Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019
Novak Đoković, Rafael Nadal, Australijan open 2019; Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

Rafael Nadal je titulom u Melburnu poveo u trci kao igrač sa najviše grend slem trofeja i po mnogima i u trci za najboljeg igrača svih vremena.

Nadalovo osvajanje Australijan opena bio je prilično neočekivano i poremetilo je raspored snaga i borbu za najboljeg ikada.

PROČITAJTE JOŠ

Španac je na svom tradicionalno najslabijem grend slemu konačno došao do druge titule i sada njegova borba sa Đokovićem dobija nove dimenzije. Iako je na papiru tu i Rodžer Federer, trka za najboljeg će se voditi između dva igrača, a nekoliko parametara veoma je izjednačeno.

Grend slem titule na strani Nadala – 21:20

Dugo je Novak Đoković jurio dvojicu najvećih rivala kako bi ih sustigao po broju grend slemova i kada je konačno trebalo da preuzme primat i otkloni sve dileme ko je najbolji, isprečila se administracija i politika.

Srbin je posle sudske drame i medijske hajke deportovan iz Australije i sprečen da brani titulu, a Španac je to iskoristio i uz malo sreće i veliku borbenost došao do 21. velike titule.

Ukupno gledano, na tri grend slem razlika je velika u korist jednog igrača. Nole vodi 9:2 u Australiji, Nadal je ubedljiv na Rolan Garosu sa 13:2, dok Đoković vlada Vimbldonom sa 6:2 u titulama.

Foto:REUTERS/Morgan Sette

Neizvesnost US Opena – Nadal vodi 4:3

Najveća neizvesnost vlada na američkom betonu. Iako se za Novaka veruje da je najbolji igrač svih vremena na tvrdoj podlozi, Nadal je imao više uspeha u Njujorku. Španac je osvojio četiri titule, naspram Đokovićeve tri i opšte je uverenje da su Novakovi kiksevi u Americi bili najveća prepreka da već sada ubedljivo dominira u svim kategorijama.

Za razliku od njega, Nadal je u Parizu iskoristio sve šanse koje je imao i nije dozvoljavao kikseve, ako ne računamo poraz od Đokovića 2021. kada je bio nadigran i ispadanje od Soderlinga.

Đoković je kralj mastersa – 37:36

Velika borba se vodi i kada su masters titule u pitanju. Đoković i Nadal su se često smenjivali u vođstvu, a trenutno je srpski teniser u prednosti za jednu titulu. Nadal će imati veliku šansu da u narednih nekoliko meseci promeni sve u svoju korist. Đokovića neće biti na američkom tlu (Indijan Vels i Majami), zbog zabrana za nevakcinisane tenisere, a prema trenutnom stanju stvari, neće moći da igra ni u Rimu ni u Parizu. To znači da će Španac imati otvoren put na četiri turnira i ima veliku šansu da preokrene rezultat u svoju korist.

Novakov veliki argument kada su masters titule u pitanju jeste i to što je svaki turnir iz ove kategorije osvojio minimum dva puta, dok Nadal nikada nije trijumfovao u Majamiju i Parizu. Razlog velikog broja Rafinih titula je dominacija na turnirima u Monte Karlu i Rimu gde ukupno ima čak 21 trofej. Novak sa druge strane najviše titula ima u Parizu i Majamiju koje je osvojio po šest puta.

Po svemu sudeći, sledeći masters na kojem ćemo ga gledati biće Monte Karlo.

Novak Đoković Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Novak bolji u međusobnim susretima – 30:28

Kada su u pitanju međusobni dueli, u pitanju je najveće rivalstvo u istoriji tenisa po broju odigranih mečeva. Novak je u prednosti i ima dve pobede više. Đoković je dominantniji u mnogim segmentima ove statističke kategorije.

U finalima ima bolji skor i vodi sa 15:13, a uspešniji je i kada su susreti na grend slem turnirima u pitanju – 10:7.

Izuzev Rolan Garosa gde je skor 7:2 za Nadala, Đoković je bolji na preostala tri grend slema. Zanimljivo je da ga Nadal nikada nije dobio u Melburnu.

Na završnim turnirima je rezultat 6:3, dok je na mastersima 16:13 za srpskog tenisera. Osnovni razlog male razlike u korist Đokovića jeste Nadalova dominacija na šljaci. Španac je bolji sa 19:8, dok je na tvrdim podlogama 20:7 za Đokovića, samo je na travi izjednačen skor – 2:2.

Apropo Australijan opena i izostanka Đokovića, treba reći da nije izgubio meč od Nadala na tvrdim podlogama od 2013. pa je velika šteta što nismo bili u prilici da gledamo njihov okršaj.

Novak Đoković i Rafael Nadal
Novak Đoković i Rafael Nadal, Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novakova dominacija u nekoliko kategorija

Razlog zašto su Đokovića smatrali najboljim svih vremena dok su svi bili izjednačeni po broju trofeja jeste dominacija u nekoliko kategorija.

Novak je ubedljvio najboljii igrač svih vremena po broju provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste. Sa 358 koliko ih ima do sada počeli su da ga porede sa Štefi Graf čiji rezultat juri, dok je mušku konkurenciju davno počistio. Nadal po tom parametru ima skoro duplo manje, tek 209 nedelja.

Špancu je veliki minus i to što nikada nije osvojio završni masters, dok je Đoković pet puta podizao pehar i fali mu jedna titula da stigne Federera.

Srbin je rekorder i po broju godina koje je završio kao najbolji igrač planete i u odnosu na Nadala vodi 7:5.

Rafa može da se pohvali da ima zlato sa Olimpijskih igra, dok je Đoković osvojio bronzu, i da je ubedljviji po broju titula u Dejvis kupu sa 5:1, ali je tu bitan faktor i ko sa njim igra u reprezentaciji, jer su u pitanju mnogo kvalitetniji i bolje rangirani saigrači.

Jasno da nas u narednom periodu očekuje sukob titana i da će se borba za najboljeg igrača svih vremena voditi do poslednjeg dana njihovih karijera.

BONUS VIDEO Redari iznose navijačicu sa terena u Melburnu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar