Jabukovo sirće je jedan od najpopularnijih prirodnih zdravstvenih proizvoda u svetu, a tvrdi se da može učiniti gotovo sve - od dezinfekcije četkica za zube do lečenja dijabetesa. Koje su stvarne koristi jabukovog sirćeta, prema nauci?
Kod tri zdravstvena problema jabukovo sirće zaista može imati koristi, piše CNN.
Kerol Džonson, ekspertkinja za ishranu, proučava efekte sirćetne kiseline, glavne komponente sirćeta, na nivo glukoze u krvi od dijabetesa, od 2004. godine. U studijama se nije pokazalo da sirće, uključujući jabukovo vino, značajno menja ili sprečava dijabetes.
Međutim, studije pokazuju da se sirćetna kiselina može koristiti kao sredstvo za pomoć ljudima u snižavanju šećera u krvi. Kliničko ispitivanje iz 2019. otkrilo je smanjenje koncentracije glukoze kod ispitanika koji su uzimali dve kašike sirćeta u čaši vode dva puta dnevno (uz ručak i večeru).
„U osnovi, ono što sirćetna kiselina radi je blokiranje apsorpcije skroba“, kaže Džonson.
Ako odlučite da koristite jabukovo sirće, obavezno obavestite svog lekara.
„Ako uzimate lek za dijabetes, sirće bi moglo pojačati dejstvo vaših lekova“, upozorila je Džonson.
To je pokazala studija urađena sa 175 gojaznih, ali inače zdravih japanskih ispitanika. Nakon korišćenja sirćeta 12 nedelja, imali su manju telesnu težinu, visceralnu masnoću, obim struka i nivo triglicerida. Međutim, naučnici ukazuju da je grupa koja je konzumirala sirće ipak izgubila samo 2 do 4 kilograma u tri meseca u odnosu na placebo grupu.
Ako koristite jabukovo ili drugo sirće za mršavljenje, morate ga kombinovati sa zdravom ishranom, kontrolom obroka i vežbanjem.
Ako imate dosta ujeda, stavite dve šolje u punu kadu vode. Pomoći će kod svraba.
***
Bonus video: Kefir
Pratite nas i na društvenim mrežama: