Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Osmeh od uveta do uveta i noćna mora crveno i crno-belih.

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

Imala je Crvena zvezda šansu da protiv Baskonije dođe do makar produžetka kada je Kodi Miler-Mekintajer sa linije za slobodna bacanja bio precizan prvi put, ali je drugi izašao iz obruča.

No, umesto da dođu do lopte, igrači Zvezde su se spetljali – dovoljno da Čima Moneke, 28-godišnji košarkaš iz Nigerije koji je ove sezone eksplodirao u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju, dođe do lopte i Vanji Marinkoviću donese šansu da sa linije za slobodna bacanja potvrdi trijumf, a zacementira svoj status kao dežurnog krivca protiv Crvene zvezde i Partizana.

PROČITAJTE JOŠ...

Moneke je, naime, ove sezone odigrao tri gotovo savršene utakmice protiv beogradskih večitih i bio najzaslužniji za sva tri trijumfa svoje Baskonije.

Sve je počelo 3. novembra, kada je Partizan gostovao u Baskiji. Imali su crno-beli prednost kada je Baskonija krenula u poslednji napad. Miler-Mekintajer je šutirao za tri poena, promašio, ali je Moneke bio najsnalažljiviji, stigao do lopte i naterao Ognjena Jaramaza na faul sekund pre kraja, to iskoristio i doneo trijumf svom timu – 84:83.

Potom je usledilo gostovanje Zvezde u Španiji 8. decembra prošle godine, a iako Moneke nije svojim potezom doneo trijumf 87:85, ipak je sa 15 poena bio treći najefikasniji a sa devet skokova najbolji skakač svog tima.

No, to je „ispravio“ na prošloj utakmici, kada je skokom u napadu presudio Zvezdi.

A ko je momak zaraznog osmeha koji je naprečac osvojio Evroligu?

Moneke je rođen u Abudži u Nigeriji 1995. godine, ali je kao dečak otišao sa roditeljioma u Kanberu u Australiji.

Odatle ga je put vodio preko Nebraske, gde je išao na fakultet, potom Kalifornije, pa sve do Francuske u kojoj je igrao od 2018. godine.

Ipak, nije uspevao da se izbori za iole ozbiljniju status i skrene pažnju na sebe sve do odlaska u Manresu, u kojoj je stekao status MVP-ja Lige šampiona.

Igrao je maestralno, a sve bolje partije donele su mu i poziv u reprezentaciju Nigerije.

Dobio je šansu da se oproba i u NBA ligi, gde je odigrao dva meča za Sakramento Kignse pre nego što je usledio povratak u Evropu.

Pored Baskonije u Evroligi je igrao i za Monako.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar