Vekovima se ukusni čaj od šipurka upotrebljava kao biljni lek, ali i kao napitak specifičnog slatkastog ukusa koji je dobrodošlo okrepljenje u trenucima odmora, šolja utehe u hladnim zimskim danima, doza hidratacije leti.
Njegova tamna crvena boja dovoljno je lepa da nas privuče, a još kada znamo za šta je sve dobar, stvarno nema razloga zbog kog ne bismo pripremili šolju čaja od šipurka, piše Gloria.
Ovaj se čaj ne priprema od listića ili od cvetova, nego od plodova biljke. Premda se ne priprema od latica, odlikuje ga delikatan cvetni ukus u kom nakon slatkoće sledi prijatna oporost. Po tome može podsećati na ukus zelenih jabuka.
Snaga plodova šipurka leži u sastavu – sadrže polifenole, karotenoide, esencijalne masne kiseline, likopen i askorbinsku kiselinu, a i dobar su izvor vitamina C. Zahvaljujući takvom sastavu jedno od njegovih glavnih lekovitih svojstava je jačanje imuniteta, pa ovaj čaj drži prehladu i grip dalje od nas.
Za to su najzaslužniji vitamini C i A, ali i velike količine flavonoida i drugih biljnih antioksidansa koji podržavaju zdravlje imunog sistema. Ti se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oksidativni stres i time pokrenuti niz zdravstvenih problema.
Čaj od šipurka sadrži i vitamin E, snažan antioksidans koji pomaže protiv preuranjenog starenja i sa starenjem povezanih degenerativnih bolesti. Pokazalo se da može da učestvuje u prevenciji reumatoidnog artritisa, čuva zdravlje srca, pomaže u mršavljenju, a odlično je poznat kao pomagač probave – sprečava grčeve, gorušicu, nadimanje, poboljšava apsorpciju nutrijenata…
Dve čajne kašičice suvih plodova prelijte vrelom vodom (2 dl) i pustite da odstoji 10 do 15 minuta. Ak hoćete da počajate delovanje protiv prehlade, čaju dodajte med i limunov sok ili pripremite mešani čaj od šipurka i kamilice u razmeri 50:50.
Biljni čajevi mogu doći u interakciju s nekim lekovima, uključujući one koji se primenjuju kod dijabetesa tipa 2. Zato se, ako imate neko ozbiljno zdravstveno stanje i uzimate trajnu terapiju, konsultujte s lekarom pre konzumacije čajeva, pa i čaja od šipurka. Isto važi i ako imate problema s bubrezima. Trudnice i dojilje koje piju čaj od šipurka trebalo bi da se zadrže na malim količinama kako bi izbegle moguće nuspojave.
***
Bonus video: Najskuplji med na svetu
Pratite nas i na društvenim mrežama: