Ako želite povećati unos vlakana, posezanje za jabukom mogao bi biti odličan početak.
Jabuke, od kojih svaka sadrži oko 60 kalorija, nude značajnu nutritivnu vrednost zbog kalorijskog sadržaja. Kako biste povećali zdravstvene dobrobiti, najbolje je konzumirati jabuke cele, sirove i s netaknutom korom. Osim sadržaja vlakana, koji pomažu probavi i održavanju zdrave visine šećera u krvi, jabuke takođe sadrže bogat niz hranjivih materija, piše The Healthy. Doktorka Patrisija Varsalo napisala je tekst kako bi objasnila šta se desilo kada je redovno unosila jabuke svaki dan u toku cele nedelje.
“Jabuke su povećale moj unos vlakana”
“Svakodnevno jedenje jabuka nije mi pomoglo samo da postignem svoje ciljeve kada je unos vlakna u pitanju– zapravo mi je pomoglo da ih nadmašim. Ali, same jabuke neće vam pomoći u tome. Dodavanje druge hrane bogate vlaknima poput voća, povrća, mahunarki i celovitih žitarica važno je za postizanje tih ciljeva”, rekla je.
Primetila je da je duže bila sita.
“S obzirom na to da jabuke sadrže mnogo vode i vlakana, obrok su koji zasiti”, objašnjava Amber Some rs iz Univerziteta u Klivlendu. “Vlakna usporavaju probavu, tako da se duže osećate sito.” Osim toga, jabuke su niskokalorične, što može pomoći u održavanju zdrave težine.
“Jabuke se često reklamira kao “prirodna četkica za zube”, i iako definitivno ne mogu zameniti vašu redovnu rutinu pranja zuba i čišćenja zubnim koncem, jedenje jabuke moglo bi vašoj oralnoj higijeni dati malo više pažnje. Istraživači u Španiji otkrili su da iako jabuke ne čiste zube, jednostavan čin grickanja i žvakanja može pokrenuti vašu pljuvačku. Ovo povećanje pljuvačke može pomoći u smanjenju visine bakterija u ustima”, ispričala je.
Studije su pokazale da jedenje jabuka može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjujući ukupni “loš” LDL kolesterol, krvni tlak i upale, dok povećava dobar HDL kolesterol i zdravlje krvnih žila.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare