Koja je idealna temperatura vode i hrane za vrućine

Podeli:
želudac hrana piće vrućina
Foto: Daria Zuykova / Alamy / Alamy / Profimedia

Čaša ledene vode, pa za ručak vruća supica, pa onda hladna lubenica... Kako previše hladna i vrela hrana i piće utiču na naše telo, kao i koja je idealna temperatura onoga što konzumiramo, govori dr Petar Borović.

U ove vrele dane, u želji da se rashladimo, lako posegnemo za flašom ledene vode ili soka iz frižidera. Onda za ručak pojedemo vruću supu ili čorbu, pa onda uzmemo opet nešto hladno, recimo, dinju ili lubenicu. Sve to nimalo ne prija našem telu. A šta se zapravo u tim trenucima događa u našem organizmu, priča dr Petar Borović.

Želudac pati

„Oni koji po vrućini vole da popiju pivo prave veliku grešku jer vole da se čaša orosi, što znači da je temperatura piva dva do četiri stepena. A temperatura tela je 37 stepeni. Te osobe onda imaju utisak da su unele nešto osvežavajuće, ali to zapravo ošteti želudac zbog velike temperaturne razlike“, priča dr Borović i dodaje da je to otprilike isto kao kad bi vam neko na glavu sipao kofu vode temperature tri stepena.

Doktor objašnjava zašto u suštini hladna pića prave štetu telu.

„Želudac je nežan i njegova temperatura je, dakle, 37 stepeni. A ako uzmete sladoled, koji je smrznut, želudac trpi udarce jer ga neće pustiti u creva dok mu ne digne temperaturu na 37 stepeni.“

Slično je i sa previše vrućom hranom.

„Ako supa ima, recimo, 60 stepeni, želudac takođe mora da trpi kad uzmemo tako vreo obrok jer on mora da spusti temperaturu hrane na onih 37 stepeni da bi je dalje procesuirao u tanko crevo.“

Pročitajte još:

Idealno 16 do 18 stepeni

Tada se javljaju zdravstvene komplikacije.

„Mogući su gastritis, bol u stomaku, nepravilno varenje, telo ne upija dovoljno gvožđa iz hrane… To je pritom jedan od razloga za anemiju kod žena.“

Stoga, da bismo pomogli svom telu i želucu, treba da izbegavamo i previše hladna i previše topla jela i pića.

„Idealno bi bilo da leti, kada bismo da se rashladimo, pijemo pića koja imaju 16 do 18 stepeni. To će nas i osvežiti, a i želudac to sve može fino da podnese“, zaključuje naš sagovornik.

Naime, naše telo se rashlađuje tako što se krvni sudovi šire, a ako popijemo dosta hladno piće ili uzmemo sladoled, krvni sudovi će se sužavati i napravićemo kontraefekat.

I pošto ledena pića pružaju samo trenutni privid da smo se rashladili, ne treba zaboraviti da samo ona sobne temperature zaista i pomažu da nam vrućine padnu malo lakše.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar