Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Džoel Bolomboj, centar Crvene zvezde, doživeo je povredu na meču protiv Budućnosti, čime je Janisu Sferopulosu propisno "zakomplikovao" život.

Zvezda je u sezonu ušla fantastično – vezala je tri pobede, potom posle produžetka i verlike borbe poražena je od Barselone, ali još uvek zauzima prvo mesto na tabeli ovog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ...

A upravo je Bolomboj nemeriv doprinos što zbog borbenosti, što zbog toga što je u odbrani igrao gotovo idealno, ali i zbog broja poena (12.5), te skokova (9.2) prosečno po utakmici.

Kako je unutrašnja linija Zvezde ionako bila problematična (saga o statusu Filipa Petruševa traje već neko vreme, Uroš Plavšić očigledno ne uživa preterano veliko poverenje od strane Sferopulosa, Dejan Davidovac ne pruža ni približno dobre partije koje su od njega očekivane – jedini koji uz Bolomboja igra sjajno je Majk Daum), situacija je u ovom trenutku postala alarmantna.

Pogotovo jer je od igrača koji mogu da doprinesu (ali ne i da budu prve „violine“) na poziciji pet Zvezdi ostao samo Luka Mitrović.

Stoga, za očekivati je da će morati da reaguju na Malom Kalemegdanu i što pre dovedu igrača koji će ili „zakrpiti“ rupu u reketu do povratka Bolomboja posle povrede, ili rešiti pitanje na duže staze.

Kao moguća opcija koja bi poslužila da premosti period do oporavka Bolomboja mogao bi da poslužu Luk Sikma.

Sikma je slobodan agent nakon što je prošle sezone igrao za Olimpijakos, ima 35 godina, i velika prednost u odnosu na ostale je to što je u potpunosti naviknut na evropsku košarku, a bez dileme donosi veliki kvalitet i iskustvo, što bi kratkoročno moglo da bude veoma korisno.

Sa druge strane, ukoliko u Zvezdi razmišljaju dugoročno, gotovo izvesno bi to pojačanje bilo iz NBA lige, u vidu nekog od slobodnih agenata.

Kao prvo ime izdvaja se Bismak Bijombo.

Ovaj 32-godišnjak iz Demokratske republike Kongo je 13 godina proveo u NBA ligi, i za to vreme zabeležio 880 mečeva. Igrao je za Šarlot Bobketse, Toronto Reptorse, Orlando Medžik, potom Šarlot Hornetse, Finiks Sanse i Memfis Grizlise, pre nego što je u dresu Oklahoma Tandera završio sezonu 2023/2024.

Od tog trenutka je slobodan agent. Iako je to na prvi pogled iznenađujuće, ono što timove po svemu sudeći plaši je situacija iz 10. februara, kada je kolabirao na klupi Tandera. Iako je ubrzo dobio dozvolu da se vrati košarci, po svemu sudeći to ipak predstavlja ozbiljan problem za NBA timove.

Pod uslovom da je sa njim medicinski sve u redu, Bijombo bi Zvezdi doneo ozbiljno pojačanje u vidu zaštite reketa, te bi uz Bolomboja činio možda i najbolji defanzivni duo centara u Evroligi.

Druga opcija je Hari Džajls, nekada mladi reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država, koji je dobio otkaz u Šarlotu pred početak nove sezone. Džajls pokriva pozicije krilnog centra i centra. Nikada nije uspeo da potvrdi svoj talenat na terenima NBA lige, ali bi bez dileme doneo crveno-belima ogroman kvalitet.

Ne bi trebalo isključiti ni 22-godišnjeg Ibua Bađija iz Senegala, koji je igrao za B tim Barselone na početku karijere, a potom preko Viskonsin Herda uspeo da se „domogne“ Portland Trejlblejzersa.

Za Portland je odigrao 22 meča, potom je prešao u Mlvoki Bakse koji su ga istog dana i otpustili. Od tog trenutka je slobodan igrač. Verovatno najveća nepoznanica, ali i momak koji bi verovatno imao najveći motiv da se dokaže i što pre obezbedi povratnu kartu u NBA.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare