Pogledajte recept za lešnik praznične kolačiće iz emisije Praktična žena.
testo
300 g brašna
80 g gustina
1 mala kašičica praška za pecivo
20 g vanili šećer
2 jajeta
150 g putera ( hladan iseckan na komadiće)
fil
400 g lešnika
180 g džema od kajsija
200 g šećera
200 g putera
10 g vanili šećera
75 ml vode
glazura
100 g čokolade
80 ml slatke pavlake
Brašno, gustin, prašak za pecivo, vanilin šećer, jaja i puter zamesiti u prhko testo. Testo oklagijom razvaljati po papiru za pečenje i staviti u pleh od rerne.
Rernu upaliti da se geje na 180 stepeni.
Preliv:
Džem na vatri malo zagrejati ukoliko ima potrebe i preliti preko kore.
Fil
Otopiti puter sa šećerom i vanilin šećerom
Kada se otopilo dodati lešnike i vodu i sve lepo izmešati, pa premazati preko džema.
Pecite oko 30 minuta.
Ohlađen kolač secite u raznim novogodišnjim oblicima uz pomoć modlica.
Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i preliti preko kolačića, a zatim ukrasiti šarenim mrvicama.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.