Kafa
Kafa; Foto: LB Studios / ImageSource / Profimedia

Kafa je za mnoge nezaobilazan deo jutarnje rutine bez koje ne funkcionišu. Međutim, iako se pijenje kafe u mnogim slučajevima smatra sigurnim i dobrim za zdravlje, kardiolozi smatraju da jedan način pripreme kafe zapravo šteti zdravlju srca.

Istraživanja pokazuju različite rezultate, tvrdi dr Edo Paz, koji pojašnjava da crna kafa bez dodataka šećera može imati pozitivan uticaj na zdravlje.

„Znamo da kafa može da povisi krvni pritisak i povećati krutost arterija, a oba negativno utiču na srce. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da umereno konzumiranje kafe može da smanji rizik od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i drugih faktora rizika za zdravlje srca“, pojašnjava on.

Koja vrsta kafe je najgora za zdravlje srca?

Kada je u pitanju zdravlje srca i kafe, kardiolozi smatraju da je način na koji pripremate ovaj napitak vrlo važan. S obzirom na različite rezultate istraživanja, dr Paz preporučuje umereno konzumiranje kafe, ograničavajući unos na jednu šoljicu dnevno. S njim se složio i kardiolog dr Sem Setareh, koji preporučuje umereno pijenje crne kafe.

„Istraživanja pokazuju da jedna do dve šoljice crne kafe dnevno mogu da poboljšaju zdravlje kardiovaskularnog sistava, smanjujući rizik od zatajenja srca i podstičući funkciju krvnih sudova zahvaljujući antioksidativnim svojstvima. Međutim, preterana konzumacija kofeina može povećati otkucaje srca i krvni pritisak, posebno kod osetljivih osoba“, ističe on za People.

Iako naučna istraživanja pokazuju da umereno ispijanje crne kafe može koristiti zdravlju srca, oba kardiologa naglašavaju da način na koji pripremate kafu pravi razliku. Oba lekara ističu da kafe s puno šećera nisu dobre za zdravlje srca, prenosi Index.hr.

„Posebno zaslađeni napici, poput kafe s karamelom ili slatkih vrsta kapućina, prave više štete nego koristi kada je reč o zdravlju srca. Ova pića često sadrže stotine kalorija, velike količine šećera i nezdrave masti, što može poništiti potencijalne koristi kafe za zdravlje srca“, ističe dr Setareh.

Dr Paz se slaže i dodaje: „Savetovao bih izbegavanje kafa s visokim udelom šećera. Kafe s ukusima koje sadrže puno sirupa spadaju u tu kategoriju i nisu dobre za zdravlje srca.“

Kombinacija šećera i kofeina posebno štetna

Oba lekara ističu da svakodnevno konzumiranje kafe s dodatim šećerom može imati štetno dejstvo na zdravlje.

„Dodati šećer ima nisku nutritivnu vrednost i može uzrokovati brojne zdravstvene probleme. Previše šećera može oštetiti krvne sudove, dovesti do nakupljanja plaka u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti. Takođe, može izazvati druge faktore rizika, poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska“, objašnjava dr Paz.

Dr Setareh dodaje da kombinacija šećera i kofeina može biti posebno štetna.

„Kombinacija šećera i kofeina može izazvati stresnu reakciju, povisiti krvni pritisak i otkucaje srca. Vremenom, ti faktori doprinose upalama, stvaranju plaka i povećanom riziku od srčanih bolesti“, ističe on za People.

Kako kafu učiniti zdravijom za srce?

Ako ne možete bez zaslađene kafe, dr Paz preporučuje pripremanje kafe kod kuće umesto kupovanja gotovih proizvoda ili kafa iz kafića. Tako možete da kontrolišete koliko šećera ili drugih sastojaka, poput mleka, dodajete. Umesto šećera, razmislite o dodavanju cimeta u kafu, što je korisno za zdravlje srca.

„Ako uživate u kafi, odlučite se za jednostavnije pripreme poput crne kafe ili espresa ili dodajte nezaslađeno biljno mleko“, savetuje dr Setareh.

Dr Paz ponovo naglašava važnost umerenosti u ispijanju kafe. Čak i ako volite crnu kafu, stalno ispijanje šoljice za šoljicom tokom dana može naštetiti zdravlju.

„Uživam u jednoj šoljici svako jutro kako bih započeo dan, a zatim tokom dana prelazim na vodu i druga pića s malo šećera i bez kofeina. Sve se svodi na ravnotežu“, zaključuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar