Foto: EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Tomi Pol je najprijatnije iznenađenje Australijan opena, ali je na kraju zaustavljen u polufinalu. Naišao je na najtežu moguću prepreku na Australijan openu i jednu od najtežih u istoriji tenisa - Novaka Đokovića.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Srpski teniser je slavio sa 7:5, 6:1, 6:2 u polufinalu Australijan opena, a od 5:5 usledio je niz Đokovića od 14:3. Dovoljno da postane jasno koliko je bio dominantan.

PROČITAJTE JOŠ

Bred Stajn, trener koji je doveo Džima Kurijera do prvog mesta na planeti i koji je sa uspehom radio sa Kevinom Andersonom i Mardijem Fišom, pojasnio je kako je priprema Pola za četvrfinale.

„Bukvalno sam ga ošamario i rekao mu: ‘Treba mi Tomi Pol. Gde je Tomi Pol? Tip koji je trenutno ovde nije Tomi Pol’. Tražio sam od njega da se opusti, a to sam mu viknuo i tokom meča (protiv Šeltona prim. aut). Rekao sam mu: ‘Budi Tomi Pol ovde’. To znači da se opusti… Jer kada Tomi igra svoj najbolji tenis, sa pritiskom se izuzetno dobro nosi“, rekao je Stajn.

To je urodilo plodom jer se Tomi Pol našao u polufinalu i postao prvi Amerikanaca od Endija Rodika 2009. godine koji je u tome uspeo. Jedini problem po njega je bio upravo Đoković.

Jednostavno kada je Srbin na svom nivou onda je teško dodirljiv. Novak je bio izuzetno agresivan od prvog do poslednjeg poena, iako je uspeo da spasi dve brejk lopte u prvom gemu od sedam minuta.

Na kraju se to videlo po 31 vineru koji je osvojio (naspram 18 Pola), ali i čak 39 neiznuđenih grešaka. Upisao je čak 15 as servisa što svedoči koliko je bio agresivan od samog početka i koliko je faktor imao servis na ovom susretu. Đoković deluje potpuno fokusirano, ni u jednom trenutku nije imao problema sa nogom, a u situaciji kada nije imao ideju šta da uradi Novak bi se tražio savete od Ivaniševića. Nepogrešivo ih je tada sprovodio u delo.

Foto:REUTERS/Loren Elliott

Delovalo je da se Pol već sredinom drugog seta zadovoljio time što se uopšte našao u situaciji da se bori za finale, a ne da je zaista imao nameru da dođe do finala.

Upravo ga je Novak nokautirao serijom od 14:3 u gemovima, ali istovremeno je stigao i do rekordne 27. pobede zaredom na Australijan openu po čemu je pretekao bivšeg mentora Andrea Agasija.

Novaku je sledeći izazov Stefanos Cicipas kog je savladao četiri puta prošle godine, a Grk je uspeo da mu nanese samo dva poraza u karijeri. Ipak, psihološki rat je uveliko krenuo pričom o tome ko se više ne seća finala Rolan Garosa, što je ujedno i nova igra koju do tada nismo viđali.

BONUS VIDEO Najbolji momenti meča Novaka Đokovića i Tomija Pola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar