"Praktična žena" danas miriše na pitu koja s razlogom nosi ime "jesenja rapsodija" - sadrži sve najlepše ukuse jeseni, od bundeve preko suvih smokvi i oraha pa do cimeta i vanile.

Sastojci

-500g tankih kora za pitu

– 1kg narendane bundeve

– 10g/kesica cimeta

-10g/kesica vanil šećera

-100ml ulja

-100g šećera

-100g suvih smokvi

-100g suvih šljiva

-100g badema

-100g mlevenih oraha

Preliv:

-200g med

-50g listića badema

Priprema

Bundevu isečemo na krupnije kocke, potom izrendamo, ostavimo da odstoji 10 minuta. Potom dodamo šećer, vanil šećer i cimet. Iseckamo: smokve, suve šljive, badem.

Sjedinimo sa prethodnom smesom, potom dodamo i mlevene orahe. Uključimo rernu da se zagreje na 200°C, dok pratimo sledeće korake. Odvajamo po 3 do 4 kore u zavisnosti kako volimo (da li je to više fila, a manje kora ili obrnuto), mogu biti i 2 kore. Svaku premažemo sa uljem pomoću četkice predviđene za to, osim poslednje kore, na koju ide fil. Fil ravnomerno raspoređujemo.

Urolamo svaku koru i stavljamo je u pleh prethodno premazan sa malo ulja, ili stavimo pek papir, kako bismo lakše isekli i odvojili kada se ispeče. Smanjimo temperaturu na 150°C do 180°C, i pečemo od 30 do 40 minuta u zavisnosti od jačine temperature u rerni. Kada se pita ispeče, pripremimo med, koji možemo malo razblažiti sa kašikom ili dve vode, i preliti preko pite. Dodati listiće badema odozgo za bolji ukus i lepši doživljaj jeseni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar