Foto: Hristo Rusev / Zuma Press / Profimedia

Omiljene letnje destinacije Srba najavile su početak turističke sezone, a neke agencije već planiraju letnje aranžmane. Ipak, uslovi pod kojima ćemo eventualno moći da putujemo još nisu precizirani.

Jasno je da letovanje posle pandemije neće biti tako opušteno kako smo navikli, da će nova pravila putovanja da nam zakomplikuju život, ali, ako je neka uteha, bar će ih biti.

Početak letnje sezone u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj

Crna Gora, Hrvatska i Grčka najavile su uskoro početak letnje sezone i otvaranje plaža, uz poštovanje određenih mera zaštite.

„Razmatramo da se kafići, restorani, tržni centri, plaže otvore i koji dan pre 18. maja, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, a naravno, uz poštovanje određenih propisa“, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša za TVCG.

Budva; Foto: Martin Child / robertharding / Profimedia

U Hrvatskoj se, navodi Jutarnji list, takođe obavljaju užurbane pripreme za otvaranje letnje sezone, a prvi strani turisti u hotele bi mogli, kako se najavljuje, da stignu već 1. juna, najkasnije sredinom juna.

Što se tiče Grčke, za koju se procenjuje da je zbog pandemije koronavirusa već izgubila 22 milijarde evra i oko 45.000 radnih mesta, početak sezone je odložen.

„U najboljem slučaju, Grčka će biti otvorena za turiste 1. jula. Tome se nadamo. Ali, naravno, uz veoma stroge protokole… Biće ovo dosta drugačije leto, ali nadamo se da je najgore iza nas“, najavio je grčki premijer Kiriakos Mitsotakis u razgovoru za CNN.

Turska je najavila otvaranje već za kraj maja, dok će Španija i Italija najverovatnije do kraja godine biti svedene samo na domaći turizam.

Turističke agencije: Čekaju se instrukcije

Po preporuci Vlade Republike Srbije, svi aranžmani domaćih turističkih agencija za maj su otkazani, ali većina ih i dalje na svojim sajtovima ima istaknute ponude za leto 2020. Podrazumeva se da one većinom više ne važe, a iz agencija nam kažu da su spremni da nastave sa radom, ali čekaju se instrukcije nadležnih i otvaranje granica, kako bi se formirali novi aranžmani.

„Argus Tours svakako planira letnje aranžmane i to za destinacije u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj i Egiptu, ali će naša ponuda zavisiti od situacije u svakoj od tih zemalja u smislu zdravstvenih preporuka za putovanja, stanja na granicama, smeštajnih objekata koji će biti dostupni, tipa usluge i slično. Još nema preciznih informacija na ovu temu sa destinacija koje planiramo da nudimo putnicima, a što se tiče postupanja turističkih agencija u Srbiji i dalje je u toku usaglašavanje neophodnih procedura“, kaže Nataša Mamula iz Argus Toursa.

Grčka; Foto: WILL VASSILOPOULOS / AFP / Profimedia

U međuvremenu, turističke agencije od 18. maja otvaraju svoje poslovnice uz primenu zaštitnih mera, a nadaju se da će do tada stići uputstva i preporuke nadležnog ministarstva i YUTA organizacije.

Pročitajte još:

„Mi smo kao organizator spremni za dalji rad ukoliko se granice nesmetano otvore i svi rezervisani smeštajni kapaciteti budu propisno spremni za rad i prijem gostiju, a to nažalost trenutno nije moguće“, kaže Dejan Bukarica iz Oktopod Travela. „Za sada je plan da imamo letnje aranžmane za Grčku, našu najprepoznatljiviju i primarnu destinaciju kao i za sve ostale destinacije – Tursku, Egipat, Crnu Goru,Tunis… Ali čekamo zvanične međudržavne odluke o otvaranju granica i propisima putovanja“.

„Niko ne može da predvidi i precizira kakav će biti razvoj situacije na terenu“, navode iz agencije Travelland.

Kakvi bi ti propisi mogli da budu?

Zdravstveni pasoši i turistički koridori

„Na sastanku ministara turizma EU, koji je organizovan na inicijativu Hrvatske kao predsedavajuće zemlje, zaključeno je da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, a da se kroz protokol putovanja, koji uključuje sigurnosni i zdravstveni aspekt, napravi zajednički dokument, ‘pasoš COVID-19’, koji bi važio za sve zemlje EU, pri odlasku i dolasku turista. Takođe, razgovaralo se o mogućnosti bilateralne saradnje i otvaranju tzv. turističkih koridora, pri čemu već postoji značajan broj zainteresovanih zemalja, ali je pritom ključno zadovoljavanje sigurnosno-zdravstvenog aspekta, gde glavnu reč imaju epidemiolozi“, otkrila je Željka Radak Kukavčić, direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u razgovoru za Standard. Prema njenim rečima i Crna Gora razmišlja u tim pravcima, a u predstojećoj sezoni oslanja se pre svega na zemlje okruženja.

Grčki premijer je kao uslove koji će stranci morati da ispune da bi ušli u zemlju izdvojio prethodno testiranje na kovid 19, evropske zdravstvene protokole i monitoring. Naglasio je da će se iskustvo odmora u Grčkoj radikalno razlikovati u odnosu na vreme pre korone, s obzirom na mere distanciranja, i to samo „pod uslovom da globalna epidemija bude na silaznom putu“.

Plaža; Foto: Leigh Henningham / Alamy / Alamy / Profimedia

„Sigurno ćemo ići na more. Ja jedva čekam. Pitanje je kako će biti organiziran turizam, ali neće biti kako je bilo, neće biti gužve na plažama“, objavio je nedavno Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje (HIJZ), gostujući u emisiji na HRT-u.

Prema njegovim rečima „neće se čekati red za ulazak u vodu, ali potrebna je distanca prilikom plivanja ili izrona jer se stvara aerosol koji može da prenese virus“. „Grad ili hoteli će se morati brinuti da ne bude fizičkog kontakta na plažama“, istakao je.

Potvrde o zamenskim putovanjima

Putnicima koji su bili prinuđeni da zbog pandemije koronavirusa otkažu svoja putovanja biće ponuđene potvrde o zamenskim putovanjima, uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog putovanja koje mogu iskoristiti najkasnije do 31.12.2021. godine, navodi se u Uredbi Vlade Republike Srbije od 30. aprila. Ukoliko putnici ne realizuju zamenska putovanja iz bilo kog razloga u ovom roku, od 1. januara 2022. godine moći će da traže povraćaj sredstava od OTP, koji je u obavezi da u roku od 14 dana od dana podnošenja zahteva, ispuni ovaj zahtev putnika. Taj postupak odnosi se na sva turistička putovanja, ugovorena zaključno sa 15. martom 2020.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram