Foto: Shutterstock

Svi znamo koliko je kalcijum važan za jake kosti, koje su ključni deo ljudske anatomije. Ali, osim kalcijuma, postoje i drugi hranljivi sastojci koji su potrebni vašem telu da bi kosti bile jake i zdrave.

Ostali hranljivi sastojci pomažu i regulišu funkciju kalcijuma na različitim nivoima – od apsorpcije u telo do taloženja u kosti. I zato je za važno dodavanje prave količine drugih hranljivih materija u ishranu – jednako kao i uključivanje kalcijuma.

Inače, da biste povećali dnevni unos kalcijuma, najbolji izvor su mlečni proizvodi, ali možete dodati i parmezan, čia semenke, bademe, tofu, cveklu i pomorandžu.

Ovih pet nutrijenata su osim kalcijuma veoma korisni za jake kosti.

Vitamin D

Vitamin D, takođe poznat kao „sunčev vitamin“, jedan je od najvažnijih nutrienata potrebnih vašem telu da ostane zdravo. Vitamin D je neophodan da bi se kalcijum apsorbovao u crevima. Takođe pomaže u povećanju gustine kostiju i održavanju zdravlja kostiju.

Da biste povećali unos vitamina D, možete u ishranu dodati namirnice kao što su masna riba (losos, sardine, skuša), mlečni proizvodi, žitarice i jaja.

brodet majstor amater
Foto: Shutterstock

Magnezijum

Kao i svi vitamini, minerali takođe igraju izuzetno važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja, a magnezijum je jedan od njih. Reguliše nivoe kalcijuma i vitamina D u telu i može poboljšati gustinu kostiju i formiranje koštanih kristala.

Magnezijum takođe smanjuje rizik od osteoporoze kod žena nakon menopauze. Magnezijum se nalazi u zelenom povrću, semenkama (mak, susam, čia), orašastim plodovima, mahunarkama, žitaricama od celog zrna, avokadu…

Fosfor

Fosfor je još jedan važan nutrijent za zdravlje kostiju. To je deo minerala kostiju i važan je za neutralizaciju kisele hrane koja bi inače bila štetna za kosti.

Namirnice bogate fosforom su proteinske namirnice (soja, riba, meso, mleko, jaja), mahunarke i cela zrna.

Foto: Shutterstock

Vitamin A

Hranljivi sastojak vitamina A može poboljšati vaš vid, održati neurološke funkcije i obezbediti zdravu kožu. Takođe je važan za zdravlje vaših kostiju.

Pročitajte još:

Vitamin A utiče na osteoblaste (ćelije za izgradnju kosti) i osteoklaste (ćelije koje razgrađuju kosti) kako bi poboljšao snagu kostiju i zuba.

Namirnice bogate vitaminom A su slatki krompir, goveđa džigerica, spanać, šargarepa, dinja, mango i jaja.

Cink

Cink je esencijalni mikronutrijent u ishrani zbog njegove fundamentalne uloge u ekspresiji gena, razvoju ćelija i replikaciji tokom svih životnih faza, posebno u trudnoći, detinjstvu i adolescenciji.

Cink je odgovoran za mineralizaciju kostiju i stabilizaciju proteina receptora za vitamin D i sintezu proteina. Prisutan je u govedini, svinjetini, semenkama, pasulju, integralnim žitaricama i jogurtu.

***

Bonus video: Biljke za imunitet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare