Novak Đoković
Foto Nova.rs

Da li znate da u danu pre finala dama na Australijan openu nije bilo ni reči o Eleni Ribakini i Arini Sabalenki, ali je pet strana posvećeno Srđanu i Novaku Đokoviću. Dan kasnije je situacija ista, ali ovog puta su tu autorski tekstovi ispunjeni lažima i napadima koji više pokazuju lažno licemerje nego bilo šta drugo.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Sve što postoji istočno od Praga bi trebalo zabraniti – to je suma ovog govora mržnje koji smo videli u čuvenom „The Age“ koji je uspeo da dotakne novo dno. Marijanski rov je dubok 11.000 metara, a Malkom Knoks je upao toliko nisko da ni sa dna ne možemo da ga vidimo.

Čitava australijska štampa živi na predrasudama i osudama svih koji nisu kao oni, robuje nekim pogrešnim uverenjima. Verovatno misle da na Balkanu još uvek žive divljaci. Evo da vam navedem i jedan primer. U ovom trenutku ima 11 srpskih novinara ovde svakog dana od 09.00 ujutru od 04.00 posle ponoći. U svakom trenutku možete da pronađete nekog da vam prevedete nekoliko spornih reči na srpskom. Ipak, nikog niko nije pitao šta je, zapravo, rekao Srđan Đoković.

Kada smo konačno uspeli da im objasnimo usledilo je masovno brisanje objava (od strane onih koji i dalje znaju šta je etika). Ni u jednom trentku nije Srđan Đoković rekao „Živela Rusija“ nego „Živeli ljudi“. I ja prvi ne bih trebalo da branim ovog čoveka, ako ni zbog čega drugog zbog razgovora koje smo vodili. Ipak, „drag mi je Platon, ali mi je istina draža“.

PROČITAJTE JOŠ

Srđan je tokom godina više puta uspeo da napravi Novaku problem, pa je to jedan od razloga zašto je na turnire uglavnom dolazio na samom kraju. Nekada svesno, a vrlo češće nesvesno uspeo je da zapadne u probleme koje nikako nije trebalo. Došli smo do toga da niko ne govori o tome da je Đoković srušio rekord Australijan opena po broju uzastopnih pobeda (27), što je stigao u 33. grend slem finale (samo Kris Evert ima više u istoriji tenisa), što je demolirao rivale. Ne, važnije je bilo da se Novak Đoković i Srbi generalno stigmatizuju kao problem.

Neobičan je pogled na svet da samim tim što govorite engleski smatrate sebe vrednijim od svih ostalih. Noks je napisao 19 knjiga, a kao dostignuće u biografiji se navodi da od „1989 do 1993 nije slušao muziku ili gledao filmove“. Zaista impresivna potreba biti izolovan od sveta kada se bavite javnim poslom.

Kao da rudar kaže da nije držao lopatu u rukama četiri godine ili da lekar kaže da već četiri godine ne sluša šta mu pričaju pacijenti…

Noks smatra da je Novak izmislio povredu jer je stavlja pod navodnike, smeta mu kako igra, cupka lopticu i pazite sad njega vidi kao lutku, odnosno kao čoveka predstave.

Posebno je impresivno što ne vidi razliku između rodoljublja i nacionalizma, pa Đokovića osuđuje da je nacionalista.

„Đoković izvlači snagu iz Srbije (iako živi u Monaku da bi smanjio porez). On je Srbin na način na koji Rodžer Federer nijkada nije bilo Švajcaraca, niti je Rafael Nadal ikada bio Španac. Entuzijastični srpski pratioci Đokovića dodaju vitalnost Melburn parku godinu nakon godine. To dodaje proslavi multikulturizma“, stoji u teksu između ostalog.

Dakle, i Noks provlači jasnu paralelu, a iz svake se očitava „Nije problem što je Đoković vrhunski teniser što i jeste, nego što je Srbin“.

I otišao je toliko daleko da tvrdi da je Đoković zatvoren prema ostatku sveta, ali da Srbima odgovara naširoko. Nije postavio pitanje zašto je to tako, ovaj teniski stručnjak, ali i stručnjak za sve u životu. Očigledno je neophodno samo da dobije razlog da o nekome piše ovako pogrdno. Uostalom, konferencije na srpskom nisu „strogo čuvana tajna“, već vrlo brzo budu prevedene na engleski. Ipak, taj nedostatak Engleza da ne pričaju srpski, oni vide kao savršenu podlogu teorija zavere.

Srđan Đoković
Foto: Nova.rs

I u tekstu se nekako Vladimir Putin i zloglasno „Z“ nalaze u tesnoj vezi sa Đokovićem.

„Kada je želeo ove nedelje da odgovori na optužbe da prenaglašava svoju povredu zadnje lože da prevari svoje protivnike dao je sažeto „je**** se“ na konferenciji za ostatak sveta, milionima koji ga obožavaju, ali je onda iskreno govorio na srpskom sa svojim sunarodnicima. To nije prvi put. Veruje i nagrađuje njegove Srbe. On je šampion male zemlje koja je vladala Balkanom na čelu jugoslovenske vlade. Smanjen srpski uticaj od nasilnog cepanja Jugoslavije, ostaje korisna motivaciona sila. Sigurno nije bilo većeg teniskog autsajdera od Đokovića, ali je vešto pretvorio srpsko istorijsko žaljenje u gorući mentalitet autsajdera na terenu. Čak i pod opsadom i dalje traži poštovanje“, pisao je ovaj autor.

Do kada će svaki sportski uspeh biti vezivan za ratove. Znamo da se u sportu često koristi semantika rata, ali niko zaista ne misli da je borba, bunker u fudbalu ili opsada šesnaesterca zaista to.

I da se ne bavimo kontroverznim pitanjima odnosa prema Rusima i Belorusima (teniserima i teniserkama), vratimo se na još jedan sramni udarac koji je ispunjen lažima.

Tako je Srđanu uspeo da pripiše povike „Živeli Rusi“, „Recite ne vakcinama“ i „Odradite istraživanja, ovce“. U to bih možda i poverovao da ne verujem svojim očima i ušima. Da nisam bio na dva metra od tog događaja dok je Noks verovao čitavo iskontruisane lažne priče. Ali, kome je istina bitna?

Otišao je i korak dalje.

„Slivanje ruskog militarizma, srpskog prkosa i kovid skepticizma nije lako shvatiti, ali je Srđan uspeo da ih poveže zajedno“, stajalo je u tekstu. Koliko laži.

Noks je iz svoje fotelje očigledno video bolje i dalje od bilo kog drugog, Veći problem je što mu je „The Age“ dao dve strane da širi laži i što je autor koji se potpisuje kao „Leč“ nacrtao sramnu karikaturu Đokovića kao manijaka koji proždire zemlju i tenisku lopticu. Ima li kraja?

Bruka bi trebalo da ostane zapisana jer ovo ide na dušu Australijanaca. Uostalom, Noksa svi vide kao šarlatana koji raspiruje požare gde ih ima i gde ih nema. U danu pred jedan od najvećih mečeva u istoriji tenisa kada se pogleda šta je sve u igri imamo govor mržnje.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

U jednom trenutku ću morati da napišem nekoliko reči i o licemerju kolega koji nas prijavljuju jer „navijamo za igrača iz svoje zemlje“ ili kolega koji nam pokazuju svakakve skaradne stvari dok igra srpski igrač.

Shvatamo da smo nepoželjni, ali samo da Novak uzme ovde 10. titulu i odosmo. Pa se mrzimo dogodine na još dve nedelje. Možda nismo mnogo toga, ali tvrdoglavi svakako jesmo. Vratićemo se da još jednom izveštavamo o uspesima.

Vratićemo se. Ne brinite.

BONUS VIDEO Izjava Novaka Đokovića nakon meča sa Tomijem Polom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare