Foto: Tanjug/Kelly Defina/Pool Photo via AP

Najbolji teniser planete Novak Đoković dobio je prvu "malu bitku" pred onu odlučujuću u Australiji.

Tamošnje vlasti su htele da Đoković bude deportovan i zbog toga su mu dvaput otkazivale vizu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prvi put je Novak oslobođen iz imigracionog pritvora posle pet dana, odlukom sudije Entonija Kelija.

Drugi put mu je vizu ukinuo lično ministar za imigracije Aleks Hok, uz obrazloženje da je Novak „opasnost po javno zdravlje“ u toj zemlji.

Slučaj je ponovo završio na sudu i u petak se saznalo da će on biti delegiran od sudije Kelija, njegovom kolegi Dejvidu O’Kalahanu.

O’Kalahan ima veliko pravno iskustvo, jer je u struci skoro 40 godina, ali neće biti sam, pošto će mu „društvo“ praviti i Džejms Alsop i Entoni Besanko.

U subotu ujutru je stigla informacija da će puna komisija biti formirana. Australijski mediji su o tome počeli da pišu kao o maloj pobedi Đokovićevog tima.

Zato je, između ostalog, važno videti i ko su preostala dvojica sudija, pošto su neke stvari o O’Kalahanu već poznate.

Upravo su Novakovi advokati tražili da bude oformljena komisija koja će odlučivati o njegovom slučaju, umesto da bude jedan čovek.

Novaku to više odgovara zato što kada se formira čitava komisija, onda političari nemaju pravo žalbe.

Suštinski, time bi se proces skratio, a na vreme bi se znalo da li će Novak moći na teren u ponedeljak ili ne.

„Ja sam iskoristio svoje pravo po članu 133 stav 3 Migracionog akta, da ukinem vizu koja je dodeljena gospodinu Novaku Đokoviću na bazi zdravlja i ispravnog reda i onoga na čemu se zasniva javni interes“, rekao je Hok nakon svoje odluke.

Novakovi advokati su odbacili ovu tvrdnju i obrazloženje. Imigraciono odeljenje se žalilo zbog odluke o saslušanju pred tročlanom komisijom.

Razlog je što se onda slučaj najverovatnije rešava bez da završi pred Visokim sudom.

Advokati koji zastupaju srpsko igrača su insistirali na tome da nije Vlada pozvana da odlučuje i prosuđuje o Đokovićevom stavu o vakcinaciji.

Novak se nije vakcinisao protiv koronavirusa, hteo je da dođe u Melburn sa dokumentom o medicinskom izuzeću, došao je i zbog toga je nastao problem.

Na Federalnom sudu će sada odlučivati Džejms Alsop, čovek rođen 1953. godine i jedan od glavnih sudija Federalnog suda.

Tokom pravne karijere je bio i predsednik Apelacionog suda Novog Južnog Velsa od 2008. do 2013. godine.

Foto: Tanjug / Channel 9 via AP

Pohađao je školu u Sidneju, gde je išao i na univerzitet. Zanimljivo je da je prvo stekao diplomu u sferi umetnosti 1974, a onda 1980. i u pravnoj nauci.

Godinu nakon toga je primljen u pravnu komoru u Novom Južnom Velsu, gde je 1994. postavljen za starijeg savetnika. U Kraljičinom savetu Zapadne Australije je bio od 1998.

Nakon toga je bio u Federalnom sudu kao sudija, jedno vreme proveo je u Vrhovnom sudu i nakon toga kao glavni sudija Federalnog suda.

Sudija Džejms Alsop, Foto: Printscreen Youtube

Treći sudija je Entoni Besanko, čovek koji ima 15 godina iskustva u Federalnom sudu.

Čovek iz Adelejda je tokom kaijere, po dostupnim podacima, bio u Vrhovnom sudu, ali i kao glavni sudija Vrhovnog suda ostrva Norfolka.

Podsećamo, saslušanje Đokovića je zakazano za 23.30 po srpskom vremenu, u subotu uveče, odnosno 9.30 u nedelju ujutru po australijskom vremenu.

BONUS VIDEO: Navijači u Melburnu o Novaku Đokoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare