Ne postoji "zdrav" alkohol, ali ovo treba da imate na umu kad birate šta ćete da popijete.

Hepatolozi veruju da ne postoji nešto kao što je „zdrav“ alkohol, ali izbor sa njihove liste sigurnijih pića može vam pomoći da nanesete najmanju moguću štetu svom telu, piše N1 Zagreb.

Alkohol je često centralna karakteristika proslava i društvenih okupljanja, zahvaljujući svojoj sposobnosti da bar na trenutak opusti razgovore i podigne veselo raspoloženje.

U januaru 2023. godine, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je saopštenje u kojem se naglašava da ne postoji bezbedan nivo konzumacije alkohola.„Ne možemo govoriti o takozvanom bezbednom nivou upotrebe alkohola. Nije važno koliko pijete – rizik po zdravlje osobe koja pije počinje od prve kapi bilo kog alkoholnog pića. Jedino što sa sigurnošću možemo reći je da što više pijete, to je štetnije – ili, drugim rečima, što manje pijete, to je bezbednije.

Međutim, s obzirom da je alkohol ukorenjen u tradicijama mnogih kultura i da istorija pokazuje da je malo verovatno da će nestati, praktično je samo razmotriti koji alkohol bi mogao biti najzdraviji.

Omar Musa, gastroenterolog i hepatolog na klinici Mejo, ističe da je alkohol alkohol, bez obzira na oblik. Bilo da je u pitanju 10 krigli piva, 5 čaša vina ili dve čašice, piše The Healthy. Iako nijedan oblik alkohola nije zaista „zdrav“ u konvencionalnom smislu, dr Musa i neki kolege doktori za jetru sugerišu da bez obzira da li ste ljubitelj vina, piva ili koktela, određene vrste alkohola mogu predstavljati manji rizik po vaše zdravlje ako konzumira umereno.

Najzdravije vino

Crveno vino se često smatra najzdravijim alkoholnim pićem, uglavnom zbog svojih antioksidativnih svojstava. Umerena konzumacija crnog vina povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja jer antioksidansi iz crvenog grožđa, kao što je resveratrol, mogu pomoći u očuvanju krvnih sudova u vašem srcu. Međutim, upozorava Nensi Ro, hepatolog sa Univerziteta Raš, važno je da se ovom izboru pristupi svesno i oprezno.

„Postoje mnoge studije koje pokazuju da bilo koji alkohol bilo koje vrste može povećati komplikacije povezane sa jetrom,“ primećuje dr Reau. Ona dodaje da bi antioksidansi u crnom vinu mogli pozitivno uticati na zdravlje jetre za one sa zdravom jetrom, ali naglašava: „Umerenost je veoma važna. I dalje morate pratiti preporuke CDC-a za bezbednu konzumaciju alkohola.

Pročitajte još:

Kada birate crno vino, izbor suve sorte može biti dobra strategija jer „suvo“ znači manje slatko vino na skali. To znači da jedete manje šećera i manje kalorija, što je bolje za vaš šećer u krvi, kvalitetan san, kožu i još mnogo toga.

Najzdravije pivo

Svetlo pivo može biti atraktivna opcija ako pazite na unos kalorija, ali i dalje želite da uživate u pivu. Majk Sevilja, lekar porodične medicine, primećuje: „Uopšteno govoreći, zdravija piva su ona klasifikovana kao svetla, koja imaju niži sadržaj kalorija i alkohola.“

Tipično, svetlo pivo sadrži oko 4 do 5 procenata alkohola po zapremini. Iako imaju manje kalorija, odgovorno uživanje u pivu je ključno – višestruko serviranje može nadoknaditi kaloričnu prednost, a da ne spominjemo uticaj na kogniciju, rasuđivanje, kvalitet sna i još mnogo toga.

Najzdravija bistra pića

Kada su u pitanju alkoholna pića kao što su votka, džin, rum i tekila, dr Sevilja sugeriše da su ova bistra pića dobar izbor za one koji paze na unos kalorija i ugljenih hidrata.

Pročitajte još:

U svom čistom obliku, ova žestoka pića ne sadrže ugljene hidrate i generalno imaju manje kalorija od drugih vrsta alkoholnih pića. To ih čini boljom opcijom za one koji žele da uživaju u piću bez preopterećenja kalorijama.

Međutim, ključni faktor koji treba uzeti u obzir kod žestokih pića su sokovi i sirupi sa kojima ih mešate jer mogu biti puni kalorija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar