Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Australijan open okončan je 21. grend slem titulom Rafaela Nadala, ali je, uprkos istorijskom podvigu Španca, još uvek glavna tema odluka vlasti Australije da ne dozvole nastup Novaku Đokoviću.

Upravo ta odluka baca neotklonjivu senku na podvig španskog tenisera, koji je uspeo da se vrati i od 0:2 dođe do 3:2, naveo je novinar portala Telegraf, Oliver Braun.

PROČITAJTE JOŠ...

„Zapanjujuće, nečuveno, izuzetno: 21. grend slem titula Rafaela Nadala, proizvod prve pobede nakon što je imao dva seta minusa posle skoro 15 godina, jeste sve napisano, i više od toga. Ipak, bilo je mučno gledati direktora turnira Krega Tajlija kako pokušava da uživa dok veliča Španca. Upravo je njegova umešanost u debakl Novaka Đokovića, tačnije deportaciju iz Australije i ponižavanje devetostrukog šampiona Australijan opena, bacila senku na jedan od najvećih teniskih podviga.

Da biste bili najbolji, morate da pobedite najbolje, zbog čega ovo finale ima mrlju. Danil Medvedev nije bio najbolji igrač sa kojim je mogao da se suoči. On je bio najbolji vakcinisani igrač. Najveća opasnost za Nadalove šanse ka ovom rezultatu bila je, kao što je svima poznato, 15.000 kilometara daleko, u Beogradu.

Upravo to ovaj Nadalov uspeh čini bitno drugačijim u odnosu na trijumf na Vimbldonu 2008. godine, kada je sa trona zbacio do tog momenta neprikosnovenog petostrukog šampiona „Ol Ingland“ kluba. Ovog puta, najbolji na svetu nije bio prisutan. To, međutim, većini nije važno, jer postoji konsenzus u pojedinim delovima teniskog sveta da je Đoković opasni antivakser koji zaslužuje svoj status. Ali, takve presude su krajnje nebitne i banalne kada se govori o trci za najvećeg tenisera ikada. Svako ko voli tenis bi trebalo da želi da se Nadal, Đoković ili Federer bore za najveće trofeje, a ne da navija da ovo veličanstveno rivalstvo bude sabotirano od strane vlada koje se trude da demonizuju nevakcinisane.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Ubediti najodlikovanijeg muškog šampiona da je imao medicinsko izuzeće, potom ga namamiti da pređe pola sveta, pa se zavaliti u fotelju dok ga vlada pretvara u politički fudbal, predstavlja nedopustivo ponašanje rukovodstva. Njegov posao su, po svemu sudeći, spasile zavodljive priče o dva finala – prvom gde je Ešli Barti postala prvi domaći šampion nakon 44 godine, da bi potom Nadal uspeo da kaniliše svoju nepresušnu izdržljivost i dođe do titule“, zaključio je Braun.

BONUS VIDEO Nova.rs ispred hotela u kome je Novak Đoković bio zatočen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare