Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

Košarkaši Partizana vezali su dva poraza u Evroligi, što još uvek nije znak za uzbunu, ali ono što brine jeste sama igra, u kojoj ima uspona, ali i velikih padova.

Crno-beli su od početka sezone izgubili dva finala (u ABA Superkupu i u Kupu Radivoja Koraća), u ABA ligi ne blistaju i boriće se za drugo mesto na tabeli, dok i Evroliga ulazi u završnicu regularnog dela, a Partizan se grčevito bori za mesto među 10 najboljih.

Ono što je pomalo bizarno jeste činjenica da je Partizan sa dva vezana poraza uspeo da skoči na tabeli, pošto je Valensija ubedljivo poražena od Fenerbahčea (118:88), te sada ima lošiju koš razliku, ali isti skor 13-16. Na tom skoru je i Bajern, dok su Olimpija Milano i Efes na 12 pobeda i 17 poraza.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto su Makabi i Baskonija otišli na po tri pobede više pet kola pre kraja, jasno je da je to 10. mesto još uvek otvoreno, ali i da Partizan mora drastično da digne nivo igre – što individualno, što timski.

Naravno da nije tragedija izgubiti od Olimpije i Barselone i to u gostima, Partizan je na oba duela imao svojih šansi, ali nekako je primetno da u poslednje vreme stvari ne funkcionišu baš najbolje u crno-belim redovima.

To pokazuje na primer neubedljiva igra protiv Borca, neizvestan meč sa Cedevitom, mnogo grešaka i ozbiljnih padova u igri, koji ne bi trebalo da se dešavaju najboljim evropskim timovima.

Jasno je i da mnogi porede ovaj tim Partizana sa onim prošlogodišnjim. Na papiru po jačini reklo bi se slični, što se tiče budžeta takođe, ali razlika zapravo ima mnogo i to se oseća.

Partizan poražen od Barselone u Blaugrani
Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Nećemo sada pričati i pisati o tome koliko fali Matijas Lesor, da li Pi Džej Doužer može da iznese sličnu ulogu kao Dante Egzum ili šta je sve mogao Jam Madar, a što sada (ne) radi Jaramaz. O tome svemu možda više na kraju sezone.

Sada je pitanje da li je Partizan već dostigao svoj maksimum, da li ovi igrači i individualno i timski mogu bolje od svega ovoga što smo videli tokom sezone i koliko Željko Obradović može da im pomogne da do kraja sezone „porastu“ na više nivoa.

„Počeću od toga da smo ponovo pravili iste greške, koje nam se ponavljaju iz meča u meč. Ponovo smo bili tri četvrtine u utakmici, bez obzira na loš početak u drugom poluvremenu. Kada pričam o tome, pričam da smo nesposobni da shvatimo situacije kada nismo u bonusu i kako treba da se igra odbrana, sa većom agresivnošću i da se koriste faulovi. Sve ono što je Barselona radila na sjajan način. Drugo, da ne dozvoliš Barseloni da postiže lake poene u kontri, veoma je važno da kontrolišeš tvoju igru u napadu. Nažalost, imali smo izgubljene lopte, trenutke kada su svi u odbrani, ali kada dva igrača ostaju na jednom, drugi ostaje slobodan. U prvom poluvremenu analiza je bila da smo iz igre 1 na 1 primili 19 poena. Nismo poštovali pravila koja imamo, na čemu radimo na treninzima, ali to očigledno nije dovoljno“, rekao je Obradović posle duela sa Barselonom.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan kao i prošle sezone ima izvanrednu podršku navijača gde god da igra, ali skor neće biti isti (20-14 prošle godine).

„Imamo taj period u Beogradu, to znači veoma mnogo. Neverovatno je koliku podršku imamo, ali nažalost nismo sposobni da navijačima vratimo na pravi način. Ne zbog borbenosti i želje, već zbog košarke. S druge strane, ne treba da mislimo da su to upisane pobede ako igramo kod kuće. Igramo protiv izvanrednih protivnika, Baskonije, Real Madrida, Olimpijakosa i na kraju imamo Albu i Valensiju kod kuće. Treba da razmišljamo pozitivno, da se nadamo da možemo da igramo na nekom drugom nivou. Za to su nam potrebni igrači koji u ovom trenutku ne igraju kako se to želi. To je posao trenera, da ih diže i kroz razgovor da vidi koji su to problemi, šta ja mogu da uradim.

Obradović najveći problem vidi u koncentraciji.

„Ja ću do kraja da dam sve od sebe. Poverenje uvek postoji kao što je i logično, to su ljudi koji su dali mnogo klubu. Probamo da pronađemo adekvatnu postavu, neverovatno da nismo sposobni da nađemo igrača u tranziciji, da odigramo pametnije. Koji su razlozi sem nedostatka koncentracije, ja ne vidim.“

PROČITAJTE JOŠ:

Ko je zapravo kriv za lošu igru Partizana?

Igrači trenutno nisu na dovoljno visokom nivou za ovaj deo sezone, ali izgleda da ni Obradović u nekim trenucima ne zna baš šta da radi i kako da ih digne.

Nema sumnje da je Obradović sposoban da pronađe izvore problema i ukaže na iste. Jasno je i da Željko mora da pronađe način da dodatno motiviše igrače i objasni kako da Partizan nema toliko padova u igri, odnosno kako da prebrodi krize.

Koncentracije fali u ključnim momentima utakmica, govor tela mnogih igrača Partizana u poslednje vreme nije baš najbolji, ali na Obradoviću je sada da reši probleme i digne ekipu. Taj zadatak sigurno da ne može da obavi sam, potrebno je i da ga igrači poslušaju, a priliku za to imaće već protiv FMP-a u subotu, odnosno tokom duplog kola u Beogradu – na mečevima protiv Baskonije i Real Madrida.

Prostora za greške je sve manje, toga u Partizanu moraju da budu svesni u finišu sezone.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar