Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Nova.rs otkriva kako se menja elitno takmičenje

Autori: Žikica Babović i Nebojša Todorović

Da li će klub iz Dubaija igrati u Evroligi? Odgovor je – da. I to je najvažnija informacija sa sastanka Evrolige, saznaje Nova.rs.

Naš portal otkriva i detalje pod kojima će novi klub zauzeti mesto u elitnom takmičenju koje čekaju velike promene, kako na finansijskom, tako i na organizacionom i sportskom planu.

Gotovo da više nema dileme oko igranja Dubija u Evroligi, a najvažnije ostaje da li od sledeće ili sezone 2025/2026, u trajanju od pet godina. Evroliga je na sastanku prihvatila ekonomsku ponudu Dubaija, ali postoji još detalja oko kojih treba da se usaglase članovi elitnog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ

Najrealnije je da klub iz Dubaija uđe u Evroligu od sezone 2025/2026, samo i dalje postoji mogućnost da se priključi već od sledeće sezone ako stigne da se sve organizaciono i logistički reši.

Pod tim se podrazumevaju svi detalji oko oko putovanja, troškova istih, dvorane u kojoj će igrati utakmice kao domaćin, te odlaska navijača na gostovanja, oko kojih klubovi još treba da se usaglase saznaje Nova.rs.

Kao što je poznato, Evroliga odavno ima 11 zagarantovanih ekipa, to su: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpija Milan, Žalgiris, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Anadolu Efes, CSKA Moskva i Makabi, plus Bajern i Asvel koji su naknadno dobili trajno članstvo, te Alba sa dvogodišnjim ugovorom.

Kako nema CSKA zbog izbacivanja ruskih klubova, to je značilo 13 sigurnih za tekuću sezonu plus osvajač Evrokupa (Gran Kanarija ustupila mesto Valensiji), odnosno četiri pozivnice – Monako (kao osvajač Evrokupa 2021/2022 koji je u prošloj sezoni ušao u Top 8), Partizan (prvak ABA lige), Crvena zvezda i Virtus (dve specijalne vajld karte).

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Što se tiče finansijskog aspekta, do sada su se pozvinice za učešće plaćale 750.000 evra, a Dubai će izdvojiti čak dva miliona evra po sezoni, što znači da će liga ukupno prihodovati 10 miliona zarad petogodišnje saradnje.

Nova.rs dalje saznaje i da će pomenutih 13 klubova sa trajnim ugovorom (Real, Barselona, Baskonija, Olimpija Milan, Žalgiris, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Efes, CSKA Moskva, Makabi, plus Bajern i Asvel) od Dubaija dobijati po milion evra svake sezone narednih pet godina, od trenutka ulaska u takmičenje.

Ostali učesnici (među kojima bi bili Partizan i Zvezda) prema sadašnjem dogovoru neće dobiti ništa od tih čak 65 miliona koliko će prihodovati 13 klubova ukupno za pet godina.

Na sastanku evroligaša odlučeno je i da Dubai neće imati nazivno sponzorstvo lige, a ostaje i da se reši kakav format će takmičenje u budućnosti imati, da li dve grupe sa po 10 klubova ili jedinstvenu ligu sa 20 ekipa, ili…

Posle svega je definitivno jasno da evropska košarka više neće isto izgledati.

BONUS VIDEO „Pick and roll“: Haos i gužva u Evroligi kao na „Gazeli“ petkom popodne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare