gube jako malo lopti i po tom pitanju su a 10,7 tik iza Efesa. I Patizan dobro stoji pošto je sa 11,8 na šestom mestu.

Zvezda je peti nabolji skakački tim lige i najbolji kada je u pitanju ofanzivan skok, dok je Partizan u obe kategorije na začelju što je rak rana crno-belih od starta takmičenja.

Osim što je najlošiji u ofanzivnom skoku, Partizan i dozvoljava najviše ofanzivnih skokova rivalima, dok je Zvezda četvrta najbolja ekipa u sprečavanju protivnika u tom segmentu.

Upravo taj broj ofanzivnih skokova i odbranu Partizana čini gorom nego što jeste, jer crno-beli su četvrti najbolji tim lige po procentima kojima dozvoljavaju rivalima i u šutu za tri i u šutu ukupno, pa bez obzira na percepciju javnosti, Partizan ima jednu od najboljih odbrana linije za tri poena, ali veliki broj pokušaja rivala pravi problem, jer crno-beli dozvoljavaju protivnicima 29,6 pokušaja za tri i lošiji je samo Asvel.

Partizan je do nedavno bio i najbolja blokerska ekipa u Evroligi, ali je nakon devetog kola na čelo ispred crno-belih izbio Real, dok je Zvezda u toj kategoriji pretposlednja ispred francuskog Asvela.

Kada je u pitanju indeks korisnosti, Partizan je treći u Evroligi iza Real Madrida i Barselone, a Zvezda deveta, ali to ni ne čudi jer se napadačke ekipe više favorizuju po ovom parametru.

Kada se na kraju sumiraju brojke, i Partizan i Crvena zvezda su po brojnim parametrima plej-of ekipe i to uliva optimizam za nastavak sezone, ali isto tako jasno pokazuje koje su mane obe ekipe koje trebaju da isprave.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar