plaža
Foto: Arié Botbol / AFP / Profimedia

Pitanje nad pitanjima u poslednje vreme jeste hoćemo li se okupati u moru ove godine. I ako hoćemo, kako će to izgledati, da li ćemo moći da se opustimo kao i do sada ili će nam u svakom trenutku u mislima biti da li smo preblizu drugim kupačima, smemo li u vodu kad poželimo ili ćemo i za to morati u red...

U Crnoj Gori ograničen broj kupača

Kako bi brčkanje na plažama Crne Gore moglo da izgleda, kazao je nedavno direktor Morskog dobra te zemlje Predrag Jelušić.

On je izjavio kako je pripremljen set mera koji podrazumeva fizičku i socijalnu distancu na kupalištima, u objektima, restoranima koji se nalaze u zoni Morskog dobra, pa će u Crnoj Gori, gde se otvaranje kupališne sezone očekuje 18. maja, mnogo toga biti drugačije nego inače. Planirana je veća distanca između ležaljki, češće tretiranje plažnog mobilijara sredstvima za dezinfekciju, a Morsko dobro će vršiti i dodatni monitoring kvaliteta morske vode na svakih 10 dana na preko 100 lokacija u Crnoj Gori.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elif ⚖??‍♀️ (@gezi_anilarim) on

 

„To su novi standardi i verujem da svi možemo savesno da ih primenjujemo kako bi se svi gosti osećali komforno i sigurno. Ove godine smo predložili da hotelske plaže hotela B kategorije imaju socijalnu distancu od 16 kvadratnih metara između kompleta od dve ležaljke, a hoteli sa četiri zvezdice distancu od 13 kvadratnih metara. To je čak komotnija distanca nego što imamo u našem redovnom funkcionisanju u poslednja dva meseca“, ističe Jelušić.

Pročitajte još:

Takođe, nove mere podrazumevaće organizaciju plažnog prostora tako da se omogući i vidljivo obeleži adekvatna distanca između kupača, biće ograničen broj istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora. Uz to, poštovaće se mere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima.

U Hrvatskoj redari

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i vodeći epidemiolog Krunoslav Capak izjavio je nedavno kako bi građani ovog leta trebalo da se ponašaju na tamošnjim plažama.

„Potrebna je svest građana oko fizičke distance. Neće se čekati red za ulazak u vodu, ali potrebna je distanca prilikom plivanja ili izrona jer se stvara aerosol koji može da prenese virus“, upozorio je Capak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FEEL THE CROATIA VIBE (@croatiavibe) on


Dodao je i kako na plažama ležaljke i peškiri neće biti poređani jedni uz druge, ali veruje da će uz mere fizičke distance biti moguće uživati na plaži.

„Neće biti gužve na plažama. Biće komunalni redari, vlasnici plaža ili koncesionari koji će se brinuti da ne dođe do fizičkog kontakta i neće više biti peškir do peškira“, kazao je Capak.

U Grčkoj pleksiglas

U Grčkoj se za sada i dalje razmišlja o merama zaštite koje će i turisti morati da poštuju. Tamošnji zvaničnici najavili su da će ta zemlja u najboljem slučaju početi da prima turiste od 1. jula, a ambasador Srbije u Atini Dušan Spasojević kaže da su grčka vlada i Krizni štab i dalje veoma oprezni i da će sve zavisiti od epidemiološke situacije kako u Grčkoj, tako i u zemljama iz kojih se očekuju turisti.

I mada su do 1. juna zabranjeni odlasci na sva grčka ostrva, jedan bar na plaži na Santoriniju već je ugradio pleksiglas oko svojih ležaljki kako bi zaštitio kupače od koronavirusa.

Oni su tom inovativnom idejom želeli da obezbede turistima i da uživaju i kupaju se i da se osećaju bezbedno.

Vlasnik bara Čarli Čahin rekao je grčkim medijima: „Moramo da pronađemo rešenje kako bi ljudi bili bezbedni ovog leta. Ne možemo da čekamo da vlasti daju preporuke. Moramo da delujemo odmah.“

On je kazao i da će ležaljke uključivati i mere lične zaštite, poput antiseptika, dok će osoblje biti opremljeno maskama i rukavicama.

Videćemo da li će i ostali turistički centri učiniti nešto slično, koliko će to zaista biti komforno za turiste i da li ćemo na moru, kao i do sada, samo uživati, daleko od realnosti i briga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare