U emisiji "Praktična žena" kod voditeljke Nataše Pavlović gostovala je Slađana Jovanović koja pravi spektakularne torte, a u emisiji je pripremila Žerbo tortu.
kore
16 belanaca
300 grama šećera
200 grama mlevenih oraha
200 grama seckanih oraha
4 kašike brašna
Fil
16 žumanaca
2 jaja
300 grama šećera
400 grama čokolade
250 grama putera
Preliv 1
200 grama šećera
50 g putera
Preliv 2
200 g čokolade
3 kašike ulja
3 kašike slatke pavlake
Kore
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa lagano umešati orahe i brašno. Od ove količine treba ispeći 4 korice u kalupu prečnika 26 cm. Svaku koru peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
Fil
Umutiti žumanca i jaja sa šećerom i skuvati ih na pari. U vruć fil dodati čokoladu i 50 grama putera i izmešati da se sve lepo sjedini. Prekriti fil prozirnom folijom. Umutiti penasto ostatak putera i dodati ohlađenom filu.
Preliv 1
Otopiti (karamelizovati) šećer pa dodati puter i odmah ovim prelivom preliti kore.
Preliv 2
Na pari otopiti čokoladu pa dodati ulje i slatku pavlaku i sve izmešati da se lepo poveže. Ovim prelivom premazati preko preliva 1 i ostavite da se prohladi.
Kada su se kore sa prelivima ohladile nafilujte ih pripremljenim čokoladnim filom i ostavite u frižider da se torta dobro ohladi.
Nakon hlađenja možete je ukrasiti ganažom od crne čokolade.