Istraživanje po prvi put jasno povezuje antitela koja su proizvod reakcije na hranu sa ozbiljnim srčanim problemima.

Uobičajene alergije na hranu, kao što su neželjene reakcije na kikiriki ili na određene mlečne proizvoide, mogu povećati smrtnost od kardiovaskularnih problema, čak u većoj meri nego pušenje, navodi se u upravo publikovanoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji, prenosi danas Science Daily.

Rizik od alergija na hranu po zdravlje srca pacijenta takođe je isti ili veći nego što su rizici od dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili reumatoidnog artritisa, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno nekoliko hiljada ispitanika.

Ustanovljeno je da su u najvećoj opasnosti od kardiovaskularnih komplikacija osobe čiji organizam proizvodi antitela, kao reakciju na hranu, ali koje nastavljaju sa unošenjem tih namirnica u organizam, prenosi Fonet.

Pročitajte još:

Blizu 15 odsto ljudi, kao reakciju na navedene vrste hrane, u organizmu proizvodi antitela koja izazivaju alergijske reakcije, navodi član istraživačkog tima Džefri Vilson.

Dodaje da je potrebno još ispitivanja s obzirom na to da kod nekih pacijenata nije bilo nikakvih alergijskih reakcija uprkos tome što su se u njihovom telu formirala antitela na određenu vrstu namirnica.

To istraživanje po prvi put jasno povezuje antitela koja su proizvod reakcije na hranu sa ozbiljnim srčanim problemima i u skladu je sa rezultatima predhodnih ispitivanja koja ukazuju na ozbiljnu vezu između alergijskih upala i kardiovaskuilarnih tegoba.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar