Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, predstavlja prikriveni ali značajan izazov za zdravlje.
Visok krvni pritisak može da se drži pod kontrolom, ali jedan od ključnih faktora životnog stila koji možda ne shvatate da utiče na vaš krvni pritisak je konzumacija alkohola.
Ako volite hladno pivo posle posla ili čašu vina pre spavanja, vaša navika može prouzrokovati ozbiljne neželjene posledice po vaše srčano zdravlje, a novinari The Healthy su pitali stručnjake koji je najgori alkohol za visok krvni pritisak.
Američko udruženje za srce (AHA) klasifikuje hipertenziju prvog stepena sa sistolnim očitavanjima (gornji broj) u rasponu od 130-139 milimetara živinog stuba (mmHg) ili dijastolnim očitavanjima (donji broj) od 80-89 mmHg. Ako vaše sistolno očitavanje redovno prelazi 140 ili vaše dijastolno očitavanje premašuje 90 mmHg, smatra se da imate hipertenziju drugog stepena. Razumevanje ovih brojeva je još važnije, jer ukazuju kada treba preduzeti proaktivne korake za kontrolu krvnog pritiska i očuvanje opšteg zdravlja.
Kada je reč o alkoholu i visokom krvnom pritisku, studija iz 2023. godine objavljena u časopisu Američkog udruženja za srce, Hypertension, pokazala je da prosečna dnevna konzumacija od 12 grama alkohola može povećati sistolni krvni pritisak za 1,25 mmHg. Ovo povećanje može doseći do 4,9 mmHg sa unosom od 48 grama dnevno, posebno kod muškaraca. Da bismo stvari stavili u perspektivu, u SAD-u, 3,5 deci piva, čaša vina od 140 militara sadrži otprilike 14 grama alkohola.
S obzirom na to da se društvena okupljanja i praznična slavlja često obiluju veselim pićima, može biti izazovno potpuno izbegavati pijenje. Kako bismo vam pomogli da se snađete u ovim prilikama, potražili smo savete stručnih lekara o tome koje vrste alkohola treba izbegavati ako želite da zaštitite zdravlje svog srca.
Stiven Nisen, MD, kardiolog iz Klinike Kleveland, ističe da čak i mali porast krvnog pritiska povećava rizik od moždanog udara. „Mislim da treba jasno komunicirati javnosti da alkohol nije koristan—malo alkohola verovatno nije štetno, ali ne očekujte koristi“, objašnjava dr Nisen.
Samjuel Matis, MD, asistent profesor u odseku za porodičnu medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta Teksas, objašnjava da alkohol povećava krvni pritisak povećanjem renina—proteina koji sužava arterije—i smanjenjem azotnog oksida, jedinjenja koje ih opušta.
Dr Matis takođe identifikuje specifične vrste alkoholnih pića koje su posebno problematične za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Pića sa dodatim šećerom, poput onih mešanih sa gaziranim pićima, dezertni kokteli, margarite i pića visokog sadržaja alkohola poput „Menhetna“, mogu pogoršati efekte povećanja krvnog pritiska od alkohola. Međutim, napominje da je količina konzumiranog alkohola važnija od vrste pića.
Francisko Lopes-Žimenez, MD, kardiolog u Klinici Mejjo, objašnjava da konzumiranje više od tri pića u jednom izlasku privremeno može povećati krvni pritisak. Još zabrinjavajuće, redovno prekomerno pijanstvo—definisano kao četiri ili više pića u roku od dva sata za žene i pet ili više za muškarce—može dovesti do dugoročnog povećanja krvnog pritiska. Dr Lopes-Žimenez napominje da teški konzumenti alkohola mogu videti značajna poboljšanja u zdravlju smanjenjem unosa alkohola na umerene nivoe. Ovakva promena može smanjiti sistolni krvni pritisak za oko 5,5 mmHg i dijastolni pritisak za oko četiri mmHg.