Pogledajte recept za poset od pomorandže i zdrave čokoladice iz emisije Praktična žena.
Sastojci:
400 ml slatke pavlake 36% mlečne masti
100 g šećera
60 ml soka od pomorandže
20 ml limunovog soka
aroma vanile (opciono)
naribana kora jedne pomorandže
3 pomorandže za serviranje (opciono)
Priprema:
Pomorandže dobro operite, prosušite i prepolovite, te meso okolo zarežite nožem i izdubite ga kašikom. Te polovine ćemo kasnije koristiti za serviranje poseta. Izcedite 60 ml soka od izdubljenog mesa pomorandže i narendajte koricu pomorandže.
Slatku pavlaku, šećer i koricu pomorandže zakuvajte u loncu na laganoj vatri. Stalno mešajte kako se na površini ne bi stvorila kožica. Kada pavlaka dođe do tačke vrenja, kuvajte 3 minuta na srednjoj vatri pazeći da ne zagori, te maknite lonac s vatre i ostavite da se prohladi 5 minuta. Kada se pavlaka prohladila dodajte, u nju sok od limuna i
pomorandže, kao i aromu vanile po želji, pa sve dobro izmješajte. Po želji procedite pavlaku kako biste otklonili koricu od pomorandže. Smesom napunite kore pomorandže do ispod ivice. Ohladite prvo na sobnoj temperaturi pola sata a zatim u frižideru 5 sati. Po želji dekorišite listovima mente.
Sastojci:
Za podlogu
100 g bademovog brašna
4 kašike javorovog sirupa ili meda
1 kašika kikiriki/badem putera
Za karamel sloj:
2 kašike javorovog sirupa ili meda
2 kašike kirkiriki/badem putera
Za čokoladni preliv:
50 g crne čokolade
1 kašičica kokosovog ulja
Priprema:
Za podlogu sjediniti brašno, javorov sirup i kikiriki puter. Smesa treba da bude kao tvrđe testo da se može utisnuti u posudu. Malu četvrtastu posudu obložite pek papirom te utisnite smesu.
Za karamel sloj pomešajte javorov sirup sa kikiriki puterom te prelijte preko baze. Stavite 10 min u zamrzivač i za to vreme otopite čokoladu sa kokosovim uljem te prelijte preko karamel sloja a potom vratite u zamrzivač na 20 min. Kada izvadite čokoladice iz zamrzivača ostavite ih 5 min da odstoje pa nožem izrežite 5 čokoladica otprilike širine 3cm.
Po želji preko pospite malo morske soli.
U videu na početku teksta pogledajte ceo postupak pripreme.