Grčka
Foto: bottleneck studios / Alamy / Profimedia

Grčka je najavila da 15. maja kreće turistička sezona, a tada će biti ukinuta i zabrana putovanja kroz zemlju.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis objavio je da će restoranima i kafićima biti dozvoljeno da ponovo otvore bašte od 3. maja. Ograničenja, od kojih su mnoga na snazi još od početka novembra, važiće i tokom pravoslavnog Uskrsa 2. maja.

Pročitajte još:

„Naš cilj je da imamo bezbedan Uskrs i slobodno leto. Ali jedno ne može potkopati drugo“, rekao je Micotakis. „Zbog toga ne bi trebalo putovati za Uskrs. Atina i drugi gradovi i dalje imaju mnogo slučajeva kovida. Masovno kretanje nosi rizik širenja virusa“.

Uskrs se smatra najvažnijim verskim praznikom u Grčkoj i tradicionalno se slavi sa rođacima u seoskim domovima predaka, ali ova vest mogla bi da bude važna i za sve one koji su planirali da provedu praznike van Srbije ili iskoriste neku od specijalnih ponuda turističkih agencija.

Naime, u ponedeljak su otvorene granice, i ukinut obavezan karantin za putnike „sa stalnim boravkom u EU, iz šengenskog prostora, iz Velike Britanije, SAD, Izraela, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata“. Međutim turisti moraju da poštuju sve mere u Grčkoj, uključujući i zabranu kretanja po zemlji – obavezni su da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj.

I to će, po svemu sudeći važiti do samog starta sezone, 15. maja, ali od 3. maja će bar bašte raditi, sad nema ni toga. U međuvremenu, radi se i na obezbeđivanju kovid hotela na hit destinacijama.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare