U emisiji "Praktična žena" kod voditeljke Nataše Pavlović gostovala je Slađana Jovanović koja pravi spektakularne torte, a u emisiji je pripremila Žerbo tortu.

Sastojci:

kore

16 belanaca

300 grama šećera

200 grama mlevenih oraha

200 grama seckanih oraha

4 kašike brašna

Fil

16 žumanaca

2 jaja

300 grama šećera

400 grama čokolade

250 grama putera

Preliv 1

200 grama šećera

50 g putera

Preliv 2

200 g čokolade

3 kašike ulja

3 kašike slatke pavlake

Foto: Printscreen

Priprema:

Kore

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa lagano umešati orahe i brašno. Od ove količine treba ispeći 4 korice u kalupu prečnika 26 cm. Svaku koru peći oko 15 minuta na 180 stepeni.

Fil

Umutiti žumanca i jaja sa šećerom i skuvati ih na pari. U vruć fil dodati čokoladu i 50 grama putera i izmešati da se sve lepo sjedini. Prekriti fil prozirnom folijom. Umutiti penasto ostatak putera i dodati ohlađenom filu.

Preliv 1

Otopiti (karamelizovati) šećer pa dodati puter i odmah ovim prelivom preliti kore.

Preliv 2

Na pari otopiti čokoladu pa dodati ulje i slatku pavlaku i sve izmešati da se lepo poveže. Ovim prelivom premazati preko preliva 1 i ostavite da se prohladi.

Kada su se kore sa prelivima ohladile nafilujte ih pripremljenim čokoladnim filom i ostavite u frižider da se torta dobro ohladi.

Nakon hlađenja možete je ukrasiti ganažom od crne čokolade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar