Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Novak Đoković i dalje nije odigrao nijedan zvaničan meč ove sezone, a učešće na glavnim turnirima ostaje u magli, jedino je sigurno da će biti na turniru u Dubaiju, od 14. do 26. februara.

Novaka Đokovića nije bilo na pobedničkoj ceremoniji dodele pehara Australijan opena, gde se očekivalo da se nađe deseti put u karijeri i ispiše istoriju. Umesto njega je tu stajao Rafael Nadal, posle neverovatnog preokreta u finalu i pobede protiv Danila Medvedeva (2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5). Španac je tako postao rekorder po broju grend slemova sa 21. titulom i uz Đokovića jedini koji je sva četiri najveća turnira osvajao minimum dva puta, samim tim je drastično promenio tok sezone i zakomplikovao Novakovu borbu za obaranje svih mogućih rekorda.

PROČITAJTE JOŠ

Prvog tenisera sveta sada čeka specifičan put kako bi se vratio na grend slem vrh, a prva stanica će biti Dubai.

Turnir iz serije 500 jedini je za koji se sa sigurnošću zna da će Đoković igrati u bliskoj budućnosti, pošto je zbog činjenice da nije vakcinisan sve ostalo u magli. Mogućnost nastupa zavisiće od epidemioloških pravila u svakoj zemlji pojedinačno.

Turnir u Dubaiju biće prilika da Đoković prvi put zaigra ove sezone, posle skandala u Australiji kada je nakon 11 dana maltretiranja deportovan iz zemlje.

Konkurencija bi prema najavama trebalo da bude žestoka. Od deset najboljih na svetu pored Đokovića bi trebalo da nastupe i Andrej Rubljev, Feliks Ože-Alijasim i Janik Siner. Prijavljeni su i Hubert Hurkač, Gael Monfis, Nikoloz Basilašvili, Danijel Evans, koji se nalaze među 20 najboljih igrača na planeti.

Za svetskog broja jedan to će biti ozbiljna provera i šansa da nastavi borbu za prvo mesto.

Novak je u februaru imao poziv i za učešće na turniru u Roterdamu (7-13. februar) od strane direktora i trenerske legende Ričarda Krajičeka, za koji je prijavljen i Medvedev, ali nema najave da bi mogao da zaigra u Holandiji.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Posle Dubaija, teško je predvideti gde će Đoković ponovo na teren. Na programu su prva dva mastersa u sezoni, u Indijan Velsu i Majamiju, ali je za ulazak u SAD potrebna potvrda o vakcinaciji.

Ako se ništa ne promeni u narednom periodu, verovatno će sačekati početak sezone na šljaci.

Prvi turnir je u Monte Karlu, a iako nema zvaničnih informacija, ne bi trebalo da bude prepreke za njegovo pojavljivanje s obzirom na to da je u Kneževini prijavljen kao rezident.

PROČITAJTE JOŠ

Tu će započeti i pripreme za veliki obračun sa Rafaelom Nadalom u Parizu. Situacija za Rolan Garos je i dalje neizvesna, iz dana u dan stižu informacije da se pravila za ulazak u Francusku menjaju, pa nije poznato da li će Novak igrati u Bulonjskoj šumi.

Pre toga će biti odigrani i mastersi u Rimu i Madridu na kojima je i dalje pitanje da li će se pojaviti. Iako je gradonačelnik glavnog grada Španije izrazio želju da Novaka vidi na turniru, ubrzo su stigle jasne poruke da za nevakcinisane ulazak nije dozvoljen.

Između Monte Karla i Rolan Garosa, najbolji teniser sveta bi mogao da zaigra na turniru u Beogradu, koji se igra na terenima njegove akademije. Srpska prestonica je prošle godine dva puta bila domaćin na ATP turu, a Novak je posle poraza na prvom od Aslana Karaceva, osvojio drugi i najavio napad na Rolan Garos.

Đokovićev kalendar u narednom periodu definitvno će krojit koronavirus i pravila koje zemlje propisuju za nevakcinisane putnike, a samim tim i njegova borba za prvo mesto na večnoj listi biće dodatno turbulentna.

BONUS VIDEO Navijačica upala na teren za vreme finala Australijan opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar