Indijski orasi su hranljiva i ukusna užina bogata zdravim mastima, proteinima, vlaknima, esencijalnim vitaminima i mineralima. Ipak, imaju i svoju “mračnu stranu” zbog čega je neophodno umereno ih konzumirati.
Indijski orasi su vrlo kalorični, pa je važno napomenuti da je neophodno jesti ih umereno. Preporuka je da to bude do 10 komada dnevno ili jedna manja šaka. Ukoliko se pridržavate ovog pravila, indijski orah biće vam saveznik čak i kada je mršavljenje u pitanju.
Prema navodima USDA-a, Službe za poljoprivredna istraživanja pri ministarstvu poljoprivrede SAD, 100 grama indijskog oraha sadrži 553 kalorije. Ista količina sadrži 44 grama masti, od toga 8 grama su zasićene masti. Holesterol – 0 mg.
Indijski orasi sadrže nula Vitamina C i Vitamina D, ali su bogati Vitaminom B6 kojeg u 100 grama ima toliko da može da zadovoljni čak 20 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom. B6 je značajan za normalnu funkciju mozga, doprinosi prevenciji različitih nervnih i kožnih poremećaja, smanjuje mučninu i usporava starenje.
Na spisku minerala nalaze se Kalijum (660 mg na 100 grama), Natrijum (12 mg na 100 grama) i Gvožđe (6.68 mg na 100 grama). Važan je i izvor magnezijuma kojeg u 100 grama indijskih oraha ima 292 mg.
Ovi orasi su bogati i proteinima, kojih u 100 grama ima 18 grama, navodi USDA.
Bogati proteinima, zdravim mastima i antioksidansima kao što su polifenoli, indijski oraščići nude niz značajnih zdravstvenih prednosti.
Predstavljamo vam neke od prednosti konzumiranja ovih oraha.
Indijski orah sadrži zdrave masti, vlakna i esencijalne minerale kao što su bakar, magnezijum i kalijum, koji mogu poboljšati zdravlje srca smanjenjem nivoa holesterola i krvnog pritiska. Umereno konzumiranje indijskih oraščića može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšati opšte zdravlje srca.
Magnezijum u indijskim orasima može pomoći da se smanji rizik od moždanog udara. Ova veza najočiglednija je kod hemoragičnih moždanih udara koji su rezultat oslabljenog suda koji izliva krv u moždano tkivo nakon rupture.
Indijski orasi imaju nizak glikemijski indeks koji pomaže u sprečavanju skokova nivoa šećera u krvi. Dok visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera u krvotoku, zdrave masti poboljšavaju osetljivost na insulin. Prednosti uvođenja indijskih oraha kao deo uravnotežene ishrane može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi kod osoba koje imaju dijabetes ili su u opasnosti od razvoja dijabetesa.
Indijski oraščići su bogati antioksidansima i esencijalnim hranljivim materijama koji mogu da unaprede zdravlje i funkciju mozga.
Magnezijum je takođe od vitalnog značaja za zdravlje kostiju. Magnezijum dobro “sarađuje” sa kalcijumom i vitaminom D koji kosti čine jakim. Konzumiranje indijskog oraha dobro je za zdravlje kostiju iz još jednog razloga – vitamin K koji sadrže pomaže u održavanju gustine kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.
Cink, bakar i vitamin E samo su neki od minerala prisutnih u indijskom orahu koji pomažu jačanje imunog sistema. Imunskim ćelijama neophodni su cink i bakar da bi mogle da rastu i funkcionišu. Vitamin E je snažan antioksidans i može da zaštiti ćelije od oštećenja i smanjiti oksidativni stres i upalu.
Kako što smo već naveli, indijske orahe bi trebalo pažljivo jesti. Preporučena dnevna doza indijskih oraha je do 10 komada dnevno. Ako koristite indijski orah kao izvor zdravih masti i proteina, možete konzumirati 15-ak komada dnevno.
Sa druge strane, previše indijskog oraha može uzrokovati probavne smetnje i dugoročno može dovesti do povećanja kilaže.
Indijski orasi su bogati kalorijama i mastima, što može dovesti do povećanja telesne težine ako se prekomerno konzumira. Međutim, to ne znači da treba da ih izbegavate.
Masti u indijskim orasima su prvenstveno “dobre” masti, koje mogu pozitivno uticati na naše zdravlje. Ako želite da dobijete na težini, konzumiranje oko 30 komada indijskog oraha dnevno može biti od pomoći.
Prekomerna konzumacija indijskih oraha može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući i dobijanje na težini, glavobolje, nadimanje, alergiske reakcije, kao i interakcije sa lekovima.
Glavobolje su uobičajena nuspojava konzumiranja indijskih oraščića, kao i drugih orašastih plodova kao što su kikiriki i bademi. Ovi plodovi sadrže aminokiseline kao što su tiramin i feniletilamin, koje su korisne za održavanje normalnog nivoa krvnog pritiska i podsticanje osećaja blagostanja. Međutim, ove aminokiseline mogu izazvati bol u glavi kod osoba koje su osetljive na njih.
Konzumiranje masnih orašastih plodova kao što su indijski orasi može izazvati nadimanje. Nadimanje se javlja kada se u želucu i crevima nakupljaju gasovi, koji ne mogu da izađu iz tela podrigivanjem ili nadimanjem. Unos prevelike količine indijskih oraha može odložiti pražnjenje želuca i dovesti do neželjenih gastrointestinalnih efekata kao što su nadimanje i promene u pokretu creva.
Ukoliko imate alergiju na orahe, jasno vam je ne treba da konzumirate ovu namirnicu. Međutim, i ukoliko do sada niste imali alergijske reakcije, treba da budete oprezni i ne preterujete sa količinom.
Alergije na indijske plodove su ređe nego na druge orašaste plodove ili kikiriki, ali studije pokazuju da su u porastu, posebno među malom decom koja možda ranije nisu bila izložena ovom alergenu. Istraživanja su pokazala da je anafilaksa ili suženje disajnih puteva češća kod osoba sa alergijom na indijski orah nego kod onih sa alergijom na kikiriki.
Simptomi alergije na indijski orah uključuju:
Glavobolja
Koprivnjača i svrab
Mučnina
Oticanje usta, lica ili usana
Oticanje grla
Kijavica
Bol u stomaku
Povraćanje
Sirovi i pečeni indijski orah nude slične zdravstvene prednosti.
Sirovi indijski orah sadrži više enzima i hranljivih materija, dok pečeni indijski orah ima hrskavu teksturu i jedinstven ukus. Međutim, pečeni indijski orah može sadržati dodatnu so i ulja, što može povećati sadržaj kalorija i masti. Zbog toga je zdravije konzumirati neslane i nepečene indijske orahe.
Indijski orah može pomoći u regulisanju funkcije štitne žlezde. Indijski oraščići sadrže mineral selen, koji igra važnu ulogu u obezbeđivanju pravilne funkcije štitne žlezde, regulisanju nivoa štitaste žlezde i zaštiti tkiva štitaste žlezde od oksidativnog stresa. Za žene je ovo posebno važno, jer su sklonije problemima sa štitnom žlezdom.
Nije zabranjeno jesti ove plodove u trudnoći, naravno, osim ako niste alergični. Dobar su izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su folna kiselina, magnezijum i gvožđe. Ipak, važno je da budete umereni i da se pridržavate preporučnih količina.
Još jedna bitna napomena je da izbegavate začinjene indijske orahe. U supermarketima možete naći i ljute indijske orahe ili sa nekim ukusom, ali imajte u vidu da oni imaju visok nivo natrijuma u sebi, što treba izbegavati tokom trudnoće.
Indijski orah može biti dobar i za potenciju, ali i kao afrodizijak.
Studije sugerišu da bi muškarci koji konzumiraju indijski orah u svojoj uravnoteženoj ishrani trebalo da imaju bolji nivo testosterona od ljudi koji ne konzumiraju indijski orah.
Bolja plodnost se smatra jednom od glavnih prednosti indijskog oraha za muškarce. Ovaj orah je bogat cinkom i povećava plodnost. Međutim, to nije ograničena samo na muškarce, već utiče i na plodnost kod žena. Dodajte šaku indijskih oraščića u svoju ishranu i održavajte plodnost i dobar broj spermatozoida.
Brazilski orasi i indijski orah slični su na mnogo načina. I jedini i drugi su bogati hranljivim materijama, dobar su izvor proteina, ali postoje razlike.
Brazilski orasi su bogati selenom, za koji je utvrđeno da pomaže u prevenciji srčanih bolesti, dijabetesa i raka prostate. Zapravo, najveći dijetetski izvor ovog važnog vitamina su brazilski orasi. Zdrav imuni sistem zavisi od antioksidansa i minerala selena koji se moraju svakodnevno unositi.
Indijski oraščići sadrže više vitamina B6, gvožđa i bakra, a takođe sadrže i vlakna.
Količina proteina u brazilskim orašastim plodovima je veća jer ih ima više u nezasićenim mastima, dok indijski orah ima više proteina, masti i ugljenih hidrata.
Zdravstvene prednosti brazilskih orašastih plodova su bolje od indijskih oraha, ali oba ova oraha imaju velike koristi za vaše zdravlje. Brazilski orasi su bogati mineralima, vitaminima, mineralima i antioksidansima koji su odlični za vaše zdravlje. S druge strane, indijski oraščići su takođe odlični za vaše zdravlje, a imaju više proteina i vitamina koji su odlični za vaše telo. Sve u svemu, oba ova oraha su zdrava za vas i trebalo bi da izaberete ono što vam se najviše sviđa.
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Ostavi prvi komentar