Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

Novak Đoković prolazi kroz neverovatnu agoniju u Australiji, bez sumnje će zauvek pamtiti sve što mu se događalo u Melburnu na startu ove godine.

Novak Đoković prošao je kroz 10 dana administrativnog pakla zbog dolaska u Australiju uz medicinsko izuzeće.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo zbog loše usaglašenosti Australije i države Viktorija u kojoj se igra Australijan open, a nije bilo adekvatne sinhronizacije sa Tenis Australija, krovnom sportskom organizacijom koja je Novaku odredila propozicije za dolazak.

„Prijalo mi je da budem sa svojom porodicom i dragim ljudima, odmorio sam se od veoma duge i uspešne sezone 2021. Sada krećem u Australiju jer sam dobio izuzeće i spreman sam da živim i dišem tenis narednih par nedelja takmičenja. Hvala svima na podršci“, napisao je Novak 4. januara i to je bila inicijalna kapisla koja je sreću zbog tenisa pretvorila u agoniju pritvora i čekanja.

Objava o izuzeću izazvala je bes australijske javnosti i već 5. januara je posle medijske počela i pravna agonija za Novaka. Odbijena mu je viza i završio je u pritvoru u hotelu za migrante, što je razotkrilo i mračnu stranu ovog objekta, u kom su pojedini migranti zatočeni već devet godina.

Foto: djokernole Instagram

Badnji dan i Božić je Đoković proveo u pritvoru spremajući sa advokatima odbranu, sve vreme su ispred hotela održavani protesti Srba i Novakovih navijača – bilo ih je sve više kako je vreme odmicalo, a naročito posle vesti da je +izmešten iz sobe koja ima prozore i pogled na ulicu.

Australijske vlasti su zabranile i svešteniku da dođe kod Đokovića na Božić, najboljeg tenisera sveta hteo je da poseti sveštenik Episkopije australijsko-novozelandske Milorad Lončar, ali ni njemu to nije dozvoljeno čak ni na ovaj pravoslavni praznik.

Osmog januara je u žiži bio premijer Australije Skot Morison i širio se video snimak njegove izjave zabeležene samo dan pre pritvaranja Novaka.

„To je pitanje sa vladu države Viktorije. Oni su mu dali dozvolu da dođe u Australiju, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tom odlukom. Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine. Viktorijanska vlada je donela takvu odluku, i oni su odgovorni za posao koji su uradili“, rekao je Morison, a tu dozvolu je ipak pogazio i ona se gazi i dalje, zbog čega se proces produžio na vikend.

Foto: EPA-EFE/ERIK ANDERSON

Dan kasnije, Novak je dobio satnicu saslušanja, javno mu se izvinio australijski političar Krejg Keli uz pridruživanje protestima, a 10. januara je održano sada već čuveno suđenje na kom je Entoni Keli presudio u korist najboljeg tenisera sveta, usput poručivši vlastima da ne idu protiv ove odluke.

Novak je odmah otišao na teren i trenirao je četiri dana pod velikim psihološkim pritiskom iščekivanje potencijalne odluke ministra za imigraciju, Aleksa Hoka. Zabeleženo je da je 13. januara prekinuo i trening kada su mu članovi stručnog štaba pokazali jednu poruku, čak i vreme na terenu bilo je presecano novim vestima i komunikacijom sa advokatima. Naime, Hok je imao diskreciono pravo da opet ospori vizu Đokoviću, a to je učinio tek u petak oko 18 časova po australijskom vremenu.

Time je skratio vreme Đokoviću za žalbu, a vremena je sve manje… Najbolji teniser sveta u subotu od 23.30 sati po našem vremenu (9.30 po lokalnom u nedelju) izlazi pred tročlano veće Federalnog suda u Australiji.

Nakon toga biće konačno poznato da li će braniti titulu na Australijan openu, koji počinje u ponedeljak.

BONUS VIDEO Srbi svim srcem uz Novaka: Gromada od čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare