Foto: Josep LAGO / AFP / Profimedia

Sezona u Evroligi se nije ni završila, a neki od timova već kreću u "ribilding" za narednu, i polako, ali sigurno, počinje transfer ludnica.

Da krenemo od Efesa koji je sezonu u Evroligi završio u plej-inu pošto je poražen od Virtusa (67:64).

Ipak, i sam plasman u doigravanje najboljeg košarkaškog evropskog takmičenja na neki način bio je uspeh za turski tim.

PROČITAJTE JOŠ

To kažemo isključivo zbog toga što je u jednom trenutku Efes bio među poslednjim ekipama na tabeli Evrolige.

Od momenta kada je Erdema Džana na klupi zamenio Tomislav Mijatović sve je krenulo na bolje.

Tomislav Mijatović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Efes je od 9-15 nakon poraza od Žalgirisa u 24. kolu Evrolige do kraja sezone zabeležio samo dva neuspeha – od Partizana u Beogradu i Asvela u Francuskoj, da bi ligaški deo sezone završili trijumfom nad Crvenom zvezdom, 100:55.

Mijatović je zbog toga dobio ugovor na dve godine, dok će u Istanbulu ostati i Šejn Larkin, iskusni bek. Po isteku ugovora 2028. godine, Larkin će zaokružiti deceniju u ovom timu.

Takođe, spekuliše se da će u turski tim naredne sezone doći i centar Reala, Vensan Poarije, ali i Roland Šmits, krilo Žalgirisa.

Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Ažurno rade i ekipe koje su se plasirale na Fajnal-for, te ako je verovati vestima iz Španije, Edi Tavares će produžiti sa Realom ugovor na još dve godine.

Tavares ima 32 godine i već dugo je jedan od najboljih centara u Evroligi. Ove sezone je u ligaškom delu beležio 9,6 poena uz 6,3 skoka, dok u plej-ofu ima učinak od 10 poena i 9,7 skokova.

Za razliku od Reala, Panatinaikos je odmah posle četvrtfinalne serije (3-2 protiv Makabija) ozvaničio produženje saradnje sa Kendrikom Nanom, američkim bekom i jednim od najboljih košarkaša u Evropi.

Foto: Stefanos Kyriazis/IPA Sport / ip / imago sportfotodienst / Profimedia

Dimitris Janakopulos, vlasnik Panatinaikosa, potpisao je ugovor sa Nanom na još dve godine, ali ukoliko dođe ponuda iz NBA lige, jasno je da će se Amerikanac vratiti „preko bare“.

Monako bi mogao naredne sezone da bude i jači i slabiji za nekoliko zvučnih imena. Jedna od meta slavnog kluba, koji nije uspeo da se plasira na Fajnal-for Evrolige posle dramatičnog poraza od Fenerbahčea, jeste upravo čovek koji je Monaku došao glave u majstorici za F4.

Nik Kalates bi naredne sezone mogao da se preseli u kneževinu, a košarkaški novinari u Evropi pišu da na klupi „kneževa“ nije siguran Saša Obradović.

Za Obradovićevog naslednika navodno već postoje i kandidati, pa se spekuliše o imenima Ćavija Paskvala, Dimitrisa Itudisa i Serđa Skariola.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Klub je već ponudio trogodišnju saradnju Majku Džejmsu, koji je bio slomljen posle poraza od Fenerbahčea i Džejmsova odluka zavisi od snage tima za narednu sezonu.

Čini se i da Kinana Evansa, pleja Žalgirisa, samo detalji dele od dolaska u Olimpijakos, a isti je slučaj i sa Džošom Nibom koji kompletira transfer u Armani.

Što se tiče večitih, sve se više spekuliše u srpskim medijima da će se Nikola Kalinić vratiti u Crvenu zvezdu, dok Partizan još uvek traži svoje opcije na marketu.

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Fajnal-for će se treći put održati u Berlinu. Tada je 2009. godine trofej uzeo Panatinaikos, a 2016. je najbolji bio CSKA.

Ove sezone će se za tron boriti Real Madrid, Olimpijakos, Panatinaikos, ali i Fenerbahče koji je slavio protiv Monaka u četvrtfinalu (3-2).

Fajnal-for počinje 24. maja, polufinala su na programu od 18.00 i 21.00, dok je veliko finale na programu 26. maja od 20 časova (od 17.00 je meč za treće mesto).

BONUS VIDEO Ko je zaslužio Zlatnu malinu, a ko je nestao: Tek će da gori plej-of Evrolige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar