Jeftinija ponuda, veća zarada.
Na popularnoj Fejsbuk grupi „Grčka Info“ jedna žena je primetila nešto što je jako uobičajeno u grčkim restoranima. Naime, ona je istaka kako se pomfrit dobija uz skoro svako jelo a to u drugim zemljama uopšte nije slučaj.
„Jedan fenomen u Grčkoj nikako ne mogu da provalim – pomfrit, ide uz sve, naručiš lignje, ribu, meso, posne punjene paprike, šta god, ide pomfrit, zašto ne blitva i kuvani krompir kao u ostalim mediteranskim kuhinjama?“, napisala je ona.
Mnogi naši turisti su komentarisali kako pomfrit nema veze sa grčkom hranom i da ga Grci koriste jer je najjeftinija opcija.
„Ja mislim da je to tako prema strancima, brzo, jeftino, jednostavno. Ne verujem da u njihovoj tradicionalnoj kuhinji jedu pomfrit.“
„Preteruju sa krompirićima i takođe sa makaronama a to mi ne ide u glavu zato što imaju kvalitetno povrće.“
„Najjeftiniji prilog, najlakše se skladišti, najlakše se sprema i nema rok trajanja…“
„Pomfrit je iz perspektive restorana idealan: mali trošak, nikakav trud, visoka zarada. Otprilike kao žužu u pekarama.
Iz istog razloga se na prostorima bivše SFRJ služi dalmatinsko varivo uz ribu, iako zahteva malo više truda – krompir valja oljuštiti i blitvu oprati.“
„Isto sam ja to pitao Grka za kojeg sam radio… ali kao što neko reče, najjeftinije i najbrže… čak i marinadu za ribu retko gde prave… nego pomfrit i ćao.“
Pojedini su okačili i fotografije jela uz koje se uglavnom ne služi pomfrit, ali u Grčkoj ga očigledno stavljaju uz sve.
Da li ste i vi primetili ovaj fenomen?
***
Bonus video: Letovalište koje Srbi najviše traže nakon Sajma turizma (a nije ni Grčka, ni Turska)
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare