Voditeljka Nataša Pavlović je u svojoj emisiji "Praktična žena", uz pomoć Olivere Andrić, predstavila recept za banana tortu.
3 belanceta
3 kašike šećera
1 kašika brašna
3 kašike mlevenih lešnika
50 g crne izrendane čokolade
Za fil 1
9 žumanaca
9 kašika šećera
800 ml mleka
3 pudinga od vanile
100 g bele čokolade
250 g margarina
Za fil 2
300 ml slatke pavlake
još
banane
mleveni keks
mleveni lešnici
limunov sok
Za koru umutiti belanca, pa dodati šećer, umutiti dobro u čvrst sneg. Zatim dodati brašno i mlevene lešnike i na kraju izrendanu crnu čokoladu. Sipati smesu u okrugli kalup prečnika 24 cm. Peći 10 minuta na 200°C.
FIL 1: Umutiti penasto žumanca sa šećerom, staviti puding i malo mleka i sve lepo umutiti. Ostatak mleka staviti u šerpu da se kuva.
U provrelo mleko sipati smesu sa pudingom i mešati da se ne stvore grudvice. Skuvati fil i odmah u toplo dodati belu čokoladu. Promešati i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladio fil, umutiti omekšali margarin i dodati filu. Možete dodati i malo mlevenog keksa po ukusu.
FIL II: Umutiti penasto ohlađenu slatku pavlaku.
REĐANJE: KORA – FIL I – poređati kolutove banana koje ste prethodno umakali u sok od limuna. Preko banana posuti mleveni keks i mlevene lešnike – FIL II – KORA Itd.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.