Foto:Janko Anđelić

Nakon što su se Crvena zvezda i Partizan prošle nedelje odlično pokazali u duplom kolu Evrolige, ove sedmice priča je potpuno drugačija.

Crveno-beli su nikad bolje otvorili sezonu u elitnom takmičenju, imali su skor 3-0 nakon što su savladali Fenerbahče prošle nedelje, dok im je Barselona „pobegla sa lopate“ i nakon produžetka izvukla pobedu u Beogradskoj areni. Bez obzira na taj poraz Zvezde, verujem su svi njeni navijači bili zadovoljni skorom 3-1, koji je malo ko očekivao pred start sezone.

S druge strane, Partizan je takmičenje u eliti otvorio sa dva poraza, od Baskonije i Reala, ali je onda u duplom kolu pokazao kvalitet i odgovorio sa dve pobede, a pred crno-belima „stradali“ su Bajern i Makabi.

PROČITAJTE JOŠ:

I pred 5. kolo Evrolige u taboru oba rivala vladala je odlična atmosfera, ali usledila su dva razočaravajuća rezultata.

Partizan je u Beogradskoj areni u prvom meču 5. kola EL poražen od Virtusa sa 69:70 i to nakon promašaja Frenka Nilikina u poslednjim sekundama.

Iako Virtus nije ekipa za potceniti, tim iz Bolonje je kao autsajder došao u Beograd, imao je 0-4 skor u Evropi i jasno je bilo da je Partizan favorit. Međutim, ekipa Željka Obradovića nije opravdala tu ulogu i upisala je još jedan poraz, a i Karlik Džons se povredio, pa su bol i tuga bili još veći.

Jasno je da Željkova ekipa još uvek nije ni blizu maksimuma, ali upravo u ovom delu sezone treba da stiče zalihu za posle, kada će i raspored biti teži, a i protivnici verovatno više naoštreni.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta Partizan treba da popravi za duplo kolo Evrolige?

Naredne nedelja biće ponovo veoma uzbudljiva za ljubitelje košarke, pošto je Evroliga u kalendar opet stavila duplo kolo.

Partizan će najpre na svom terenu dočekati Monako (30. oktobar od 20.45), a onda će gostovati Fenerbahčeu u Istanbulu (1. novembar od 18.45).

Ono što je najpre potrebno jeste da crno-beli zaborave Virtus i nastave dalje, kao da se ništa nije dogodilo. Pred njima su dva duela sa kandidatima za Fajnal-for ove sezone i jasno je da bi i jedna pobeda protiv njih bila veliki uspeh, pogotovo bez Karlika i sa još nedovoljno uigranom ekipom.

Foto:Janko Anđelić

Monako je u četvrtak poražen od Pariza kod kuće, tako da je četa Saše Obradovića i te kako ranjiva, a Partizan je znao da pobeđuje „kneževe“ u sezonama za nama.

Iako je u ovakvoj Evroligi teško bilo šta predvideti, jasno je da Partizan mora da popravi pre svega skok igru, a i u šutu za tri mora da bude daleko uspešniji nego što je bio slučaj protiv Virtusa. Takođe, crno-beli bi mogli da imaju više asistencija (samo 11 protiv Virtusa) i manje izgubljenih lopti (bili na 16), ako žele da se „potuku“ sa Monakom i Fenerbahčeom.

Neko će morati da zameni Karlika, a videćemo da li će Željko dati minute i Dvejnu Vašingtonu i Ajzei Majku, koji jedva čekaju da se dokažu u Evroligi.

Partizan – Virtus Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Zvezda osetila gnev „kralja“

Što se Zvezde tiče, jasno je da protiv Reala u Madridu nikako nije mogla da bude favorit, ali je osetila pravu moć „kraljevske“ ekipe i poražena je sa ubedljivih 95:72.

Praktično je od sredine prve četvrtine bilo jasno da Zvezda nema šta da traži u Madridu, a Real je odigrao verovatno najbolju utakmicu od početka sezone, iako je više puta do sada pokazivao da je ranjiv, pa su se sigurno i u crveno-belim redovima, počev od navijača do trenera i igrača, nadali da je čudo u Madridu moguće. Ovog puta nije bilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Kampaco je uz samo dva šuta iz igre imao indeks 30, bio je lider na terenu, dok je Tavares ponovo bio nepremostiva prepreka na obe strane terena. Ostali su takođe odradili posao koji im je zadat, dok u Zvezdi gotovo da nije bilo raspoloženog igrača.

Iako se ovaj poraz piše i pamti (bar neko vreme), crveno-beli ne smeju da dozvole da on poremeti hemiju i harmoniju, jer prilika za popravni stiže veoma brzo.

Šta Zvezda može bolje u duplom kolu?

Zvezda će u sredu od 19 sati gostovati Žalgirisu u Kaunasu, a onda dva dana kasnije dočekati Panatinaikos u hali „Aleksandar Nikolić“, pošto je Beogradska arena zauzeta.

Trener Janis Sferopulos će za te mečeve imati na raspolaganju i Filipa Petruševa, koji je povratnik u crveno-bele redove, a utakmica sa Žalgirisom može biti i jedna od najvažnijih u prvom delu sezone.

Real Madrid vs Crvena zvezda Foto:EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Litvanski tim ima skor 4-1 u EL, Andrea Trinkijeri sa klupe sjajno vodi celu tu priču, a u Kaunasu je atmosfera izuzetno nezgodna za sve koji dolaze na gostovanje. Žalgiris će sigurno biti jedan od glavnih konkurenata Zvezdi za mesto u plej-ofu ili plej-inu ove sezone, stoga je svaki koš naredne nedelje zlata vredan u tom duelu.

Očekuje se da to bude veoma tvrda utakmica, obe ekipe su defanzivno orijentisane i biće zanimljivo videti kako će ko odgovoriti na intenzitet i ko će se brže prilagoditi na kriterijum suđenja, konktakte u igri…

Zvezda u Madridu skakački nije uspela da parira Realu, pa bi taj segment i te kako morala da popravi ako želi da bolje prođe u Kaunasu. Pored toga, potrebno je da se bolje koristi šut za tri poena (svega 28% u Madridu), dok će biti neophodna i veća produktivnost u reketu, odnosno u šutevima oko istog (tek 40,5% šuta za dva).

Real Madrid vs Crvena zvezda Foto:EPA-EFE/JUANJO MARTIN

I Sferopulos će biti na zadatku da bolje kombinuje petorke i odgovori Žalgirisu i Trinkijeru na sve što budu spremili.

Bilo bi za Zvezdu dobro i da se Ajzea Kenan i Kodi Miler-Mekintajer malo više uključe poenterski (a i na druge načine), kao i da Nemanja Nedović bude potpuno zdrav za meč protiv Žalgirisa.

Real Madrid vs Crvena zvezda Foto:STARSPORT

Ako se Zvezda iz Kaunasa vrati sa pozitivnim rezultatom, onda meč protiv Panatinaikosa u Pioniru može biti potpuni spektakl i to na talasu dobre energije, a ne panike i jurnjave za pobedom i to protiv, makar na papiru, jačeg rivala.

Tek ćemo pričati i pisati o Panatinaikosu, sada Zvezda treba da razmišlja o Žalgirisu i potpuno se posveti tom duelu, kao da on odlučuje o plasmanu u Top 8.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar