"Praktična žena" danas miriše na pitu koja s razlogom nosi ime "jesenja rapsodija" - sadrži sve najlepše ukuse jeseni, od bundeve preko suvih smokvi i oraha pa do cimeta i vanile.
-500g tankih kora za pitu
– 1kg narendane bundeve
– 10g/kesica cimeta
-10g/kesica vanil šećera
-100ml ulja
-100g šećera
-100g suvih smokvi
-100g suvih šljiva
-100g badema
-100g mlevenih oraha
Preliv:
-200g med
-50g listića badema
Bundevu isečemo na krupnije kocke, potom izrendamo, ostavimo da odstoji 10 minuta. Potom dodamo šećer, vanil šećer i cimet. Iseckamo: smokve, suve šljive, badem.
Sjedinimo sa prethodnom smesom, potom dodamo i mlevene orahe. Uključimo rernu da se zagreje na 200°C, dok pratimo sledeće korake. Odvajamo po 3 do 4 kore u zavisnosti kako volimo (da li je to više fila, a manje kora ili obrnuto), mogu biti i 2 kore. Svaku premažemo sa uljem pomoću četkice predviđene za to, osim poslednje kore, na koju ide fil. Fil ravnomerno raspoređujemo.
Urolamo svaku koru i stavljamo je u pleh prethodno premazan sa malo ulja, ili stavimo pek papir, kako bismo lakše isekli i odvojili kada se ispeče. Smanjimo temperaturu na 150°C do 180°C, i pečemo od 30 do 40 minuta u zavisnosti od jačine temperature u rerni. Kada se pita ispeče, pripremimo med, koji možemo malo razblažiti sa kašikom ili dve vode, i preliti preko pite. Dodati listiće badema odozgo za bolji ukus i lepši doživljaj jeseni.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar