spavanje vrućina
Foto: Maurizio Milanesio / Panthermedia / Profimedia

Pakleni dani i neprospavane noći – to je otprilike ono što svi proživljavamo ovih dana jer su vrućine velike. I kako onda da se iole naspavamo ako je preko dana 40 stepeni, a noću se znojimo i prevrćemo po krevetu? Pomaže li uveče nalivanje hladnom vodom i treba li ići pod ledeni tuš, priča dr Ivan Đurić.

Šta god da uradimo, ne pomaže i kao da je iz noći u noć sve gore. Ipak, od nekih navika, koje se tiču tuširanja, hrane, pića, rashladnih uređaja, prilično zavisi kako ćemo spavati i da li ćemo ujutru biti u stanju da idemo na posao ili će dan sasvim propasti.

Dr Ivan Đurić priča šta dobro dođe pred spavanje kako bi se telo pravilno rashladilo i kako bi nam bilo prijatnije tokom noći.

Tuširanje mlakom vodom

„Pred spavanje je dobro istuširati se mlakom vodom, ne hladnom, jer će se tako bolje regulisati telesna i spoljna temperatura. Pritom, tako će se skinuti onaj prvi sloj sa znojem, pa će koža lakše da diše. Nije loše tuširati se i običnim sapunom, pre nego gelovima jer oni obično imaju zaštitni film, a uz običan sapun će pore biti otvorenije.“

Doktor priča i šta je važno znati što se tiče pića.

„Nije dobro piti ledena pića jer se tako nećemo rashladiti. Naime, od hladne vode krvni sudovi se sužavaju, a telo se rashlađuje kad se krvni sudovi šire, pa je jasno da ledena voda ne pomaže. Takođe, posle 18 h ne treba piti ni kafu jer je ona diuretik i uz nju ćemo izgubiti još više tečnosti. S druge strane, treba piti dosta vode, ali ne ledene, već rashlađene ili one sobne temperature i nju uvek držite uz sebe, pored kreveta, jer može da se desi da noću dehidrirate od znojenja“, savetuje dr Đurić.

Takođe, da bi san bio bolji tokom letnjih vrućina, uveče ne treba piti ni alkohol jer nam od njega bude još toplije.

Što se tiče hrane, doktor ima koristan savet.

„Lagana večera nekoliko sati pre spavanja je dobra ideja kako se telo uz jake obroke ne bi pregrevalo.“
Osim toga, treba izbegavati i začinjenu hranu, posebno ljutu, jer povećava telesnu temperaturu, a to nikako ne želimo.
Dobar savet je i da ne vežbate pred spavanje nego, recimo, ujutru, pre nego što krenu vrućine. U suprotnom telo će se još više zagrejati i – eto nevolje.

Pazite s klimom

Život bez klima-uređaja po velikim vrućunama deluje nezamislivo. Ipak, jasno je i da sa tim ne treba preterivati. Naime, kad je razlika između sobne i spoljašne temperature velika, srce i krvni sudovi se tada više opterećuju, što može biti opasno i za zdrave, a kamoli za hronične kardiovaskularne bolesnike.

„Ako je napolju noću preko 20 stepeni, kao što je ovih dana, gledajte da klimu uključite na samo par stepeni manje od toga. Lepo ćete se rashladiti, a nećete napraviti veliku temperaturnu razliku koja može da bude opasna. Takođe, gledajte da klima nikako ne duva direktno u vas i po mogućstvu da ne duva celu noć.“

Pročitajte još:

I pošto se pokazalo da je idealna temperatura za spavanje 18 stepeni, biće dovoljno da noću klimu namestite na tek nekoliko stepeni niže nego što je napolju i trebalo bi da spavate kao beba.

Ventilator – opasnost od alergija

Za one koji nemaju klimu u kući, rešenje često bude ventilator. Stručnjaci za spavanje kažu da to ima i svojih mana, ali i prednosti.

Naime, ventilator kontroliše temperaturu u sobi, obezbeđuje cirkulaciju vazduha i proizvodi šumove, za koje se zna da umiruju, pa onda lakše utonemo u san.

Ipak, od ventilatora su moguće alergijske reakcije.

U vazduhu je dosta prašine i polena koji uz ventilator lakše ulazi u naše sinuse. Zato oni koji pate od alergija, astme i polenske groznice svakako mogu da imaju problem ako spavaju pored uključenog ventilatora.

Pritom, suv vazduh iz ventilatora može i da isuši kožu i grlo i izazove iritaciju očiju, posebno kod onih koji nose sočiva.

Pidžame i elektronika

Kad su velike vrućine, a i inače, za spavanje je dobro birati lagane spavaćice i pidžame od prirodnih materijala, poput pamuka. Koža će u njima disati i lako će upiti znoj (a i manje ćete se znojiti). Drugi dobar savet za lakše spavanje leti je da u spavaćoj sobi par sati pre odlaska u krevet isključite iz zida sve električne uređaje koji vam ne trebaju, recimo, TV, kompjuter, ruter za internet, jer oni dižu temperaturu u sobi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar