Jaja su omiljena namirnica, važan sastojak za pripremu mnogih jela i neizostavna su kao doručak ili večera. Osim kako ih pripremate, važno je i s čim jedete jaja.
Belanca su neverovatan izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler. Dakle, jaja su zdrava i hranljiva, ali da biste iz njih izvukli ono najbolje, treba pripaziti na njihov način pripreme.
Činjenica je da su neki načini pripreme jaja bolji od drugih, a mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je prženje u puno ulja i na jakoj vatri definitivno najnezdraviji način pripreme jaja.
„Ako pržite jaja na maslacu, mogli biste da poništite neke od njihovih zdravstvenih dobrobiti. Jaja prirodno imaju visok udeo proteina i nizak udeo zasićenih masti, ali čim dodate maslac u smesu, zasićene masti u vašem jelu rastu. To je nešto što ne želimo, jer je preterana količina zasićenih masnoća u ishrani usko povezana s bolestima srca“, kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.
Korišćenje zasićenih masnoća u pripremi jaja dodaje značajne kalorije u jelo, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
Ali imajte na umu da ne morate da izbegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, korišćenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja. Jedino što je nezdravije od prženja jaja je prženje na jakoj vatri.
„Kuvanje na velikim temperaturama oksidira ulja, što može podstaći upalu u tijelu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to sprečilo“, kaže dijetetičarka Rebeka Vasuta.
Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada zdravije su alternative.
Tvrdo kuvana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom.
Ali osim kako ih spremate, važno je i s čim jedete jaja.
„Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaćta i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka“, savetuje dijetetičarka za Yahoo!Style, a prenosi Story.hr.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare