Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS, Twitter/Oliver Brown

Urednik sportske rubrike britanskog "Telegrafa", Oliver Braun, preko noći je pokupio simpatije u Srbiji. Razlog je jednostavan i nije zato što je stao u odbranu Novaka Đokovića, ako njegov tekst uopšte tako može da se tumači, već zato što je na drugačiji način od svih predstavnika zapadnih medija sagledao finale Australijan opena.

Braun je analizirao šta se sve dogodilo na prvom grend slemu sezone, uoči čijeg početka je Novak Đoković deportovan iz Australije posle 11 dana agonije.

PROČITAJTE JOŠ

Urednik „Telegrafa“ je analizu naslovio ovako: Trijumf Rafaela Nadala je zadivljujuć, ali odsustvo Novaka Đokovića baca neizbežnu senku.

I to je bilo dovoljno da privuče ogromnu pažnju ljubitelja tenisa, pogotovo navijača prvog reketa sveta.

Ovaj Britanac je pisao i za „Yahoo“, ali i medije u Australiji i Novom Zelandu kao što su „MSN New Zealand“ ili „Sydney Morning Herald“.

Na mesto urednika sportske rubrike uglednog britanskog medija došao je u junu 2020. godine, rubrike vodi od 2014. i često je nagrađivan za svoj rad. Među priznanjima je i ono za najboljeg mladog sportskog novinara. Pokriva brojne sportove i izveštavao je sa vodećih sportskih takmičenja, napisao je i knjigu o Dejvidu Morganu, čuvenom bankaru.

Braun je u analizi Australijan opena i Nadalovog trijumfa istakao kako je 35-godišnjak, koji je odigrao samo 12 turnira od 2019. godine, nadmašio drugog tenisera sveta koji je, pritom, deset godina mlađi, a udario je i na direktora turnira Krega Tajlija.

„Upravo je Tajlijeva uloga u debaklu sa Novakom Đokovićem, koji je doveo do deportovanja iz Australije devetostrukog šampiona i njegovog ponižavanja na svetskoj sceni, bacila senku na jedno od najvećih teniskih dostignuća. Čak i pre nego što je prva loptica poletela na turniru, Džala Pulford, vršilac dužnosti ministra sporta u australijskoj državi Viktorija, rekla je da se nada da će Rafa osvojiti trofej„, rekao je, između ostalog, Braun.

Dodatno je podvukao zašto je bačena mrlja na 21. grend slem koji je osvojio španski teniser.

„Na kraju krajeva, jedna od najvećih istina u sportu je da biste bili najbolji, onda morate da pobedite najbolje, a to u Nadalovom slučaju stavlja, najblaže rečeno, zvezdicu uz ovakvo finale. Rus uopšte nije bio najbolji teniser sa kojim je mogao da se suoči, Medvedev je, prosto, bio najbolji vakcinisani teniser. Najveća opasnost po Nadalove šanse da osvoji 21. grend slem titulu sedela je, kao što je svima poznato, 15.000 kilometara dalje, u Beogradu“, aludirao je jasno na Novaka Đokovića.

Uporedio je i koliko je veće ili bitnije to što je Nadal na Vimbldonu 2008. sa trona skinuo tadašnjeg broja 1, petostrukog uzastopnog šampiona Rodžera Federera.

„Ovoga puta broja 1 niko nije mogao ni da vidi na turniru. Nije baš da će većina za to mariti, saglasni su u teniskom svetu da je Đoković ‘opasni antivakser koji je zaslužio to šta mu se desilo’. Ali, takve presude su apsolutno nebitne i banalne kada se govori o trci za najvećeg tenisera u istoriji“, zaključuje se u tekstu britanskog „Telegrafa„.

BONUS VIDEO Nadal – Medvedev, najbolji momenti finala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare