leksa Avramović, PJ Dozier, Kevin Punter Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Košarkaši Partizana ne igraju blistavo u ovom delu sezone, u februaru su izgubili u finalu Kupa Radivoja Koraća, a sada nemaju čistu situaciju ni u Evroligi.

Crno-beli su u četvrtak poraženi od Barselone sa 94:76, pa su drugim vezanim porazom u Evroligi zakomplikovali borbu za mesto u plej-inu.

Kako su Baskonija i Makabi slavili u 29. kolu elitnog takmičenja, tako su se odlepili na tri pobede u odnosu na Partizan i Valensiju, dok Efes i Bajern u petak imaju priliku da porpave svoj skor (trenutno na 12-16).

PROČITAJTE JOŠ:

U priči za plej-in još uvek je i Olimpija iz Milana sa 12-17, a upravo je ona nanela Partizanu poraz prošle nedelje u Italiji rezultatom 85:83.

Dakle, u taboru Partizana će verovatno do poslednjeg kola regularnog dela sezone strepeti za prolaz dalje, ali ono što takođe brine jeste i individualna i timska igra.

Onaj koji je u poslednje vreme zaista bio najbolji jeste Aleksa Avramovića, koji se posle reprezentativnog prozora i sjajnih nastupa za Srbiju oseća odlično na terenu. Protiv Efesa je ubacio 30 poena, pa je Partizan to i pretvorio u pobedu, ali već naredne dve njegove fenomelane evroligaške partije nisu materijalizovane u timske trijumfe.

Protiv Olimpije je imao 19 poena, dok je Barseloni ubacio čak 27 uz po tri skoka i asistencije.

Ako kao kriterijum uzmemo uzorak od poslednjih pet evroligaških utakmica, Avramović je treći igrač po poenterskom napretku u odnosu na učinak koji je beležio u periodu od 1. do 23. kola. Naime, Aleksa postiže prosečno 4,9 poena više po utakmici u odnosu na dotadašnji prosek, što jasno pokazuje da je u velikom usponu forme.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Ovakav Aleksa jeste potreban Partizanu, ali on sam nije dovoljan.

Da se prebacimo na kapitena – Kevina Pantera.

Američki bek generalno celu sezonu igra promenljivo, ali ni blizu onako blistavo kao u nekim (čitajte najbitnijim) trenucima prošle sezone.

Jeste Panter bio važan šraf u pobedi nad Efesom u Beogradu, ali je protiv Olimpije i Barselone bio potpuno „u autu“.

U Milanu je postigao devet poena, ali je izgubio tri lopte, a napravio je i četvrti faul rano, pa je sebe praktično izbacio iz utakmice. Na terenu je bio samo 19 minuta, a nije pružio liderski doprinos kakav se od njega očekuje.

Foto: Marco Brondi / imago sportfotodienst / Profimedia

Ni u Barseloni nije bila mnogo drugačija priča. Panterovih šest poena i 2/7 iz igre nije bilo dovoljno ni da se priđe Barseloni, a sa njim u igri Partizan je imao -3. Primera radi, sa Avramovićem na terenu Partizan je bio u plusu od tri poena, dok su svi ostali bili u minusu, što se tiče tog parametra.

Istina je da su timovi i igrači ove sezone pripremljeniji i spremniji za Pantera, mnogo više pažnje obraćaju na njega i bolje ga čuvaju, ali kapiten Partizana sigurno može bolje od ovoga što trenutno prikazuje. Po onome što vidimo na terenu, deluje kao da je „u kanalu“, kao da ne može da pronađe pravi ritam, a zbog njega trpi i tim.

A šta tek reći za Pi Džej Doužera?

Amerikanac koji je došao praktično kao zamena za Dantea Egzuma u poslednje vreme kao da nije prisutan na utakmicama.

Kada je na terenu deluje izgubljeno, ne pronalazi dobra rešenja u napadu, dok ni u odbrani nije dovoljno važan faktor da bi imao veliku minutažu. U poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima, samo jednom je bio više od 15 minuta na terenu, a često ima i problem sa faulovima.

Pi Džej Doužer protiv Bajerna; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dvocifreni poenterski učinak Doužer nije imao još od duela sa Igokeom (52:98), kada je ubacio 11 poena.

Naravno da nije lako uskočiti u patike Egzume posle sjajne sezone za crno-bele i Australijanca, ali ni Doužerov stav ne obećava i deluje kao da se nije najbolje uklopio, ne sa ljudske, već sa košarkaške strane.

Daleko od toga da su Panter i Doužer jedini problemi.

Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo ni individualno ni zajedno nisu uspeli da nadomeste odlazak Matijasa Lesora, iako obojica imaju kvalitet za Evroligu. U centarskoj liniji mnogo više se očekuje i od Alena Smailagića, koji retko kada napadački iskoči ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ:

Danilo Anđušić u poslednje vreme pokušava da povuče, pre Barselone (tri poena) imao je veoma dobrih partija, ali to opet nije dovoljno da bi se napravila drastična razlika na terenu. Mateuš Ponitka samo na momente pokazuje zašto je doveden, dok je Ognjen Jaramaz imao problema sa povredom, pa protiv katalonskog tima nije dobio ni miut na terenu.

Balša Koprivica nije se ni „skinuo“ za utakmicu u Barseloni, iako je imao nekih solidnih partija u poslednje vreme. Džejlin Smit takođe nije bio u 12 za meč sa Barselonom, a njegov učinak je u potpunosti zanemarljiv od kada je potpisao za beogradske crno-bele.

Džejms Naneli i Zek Ledej su u dobroj formi, Uroš Trifunović ispunjava svoje zadatke (defanzivne uglavnom), ali je zato protiv Barselone imao 0/5 iz igre, pa je i te kako uticao na poraz, a bio je na terenu u četvrtoj deonici.

Sveukupno gledano, Partizanovi igrači ni individualno ni timski nisu (trenutno) na nivou potrebnom da bi se osvajale titule i napravio iskorak u Evroligi, bar kao prošle godine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar