Tristan Vukčević Dante Exum, Vlade Divac Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs; USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia; JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

KK Partizan je kroz istoriju poslao veliki broj igrača u NBA, dok je ogroman broj njih prošao kroz crno-bele boje, pre nego što se oprobao u najjačoj ligi na svetu.

Poslednji u nizu koji je iz Partizana otišao pravo u NBA je Tristan Vukčević. Krilni centar će tako karijeru nastaviti sa Vašington Vizardsima, koji su sa njim potpisali ugovor na dve godine, dok će Partizan obeštećenje podeliti sa Real Madridom (po 600.000 dolara).

Tristan Vukčević je i prošlog leta igrao letnju ligu za Vašington, a kako u dresu Partizana izuzev kratkog perioda na startu sezone nije dobijao priliku, u klubu su odlučili da prihvate ponudu Vašingtona koji ga želi već sada u toku sezone u svojim redovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom Letnje lige odigrao je četiri utakmice za Vašington na kojima je beležio 11,8 poena, 6,5 skokova i 1,3 asistencije i jednu blokadu. Ove sezone je u 12 utakmica koliko je igrao u Evroligi u Partizanu za 9,19 minuta u proseku na terenu postizao 4,2 poena uz 2,3 skoka i 0,5 asistencija. U ABA ligi je na terenu igrao u 14 mečeva na kojima je postizao 10,9 poena uz 3,6 skokova i 0,6 asistencija.

Poslednji primer pre Vukčevića bio je Dante Egzum, koji je pre nekoliko sezona već bio u Americi, ali sada je afirmisan igrač sa ozbiljnim iskustvom. Egzum nije baš imao veliku slobodu u Barseloni, pa je na početku prošle sezone stigao u Partizan, gde je „procvetao“ i s kojim je osvojio ABA ligu, dok je u Evroligi stao u Top 8 fazi.

Egzum je bio jedan od najboljih igrača u mašineriji Željka Obradovića, pa je zaradio poziv Dalas Maveriksa u kojima i te kako dobija priliku.

Foto: Profimedia

Sad da se vratimo u daleku prošlost. Žarko Paspalj, legedani krilni košarkaš, igrao je za Partizan prvi put od 1986. do 1989. godine, a onda se preselio u San Antonio Sparse. Nije popularni „Palja“ dugo bio u NBA ligi, više mu se sviđala Evropa, gde se i vratio nakon samo 28 utakmica. Najdublji trag ostavio je igrajući za grčke velikane – Olimpijakos i Panatinaikos.

Tu je i Vlade Divac, koji je 1989. godine izabran kao 26. pik na draftu, a u Los Anđeles Lejkerse je stigao kao zamena NBA ikoni Karimu Abdulu-Džabaru. Divac se u NBA zadržao do 2005. godine, a bio je Ol-star igrač i vicešampion NBA lige.

Čak je i Ratko Varda na ovoj listi. Varda je od 1995. do 2001. godine bio član Partizana, a u NBA je otišao direktno iz redova crno-belih, iako nije draftovan. Dve sezone proveo je u ekipama Detroit Pistonsa i Vašington Vizardsa, a nastupio je u samo jednoj utakmici kao igrač Pistonsa.

Kada smo kod centara ne smemo da izostavimo Nenada Krstića. Bivši kapiten reprezentacije Srbije je igrao u Partizanu od 2000. do 2004. godine, a onda je postao igrač Nju Džersi Netsa. U prvoj sezoni izabran je u idealnu ruki-petorku, a u NBA se zadržao do 2011. godine naseći dresove Oklahome i Bostona.

I Kosta Perović je na listi, s obzirom na to da je bio u Partizanu od 2002. do 2007, pre nego što su ga draftovali Golden Stejt Voriorsi. Za njih je ukupno upisao sedam nastupa, uglavnom je igrao za razvojni tim, a u NBA se nije dugo zadržao – tek sezonu.

I Jan Veseli je pravo iz Partizana otišao „preko bare“, pre nego što se vratio u Evropu, gde sada dominira u dresu Barselone. Čeh je za tri godine u Partizanu postao miljenik navijača, a 2011. godine bio je šesti pik na draftu, pa je zaigrao za Vašington. Igrao je kasnije i za Denver, ali za tri sezone u NBA nije baš opravdao očekivanja, pa se posle mnogo bolje snašao u Evropi, koja je ipak po njegovom ukusu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored pomenutih postoji i veliki broj igrača koji je prošao kroz Partizan, ali je tek kasnije stigao do NBA. Među takvima izdvajaju se Predrag Danilović, Aleksandar Đorđević, Rašo Nesterović, Željko Rebrača, Predrag Drobnjak, Semih Erden, Nikola Peković, Miroslav Raduljica, Bogdan Bogdanović, Davis Bertans, Žofri Lovernj, Dru Gordon, Najdžel Vilijams-Gos, Amida Brajma…

Treba napomenuti da su u istoriji Partizana trojica košarkaša izabrana na NBA draftu dok su bili u crno-belom dresu, a da (zasad) nisu nastupili u najjačoj ligi sveta – Miloš Vujanić, Nikola Milutinov i Vanja Marinković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar